Порицание, разкаяние и минимална пенсия 250 лв. от юли след снощния скандал в парламента

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски бе наказан с порицание от председателят на парламента Цвета Караянчева заради скандалите в пленарна зала във вторник вечерта, а самият той се разкая. Тогава бившият син кмет на Пловдив се провикна „червени боклуци“ към депутатите на БСП, които бяха окупирали трибуната на пленарна зала.

Те протестираха, че председателстващият заседанието Емил Христов не допусна искането им предложението за 300 лв. минимална пенсия да бъде гласувано поименно и извънредното заседание на което се гласуваше бюджетът на ДОО за следващата година.

Тази сутрин Гърневски се извини от парламеннартаната трибуна. „Съжалявам, вчера си позволих реплики, които не трябваше да правя“, каза Гърневски. „През целия ден бяхме свидетели на провокации и на обиди. Краят на парламентарния ден се случи нещо, което не бива да се случва в този парламент да бъде обградена трибуната на Народното събрание. Хора да призовават председателя да се отстрани от мястото, от което води заседанието. Това ме провокира и аз също си позволих реплики, които не трябваше да направя. Съжалявам за това“. „Ако някой се е почувствал засегнат, съжалявам, че се е припознал и му се извинявам“, завърши леко двузначно Гърневски.

Караянчева каза в началото на заседанието, че наказанието на Гърневски е обсъдено на председателски съвет. БСП обаче настоя Гърневски да бъде отстранен от минимум едно заседание заради "Червени боклуци". „Ако аз вчера съм нарушил, а вероятно съм нарушил правилника, моля също да бъда наказан“, каза още Свиленски, който беше един от най-шумните социлисти настояващи за поименно гласуване. „По-важното е, че Спас Гърневски е член на Комисията по парламентарна етика“, отбеляза Свиленски.

Караянчева след това свика нов председателски съвет по искане на председателя на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова, която призова да не руши имиджа на парламента с караници в залата.

„Не беше постигнато единодушие за наказанието на Спас Гърневски и то остава порицание“, заключи Караянчева след почивката.„Хубавото е, че се разбрахме за едно. Оттук нататък от залата да отсъства езикът на омразата, да не се използват обидни квалификации и за всяка лично аз поемам ангажимента да наказвам народните представители с цялата строгост на правилника“, каза Караянчева.

Караянчева допусна до гласуване предложението на БСП и Атака за поименно гласуване на текстовете за минималната пенсия, след като вчера Христов не направи това, но то бе отхвърлено. 

В крайна сметка депутатите решиха от 1 юли 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст да бъде 250 лв. От 1 януари до 30 юни 2020 г. минималният размер на пенсията за стаж и възраст ще бъде 219,43 лв.

Първоначалното предложение за минимален размер на пенсията за стаж и възраст от 1 юли 2020 г. бе за 234, 12 лв., но между двете четения от управляващата коалиция предложиха 250 лв.

БСП и ДПС поискаха минималната пенсия да бъде от 250 лв. още от 1 януари, но и техните предложения бяха отхвърлени. В ДПС бяха сметнали, че за това ще са нужни само 80 млн. лв.

Източник: offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 08.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Открито ще изразите чувствата и емоциите, които ви владеят и няма да съжалявате. Решили сте да смените подхода си към определен човек, с надеждата това да ви доближи до желаната развръзка. Освен това не се колебайте да се извините и да направите нещо специално за него, ако това е нужно.
08 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отдавна отлагате дадена цел и най-после ще имате възможност да започнете работа по осъществяването й. Добре е да не губите ценно време в допълнително обмисляне. Привлечени сте от човек от обкръжението ви. Не бъдете настоятелни в опитите си да привлечете вниманието му. Оставете всичко на случая, поне за сега.
08 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Благодарение на организаторските ви умения ще се окажете на точното място и време, което ще благоприятства начинанията ви днес. Не пренебрегвайте подробностите, всичко е от значение. Ще има с кого да споделяте и кой да ви насърчава, както и вие да сте полезни някому, стига да го желаете.
08 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Полезни ще са днес общуванията ви, резултатите от които ще ви носят задоволство. При осъществяване на търговски и финансови операции не подценявайте нищо. Четете всичко, съществува риск от недоглеждане. Отделете повече внимание на човека до вас, нуждае се от подкрепата ви.
08 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Да бъдете добри и отзивчиви е важното сега. Събитията ще ви поставят в услуга на други хора и от вас зависи благоприятното развитие на проблемите, които ще решавате. Не изпадайте в крайности и не губете присъствие на духа си. Силни сте и ще се справите. Рискът ви ще е оправдан.
08 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Покажете доброто си отношение към хората на работното място и ще сработите по-бързо идеите помежду ви. Условията по предстоящ проект ще благоприятстват общата ви задача и няма да срещнете трудности в реализацията им. В противен случай светът ще ви бъде сив, а настроението враждебно и скучно.
08 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ако не изненадвате с нищо партньорите си днес и действате така, както те очакват, ще имате хубав ден. Овладейте емоциите си и проявете повече търпение в отношенията си с близките. Служебни пътувания ще ви ангажират допълнително, но не съжалявайте. Има какво да покажете и на какво да се научите.
08 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Основателно ще поставите личните си предпочитания днес на първо място, като се погрижите за нуждите си. Равносметката от постигнатото внася известно спокойствие в мислите ви и няма да позволите на никой да наруши това ви усещане. Споделете го с любимите ви хора, това ще засили чувството им за сигурност.
08 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се с повече внимание към здравето и душевното си спокойствие. Говорете открито за всичко, което ви тревожи, има кой да ви чуе и помогне. Бизнесът ви няма да пострада, ако днес говорите по-малко за него и помислите повече за собствените си нужди, развлечения и желания.
08 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Готовността ви да работите по отстраняване на пропуските и изпипване на детайлите говори много за вас. Прецизността ви е пословична и заслужава уважение. Разгръщайки потенциала си, ще покажете умения и в области, които до скоро са били непознати за вас. Не пренебрегвайте личния си живот. Ще имате изненади, но бъдете по-активни.
08 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
На някои от вас денят ще предложи чудесна възможност за делова изява, която би поставила на изпитание упоритостта и дисциплинираността им. Усилието наистина си заслужава. В личен план не ви очакват никакви изненади, освен ако не се постараете да ги предизвикате. Роднинските взаимоотношения днес няма да ви носят приятни емоции.
08 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Денят е успешен за вас, тъй като ви носи възможности за развитие в дългосрочен план. От вас зависи как ще ги използвате и дали ще съумеете да ги съчетаете с дейността си. Предложения за съвместна работа няма да липсват днес, затова преценете от какво можете да се възползвате. Очаквайте добра новина от ваш роднина, свързана с негов голям успех.
08 апр 2020
Последни новини