Търсят се 2000 хидроинженери

Държавата се нуждае от 2000 хидроинженери. За това призна заместник-ректорът на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) проф. д-р инж. Славейко Господинов преди старта на кръгла маса на тема "Управление и безопасна експлоатация на язовирите в Република България", която се провежда в университета.

Кога ще се попълни дефицитът на хидроинженерите зависи от това колко хора кандидатстват по специалността.

Той посочи, че има язовири, за които няма хидроинженери, а всеки язовир трябва да се наблюдава непрекъснато. "Мониторингът, следенето на деформацията и следенето на пропускателността на язовирните стени не се прави както трябва", призна проф. Господинов. 

Основната причина според зам.-ректора на УАСГ да няма специалисти не са толкова заплатите, а това, че младите хора искат да живеят в София, а язовирите не са само в столицата. Иначе той се похвали, че през последните години има ръст на студентите в специалностите Хидростроителство и Хидрология. По думите му тези специалности са важни за държавата, защото язовирите са елемент на националната сигурност.

Заместник-ректорът на УАСГ настоя да се популяризират професиите по Хидростроителство и Хидрология, защото при най-добро стечение на времето първите подготвени кадри ще влязат на пазара на труда след 5 години. 

"Това допълнително ни мотивира като партньори с ДАМТН да се подпомага агенцията с експертиза, да участваме в тяхната дейност, а те от своя страна да създават предпоставки за развитие на преподавателския състав и на студентите в реални условия", подчерта проф. Господинов.

На въпрос защо хората в Перник имат воден режим, проф. Господинов изтъкна, че прокуратурата вече е в миньорския град и от държавното обвинение може да кажат каква е причината за това. 

Източник: news.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    ХАНКО БРАТ
    2 0
    17:15, 28 ное 2019
    Не ги търсите където трябва, а и не са нужни чак толкова.Един е достатъчен и той е,неговото име е ....Ахмет Доган.
Последни новини