Варненският делфинариум е най-тесният затвор за животни в света, обяви международна организация

Изображение 1 от 2

  Проучване на немската организация ProWal, специализирана в защитата на делфини и китоподобни бозайници е показало, че басейнът на варненския делфинариум е един от най-малките в света с размери 12х15 м и дълбочина от 6 м. В този обем живеят 5 делфина, като на всеки от тях се падат по 36 кв.м повърхностна площ. Това каза за "Дневник" Снежанка Бонева от сдружението "Последна клетка", което е партньор на ProWal в Бългаприя.

  Преди месец варненският делфинариум е бил посетен от Андреас Морлок, изпълнителен директор на немската природозащитна организация. Той е един от световно признатите експерти в сферата на китообразните бозайници с над 20 годишен опит.

  "През последните 12 години съм посетил повече от 70 делфинариума в над 30 държави и на база на опита си мога да твърдя, че делфинариумът във Варна е най-малкият затвор за делфини в света, е казал Морлок. Основният басейн е свързан с друг в задната част на съоръжението, до което делфините могат да достигнат чрез два шлюза. Този басейн е много малък и има дълбочина на водата максимум 3 метра. Използва се като басейн за отглеждане на малки, но е изключителнo неподходящ за това".

  Според експерта делфините във варненския делфинариум имат са загубили много зъби като причината за това е постоянното гризане на прътите и бетонните стени в басейните. По телата им има и следи от ухапвания, които се причиняват по време на "спорове" помежду им, тъй като не могат да се избягват в тясно пространство, което са принудени да обитават.

  Информация, която може да бъде открита в световната база данни за китоподобните в плен Ceta-Base показва, че от откриването му през 1984 г. до днес във варненския делфинариум са документирани 13 делфина (5 живи и 8 мъртви).

  Сред тях обаче не фигурират 3 от четирите нерегистрирани мъртви бебета делфини, за които "Дневник" съобщи през м.г.

  Според Бонева, данните, събрани от международни организации сочат, че приблизително веднъж годишно след откриването му през 1984 г. в делфинариума се е раждало и умирало бебе делфин. "Смъртността при делфините в плен в първата година след раждането им е извънредно висока, и поради това средната продължителност на живота на делфините - затворници е между 3 и 4 пъти по-кратка от естествената, обясни Бонева. Делфините са интелигентни животни, и страдат неимоверно от живота си в плен".

  Един от факторите, които допринасят за високата смъртност сред бебета в делфинариумите е че голяма част от тях са плод на кръвосмешение, твърдят природозащитниците. Често наблюдавана практика е поне две животни от даден вид – мъжко и женско, след което започва тяхното развъждане.

  Според "Последна клетка" такава е и историята на женският делфин Йоана във Варна. Именно тя е майката на делфинчето, което умря 9 дни след раждането си през август. Негов баща е бил или Кимбо - бащата на Йоана, или брат й Бимбо.

  От "Последна клетка" и ProWal припомнят, че делфините не попадат под защитата на българското законодателство, забраняващо използването на диви животни за забавление. В този закон е уточнено, че изключението от забраната важи единствено за делфини, "най-малко трето поколение, отгледано на затворено".

  Делфините, които и в момента се използват като атракция във Варна обаче не отговарят на тези изисквания, твърдят от природозащитните организации. Събраните от тях данни показват, че Доли и Кимбо, най-възрастните "акробати" в представления, са уловени в Карибско море и докарани в България преди около 35 години. Останалите 3 делфина - Йоана, Бимбо и Флипър са деца на Доли и Кимбо, т.е. първо поколение отглеждано в плен.

  Според информация, официално разпространявана през годините от някогашния собственик на делфинариума – държавното дружество "Лазур" (приватизирано по-късно от "Феста холдинг") първите четири делфина пристигат у нас на 31 юли 1984 г., от частен делфинариум в Барселона. Това са Пипи (кръстена на Пипи дългото чорапче), Попи, Сплит (който получава името си заради разкъсаната при улова му гръдна перка) и Рейна. Други два делфина, използвани за спектакли във Варна са купени от Куба. Стига се до момент, в който делфините достигат 10 и част от тях са продадени в чужбина.

  През август т. г. "Дневник" публикува информация, според която трима народни представители от ГЕРБ - Нели Петрова, Красимир Вълев и Лъчезар Иванов, са внесли между двете четения на Закона за ветеринарномедицинската дейност поправка в полза на единствения у нас делфинариум, собственост на "Феста холдинг". Сигналът за това беше подаден от сдружението за защита на животните "Четири лапи".

  Справка в сайта на Народното събрание тогава показва, че текстът, внесен от депутатите, изключва морските лъвове от списъка на животните, за които е забранено да бъдат използвани за представления в делфинариуми. В същото време единствената двойка морски лъвове у нас се отглежда в атракциона на дружеството "Феста делфинариум" във Варна.

  Въпреки ограниченията регламентирани в сега действащия Закон за защита на животните обаче, те вече години наред се използват за развлечение на туристите срещу заплащане. Сега от "Последна клетка" и ProWal също констатират, че делфинариумът във Варна държи незаконно двата морски лъва и дори ги развъжда.

  "За сега това се прави със същия "успех", който е постигнат и при делфините", каза Снежанка Бонева. Тя припомня случай, станал публичен след публикация в "Дневник", при който новороденият морски лъв Бочко умря, след като се удави в необезопасена шахта, на басейн в делфинариума.

  По данни на ProWal делфините-затворници са изключително примамлив източник на печалба за собствениците си, тъй като статистиката показва, че всеки един от тях, отглеждан в плен, може да донесе печалба от 8 до 20 млн. лв.

  Освен това от сдружението "Последна клетка" твърдят, че жестокият бизнес с делфините-затворници е особено вреден за най-младата публика на делфинариума, защото възпитава у децата дълбоко нехуманната представа, че е приемливо диви животни да се държат в плен, и че забавлението с тях е просто весело занимание.

  С искане за закриване на варненския делфинариум активистите от "Последна клетка" и ProWal са внесли в общинската администрация във Варна уведомление за протест на 1 декември. На него ще бъде поискана забрана на вноса, развъждането и отглеждането на делфини в плен за забавление в България. Интереса си към събитието, обявено във Фейсбук вече са заявили над 100 души.

  Източник: dnevnik.bg

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   Хи
   хитлер
   1 0
   17:45, 30 ное 2019
   Мамка ви НПО -та гладни за пари. Частни организации целящи закриване на нашия туризъм пратени от конкуренцията . Какъв е тоя "директор" и кой му позволява да ни инспектира? Изгонете го това мръсно юдейско куче и мудайте забрана да влиза в страната.

  Хороскоп за 31.03.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Очаква ви един динамичен ден, изпълнен с много предизвикателства и немалко успехи. Имате шанса да стигнете до задоволително ниво на делата си, особено на най-важните за вас. Направете всичко възможно да спазите обещанията, дадени на близки хора.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Дайте най-доброто от себе си и станете по-отзивчиви към хората край вас, това ще ви спечели симпатиите им. Предстои ви важен и добре платен ангажимент, чието успешно осъществяване ще повиши и финансите ви. Не смесвайте разума с чувствата, за да не стигнете до нежелани ситуации.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Търсите поле за изява, но това което ви се предлага не ви удовлетворява. По този начин само затваряте пътищата си за развитие и едва ли ще останете доволни от резултата. Разширете контактите си, потърсете нови начини за реализация, но в никакъв случай не спирайте на едно място. Скоро ще усетите положителната промяна.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Днес настроението ви е променливо и това се отразява на държанието ви с околните. Не допускайте обаче емоциите да влошат отношенията ви с хора, на които държите. Усамотете се и се заемете с нещо, което ви е приятно и ви разтоварва. Любовта ще озари живота ви и ще се увеличат възможностите ви за успешно приложение на вашия професионализъм.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не бъдете безучастни и ще намерите своето място, ако сте без работа. В бизнеса нещата стоят по-различно, не всичко ще зависи от личното ви желание и усилия. Въпреки трудностите ще имате своите успехи днес. Тревожещ ви здравословен проблем ще отшуми. Активността ви в тази посока е дало добри резултати.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Получено възнаграждение за работата ви през последните дни ще направи деня ви по-спокоен, ще подобри настроението и семейния ви бюджет. Други ще стартират нов проект, с което отговорности им ще нараснат, но добре сте преценили всичко. Пропорционално на усилията ви ще бъде и заплащането.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Влагайте въображение във всичко, което правите през деня. Скъсайте с традиционното, ако имате по-добро предложение. Никъде не е казано, че една работа не може да се свърши и по-добре. Ако резултата е същия или по-добър, значи сте се справили чудесно. Никога не е късно да експериментирате. Подходете непретенциозно, за да не съжалявате, ако не сполучите. Не забравяйте да се усмихвате и със сдържано поведение вървете напред.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Съобразявайте се с обстоятелствата днес повече от обикновено и няма да сгрешите. Ще повишите интереса си към конкретна сделка или сфера, която ви привлича с перспективите си. Готовността ви за действие ще привлече на ваша страна хора, имащи позиции там и това ще ви носи предимства.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Изпитвате известни колебания относно личен въпрос днес. Трудно ще ви е да вземете от раз решение, затова бихте могли да се посъветвате с хората около себе си. Със сигурност има човек на когото бихте могли да се доверите, затова не се притеснявайте да го сторите. За предпочитане е да си останете у дома вечерта и да си починете добре.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Жадувате за повече спокойствие и скоро ще го имате. Владеете положението и ще приключите с ангажиментите си в рамките на деня. Атмосферата на дома ще ви помогне да се отпуснете. Доволни ще бъдете и от жеста на някого, ще ви изненада приятно. Почивните дни обещават да са без сътресения.
  31 мар 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще се справите отлично със задълженията си и ще постигнете споразумения, от които тепърва ще черпите дивиденти. Запазете спокойствие, ако ви се налага да общувате с административните органи. Самотните ще срещнат интересен партньор и ще изпитат вълнуващи емоции. Пожелайте си нещо хубаво.
  31 мар 2020
  Последни новини