Хранене в рамките на 10 часа срещу диабет и сърдечни заболявания

Изследователите установили, че 10-часов прозорец на хранене, когато се комбинира с традиционните лекарства, води до загуба на тегло, намаляване на коремните мазнини, понижаване на кръвното налягане и холестерола и по-стабилни нива на кръвна захар и инсулин на участниците в експеримента. Пилотното проучване може да доведе до нова възможност за лечение на пациенти с метаболитен синдром, които са изложени на риск от развитие на променящи живота и скъпи медицински състояния като диабет. 

Метаболитният синдром засяга близо 30 процента от населението на САЩ и увеличава риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт. Но здравословната диета и увеличаването на физическите упражнения са трудни за поддържане и дори когато се комбинират с лекарства, често са недостатъчни за пълноценното управление на болестта.

Ограниченото във времето хранене - консумирането на всички калории в рамките на 10-часов график, поддържа циркадните ритми на индивида и може да увеличи максимално ползите за здравето, както е доказано от предишни изследвания, публикувани от екипа на Salk. Циркадните ритми са 24-часовите цикли на биологичните процеси, които засягат почти всяка клетка в тялото. Все по-често учените откриват, че неправилните модели на хранене могат да нарушат тази система и да повишат риска от метаболитен синдром и други метаболитни нарушения с такива симптоми като повишена коремна мазнина, анормален холестерол или триглицериди и високо кръвно налягане и нива на кръвна захар.

"Яденето и пиенето на всичко (с изключение на вода) в рамките на последователен 10-часов прозорец позволява на тялото ви да почива и да се възстановява в продължение на 14 часа през нощта. Вашето тяло също може да предвиди кога ще ядете, за да може да се подготви за оптимизиране на метаболизма", казва Емили Манугян , съавтор на статията и докторант в лабораторията на Сачин Панда. "Искахме да знаем дали контролирането на времето за приемане на храна за поддържане на циркадните ритми ще подобри здравето на хората, които вече се лекуват от кардиометаболитни заболявания."

Пилотното проучване включва 19 участници (13 мъже и 6 жени) с диагноза метаболитен синдром, които самостоятелно отчитат храненето си във времеви прозорец над 14 часа на ден. Освен това 84 процента от участниците са приемали поне едно лекарство, като статин или антихипертензивна терапия. Участниците в проучването използват приложението myCircadianClock на лабораторията на Сачин Панда, за да регистрират кога и какво са яли по време на първоначален период от 2 седмици, последван от тримесечен 10-часов режим на хранене, ограничен във времето. 

Участниците не съобщават за нежелани ефекти по време на опита. За да намалят приема на храна до 10-часовия прозорец, повечето участници забавят първото си хранене и правят последното си хранене по-рано всеки ден, така че храненията да не се пропускат. Въпреки че не се препоръчвало намаляване на калориите, някои участници съобщават, че ядат по-малко, вероятно поради по-краткия период на хранене.

Като цяло участниците имали добър ефект - подобрен сън, както и с 3-4 процента намаляване на телесното тегло, индекса на телесната маса, коремните мазнини и обиколката на талията. Основните рискови фактори за сърдечни заболявания били намалени, участниците показали понижаване на кръвно налягане и общ холестерол. Нивата на кръвната захар и нивата на инсулин също показват тенденция към подобрение.

"Ако можем да оптимизираме циркадните ритми, тогава можем да можем да оптимизираме метаболитната система."

"Адаптирането към това 10-часово ограничено хранене е лесен и рентабилен метод за намаляване на симптомите на метаболитен синдром и подобряване на здравето", добавя Панда.

В момента учените провеждат клинично изпитване, финансирано от Националния институт за диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания, за да се изследват ползите от храненето в ограничено време при по-голяма група, над 100 участници с метаболитен синдром. Проучването включва допълнителни измервания, които ще помогнат на изследователите да разгледат промените в телесния състав и мускулната функция. 

Изследването е публикувано в Cell.

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се занимавате с подготовката на мероприятие от служебен, семеен или обществен характер. На работното място направете всичко, за да предотвратите назряващ конфликт. Успехите ви ще са налице, но няма да задоволят и ще продължите да преследвате целите си. Любовта ви даде сили, не я загърбвайте.
07 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е да се получи застой в работните ви планове. Това е по причини, не зависещи от вас лично. Изчакването на по-благоприятен момент за действие само ще увеличи шансовете ви. Няма да ви липсва добро настроение. Заслугата за една придобивка ще бъде на човек, с чиято помощ ще я осъществите.
07 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
С каквото и да се захванете днес бъдете сигурни, че ще се справите успешно. От лъха увереност и ентусиазъм за всяко нещо, с което се захващате. Ще ви се наложи да обясните бъдещите си намерения на ваш познат, който ви е разбрал погрешно. Бъдете спокойни, че нищо няма да попречи на конкретно ваше намерение днес, свързано с любимия човек. поощрение
07 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Задълбоченото ви отношение към детайлите в работата ще подобри печалбите, но не при всички ще са високи. Поне е сигурно, че ще елиминирате възможността да сгрешите и ще се доближите до желаните резултати. Успешно ще се противопоставите на стреса с музика, спорт или друго, което душата ви иска.
07 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Добрата атмосфера на работното място и в семейството ще направи денят ви успешен. С творчески подход ще подобрите работните си проекти, намирайки по-доброто решение за всеки от тях. Естествено, има още какво да научите и тази перспектива ви кара да не спирате в развитието си.
07 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С правилните си решения ще успеете да подредите делата си по начина, който желаете и това ще внесе спокойствие в душата ви. Професионалната ви подготовка е факт, с който ще се съобразяват и който ще ви доближи до успеха. В тази връзка предстои да получите оферта, която ще ви привлече с перспективите си.
07 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Работата ви днес ще е много ползотворна. Настойчиви сте, когато искате да постигнете нещо и това ще се окаже определящо за резултатите, които постигате. Предстои ви период на утвърждаване на позициите, по време на който не трябва да пестите усилия, за да вършите както досега работата си. Очаква ви финансово стабилизиране.
07 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Не се оставяйте на течението. Вземете нещата в свои ръце и ще получите повече. Развитието на служебен въпрос ще ви направи по-нетърпеливи, но вие умеете да се въздържате. Рискът от загуби също е реален, мислете преди да подписвате важни документи. Добра развръзка на семейно събитие.
07 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е днес да ви се наложи да заемете страна от два възможни избора, а на вас да ви се иска да комбинирате повече варианти. С повече дипломатичност и убедителни доводи имате шанс за успех, но не бива да се предавате при първия малък неуспех. Изберете онова, което е най-добро да вас и работата ви, дори да ви се наложи да правите неща, които не са ви приятни.
07 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени трудности днес да представителите на Козирог, но възможностите ви също не са за пренебрегване. Имате избора за решите как точно да постъпите в дадена ситуация и само можете са се радвате, че не сте поставени пред свършен факт. Заедно с близък човек ще успеете да намерите най-доброто решение на възникнал въпрос. Любимия човек очаква нещо от вас.
07 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес сте обсебени от сърдечни въпроси и не ви се мисли за работа. Имате добри шансове с представител на зодия Близнаци, но внимавайте с тяхната двойственост. Любовта ви изпълва с енергия и жизненост и нови творчески проекти.
07 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Погълнати сте от предстоящо начинание, в което ще участвате наравно с други. Обмислете условията и се обърнете към подходящите хора или институции. Ако решите да действате самостоятелно, рискувате да се изправите пред пречки, които са трудно преодолими за сам човек. Не се лишавайте от опита на колегите си.
07 юли 2020
Последни новини