Домът за медико-социални грижи –Кърджали със седем дипломирани специалисти по педагогика Монтесори

На тържествено събитие 10.ХІІ. в Дома на културата град Пловдив ресурсният заместник - кмет  Стефан Стоянов                              връчи дипломите за завършилите в НБУ специалисти по педагогика Монтесори.

Над 1200 деца учат в "Монтесори“ групи или това са почти 10% от децата в детските градини. Над 100 са в детските ясли и училищата, а над 500 родители са включени в програмата с ясни модели за участие в образованието на децата им. Това заяви ресорният заместник-кмет Стефан Стоянов по време на среща за отчитане на резултатите и постиженията от програма "Монтесори“ за последните 4 години. 

"Това е една от най-фундаменталните реформи в образователната система“, допълни той по време на дискусията, в която се включиха директори, учители и родители от "Монтесори“ детски градини и училища. Те коментираха от своя гледна точка предизвикателствата в прехода от традиционните методи за обучение и възпитание към алтернативните.

"Учениците не просто научават урока и придобиват знания, но чрез метода "Монтесори“ те вече могат да ги прилагат на практика“, сподели своя опит директорът на СУ "Св. Св. Кирил и Методий“ Таня Николова.

"Въпросите, които стоят пред нас, са свързани с промяна на съзнанието и подхода към децата. Да им повярваме, че може да са самостоятелни, като се обличат, сервират или режат с нож“, даде за пример Стефан Стоянов. "Когато им делегираме права, в 90% от случаите имаме успех, осланяйки се на много търпение и разбиране.

По време на дискусията бяха връчени общо 25 дипломи на педагози от Пловдив, Кърджали и Стара Загора, които успешно са завършили курсове към НБУ за въвеждане на „Монтесори” педагогиката в работата с деца 3-6 години и за работа с ученици 1-4 клас.

Община Пловдив е първата община, която въведе обучение по метода на Мария Монтесори в публични детски градини. След тригодишния период на изпълнение на програмата, методът е въведен в седем детски градини, 2 училища и 1 детска ясла. От началото на календарната 2020 г. предстои въвеждането му в ДМСГД – град Кърджали и детска градина в град Стара Загора  като екипът е преминал специализирано обучение и предстои създаването на Монтесори среда в пространствата на групите.

Основните изводи на програмата Монтесори са:

- Методите на Монтесори повлияват позитивно върху всички участници в образователния процес – деца, учители и родители.

- Като алтернативен модел за предучилищно образование, преобразува цялостно образователната среда.

- Родителите са по – мотивирани и педагогически информирани партньори на общуване.

- Учителите са педагогически по-наблюдателни и креативни, работещи с индивидуалния темп на развитие на детето.

- Децата са искащи да знаят, да пробват и експериментират, щастливи, че могат да се справят сами.

Виолета Кръстева

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини