Хранене в рамките на 10 часа срещу диабет и сърдечни заболявания

Изследователите установили, че 10-часов прозорец на хранене, когато се комбинира с традиционните лекарства, води до загуба на тегло, намаляване на коремните мазнини, понижаване на кръвното налягане и холестерола и по-стабилни нива на кръвна захар и инсулин на участниците в експеримента. Пилотното проучване може да доведе до нова възможност за лечение на пациенти с метаболитен синдром, които са изложени на риск от развитие на променящи живота и скъпи медицински състояния като диабет. 

Метаболитният синдром засяга близо 30 процента от населението на САЩ и увеличава риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт. Но здравословната диета и увеличаването на физическите упражнения са трудни за поддържане и дори когато се комбинират с лекарства, често са недостатъчни за пълноценното управление на болестта.

Ограниченото във времето хранене - консумирането на всички калории в рамките на 10-часов график, поддържа циркадните ритми на индивида и може да увеличи максимално ползите за здравето, както е доказано от предишни изследвания, публикувани от екипа на Salk. Циркадните ритми са 24-часовите цикли на биологичните процеси, които засягат почти всяка клетка в тялото. Все по-често учените откриват, че неправилните модели на хранене могат да нарушат тази система и да повишат риска от метаболитен синдром и други метаболитни нарушения с такива симптоми като повишена коремна мазнина, анормален холестерол или триглицериди и високо кръвно налягане и нива на кръвна захар.

"Яденето и пиенето на всичко (с изключение на вода) в рамките на последователен 10-часов прозорец позволява на тялото ви да почива и да се възстановява в продължение на 14 часа през нощта. Вашето тяло също може да предвиди кога ще ядете, за да може да се подготви за оптимизиране на метаболизма", казва Емили Манугян , съавтор на статията и докторант в лабораторията на Сачин Панда. "Искахме да знаем дали контролирането на времето за приемане на храна за поддържане на циркадните ритми ще подобри здравето на хората, които вече се лекуват от кардиометаболитни заболявания."

Пилотното проучване включва 19 участници (13 мъже и 6 жени) с диагноза метаболитен синдром, които самостоятелно отчитат храненето си във времеви прозорец над 14 часа на ден. Освен това 84 процента от участниците са приемали поне едно лекарство, като статин или антихипертензивна терапия. Участниците в проучването използват приложението myCircadianClock на лабораторията на Сачин Панда, за да регистрират кога и какво са яли по време на първоначален период от 2 седмици, последван от тримесечен 10-часов режим на хранене, ограничен във времето. 

Участниците не съобщават за нежелани ефекти по време на опита. За да намалят приема на храна до 10-часовия прозорец, повечето участници забавят първото си хранене и правят последното си хранене по-рано всеки ден, така че храненията да не се пропускат. Въпреки че не се препоръчвало намаляване на калориите, някои участници съобщават, че ядат по-малко, вероятно поради по-краткия период на хранене.

Като цяло участниците имали добър ефект - подобрен сън, както и с 3-4 процента намаляване на телесното тегло, индекса на телесната маса, коремните мазнини и обиколката на талията. Основните рискови фактори за сърдечни заболявания били намалени, участниците показали понижаване на кръвно налягане и общ холестерол. Нивата на кръвната захар и нивата на инсулин също показват тенденция към подобрение.

"Ако можем да оптимизираме циркадните ритми, тогава можем да можем да оптимизираме метаболитната система."

"Адаптирането към това 10-часово ограничено хранене е лесен и рентабилен метод за намаляване на симптомите на метаболитен синдром и подобряване на здравето", добавя Панда.

В момента учените провеждат клинично изпитване, финансирано от Националния институт за диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, за да се изследват ползите от храненето в ограничено време при по-голяма група, над 100 участници с метаболитен синдром. Проучването включва допълнителни измервания, които ще помогнат на изследователите да разгледат промените в телесния състав и мускулната функция. 

Изследването е публикувано в Cell.

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини