Машините са непобедими: Шампионът по Го приключи професионалната си кариера

Бившият шампион в играта Го Ли Седол взе решение да се откаже да играе и директно заяви, че е невъзможно да се победи изкуствения интелект. Играта Го се счита за една от най-сложните игри за ИИ, понеже в нея се разгръщат огромен брой комбинации, като според редица учени, комбинациите в Го са повече от атомите в наблюдаваната от нас Вселена.

Но всичко се промени през 2016 година, когато новият ИИ AlphaGo на компанията DeepMind за първи път удържа победа в четири от петте срещи с Ли Седол. Именно това събитие постави началото на ново поколение алгоритми с елементи на изкуствен интелект и машинно обучение, които са по-умни и креативни от всичко създадено досега в тази област.

„Откакто изкуственият интелект започна да играе Го, аз разбрах, че вече няма да мога да бъда на върха, дори и ако се задържа в челните места благодарение на безумни усилия. Дори и да се задържа за малко, знам че ще се появи друг, по-съвършен ИИ, който няма да може да бъде победен“ – каза Ли Седол.

Ли Седол, считан от всички за най-добрия играч на Го в края на 2000-те години бе уверен, че ще победи ИИ, но загуби. След това се наложи да се извинява пред многобройните южнокорейски фенове. Много експерти се изказаха, че съперничеството между човека и машината е било много ефектно. Изкуственият интелект AlphaGo учуди всички с ход номер 37, който в началото бе счетен за грешка, но в крайна сметка се оказа решаващ във втората игра. Ли успя да спечели една партия благодарение на „божествения ход“ номер 78, с което обърка изкуствения интелект. И всъщност световният шампион Ли Седол си остана единственият човек, който е успял да победи AlphaGo по време на турнирите.

През 2017 година Deep Mind представи още по-съвършена версия на своята програма. Това е AlphaGo Zero, който бе обявен за най-силния играч в историята на Го. Но независимо от това, Ли Седол възнамерява да изиграе още една игра с мощен изкуствен интелект, преди окончателно да се оттегли. За съперник той си избра южнокорейският изкуствен интелект HanDol, който успя да победи петте най-добри играча в Южна Корея, където тази игра е традиционна. Ли ще играе с преимущество от две фигури, но дори в тези условия той не вярва победата.

Интересно е, че модернизираната версия AlphaGo Zero, разработена да използва само подсилено машинно обучение, успя да победи на Го всички предишни свои версии с резултат 100:0. Сега разработчиците обучиха алгоритъма да играе класически шах и японския шах Шоги.

Източник: kaldata

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Денят бележи материални придобивки и лични удовлетворения за много от вас. Доверието, с което ви приемат е напълно заслужено и самочувствието ви е оправдано. Запазете добронамереността си към всички от обкръжението ви, това ще ви помогне да се концентрирате върху важните за вас дела.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Очаква ви ден, изпълнен с динамика и промени. Работата ви ще бъде свързана с множество срещи, в които вие сте водещата страна. Справяте се добре с тази роля, а и има хора, които ви оказват необходимата подкрепа. Не пренебрегвайте подробностите, на които ви обръщат внимание вашите колеги. В определен момент те могат да се окажат решаващи за нещо важно.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще останете доволни от професионалните си изяви днес. Повече съсредоточеност при работа свързана с пари. Възможни са измами и допълнително внимание ще бъде от полза. За някои изгодни предложения свързани с нова работа. Денят ще носи успех за всякакъв вид сдружения. Съвместните начинания се толерират.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Денят ви ще е успешен. За много от вас той се свързва с добри реализации, бизнесът ще ви донесе повече вълнения, но и финансови придобивки. Приятели от чужбина ще разнообразят ежедневието на някои от вас. Очаквана среща ще ви донесе положителни емоции, за други спокойна почивка.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Някои от вас съвсем основателно ще отделят повече време за подготовка на предстоящо събитие. Чувствате се достатъчно уверени в себе си, за да действате по собствено усмотрение. Моментът е подходящ за конкретни стъпки, така че не се колебайте. Време е да действате. Можете да напреднете в много кратки срокове.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Мнозина от вас ще съсредоточат усилията си към повишаване на квалификацията си. Това ще ги направи конкурентноспособни и по-успешни в професионалната им кариера. Не се лутайте в търсене на подходящо занимание, имате ясна цел – следвайте я. Една среща ще остави следа в живота ви.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви предлага доста разнообразни събития. На някои от вас може да се наложи да избират между няколко еднакво изкусителни възможности. Не се колебайте твърде дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и желано избавление от сърдечните терзания за мнозина от вас.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес е добре да владеете емоциите си и да подхождате трезво към задачите си. Здравето е възможно да ви създава проблеми. Любовният ви живот е наситен с вълнуващи преживявания и интересни разговори с вашата половинка.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Поставяйки разбирателството с другите, като водещо начало, ще прозрете, че съдбата ви толерира и дава привилегии. Това е верния път. Обстоятелствата ще бъдат във ваша полза и ще ви дадат възможности да погледнете на проблемите си от по-различен ъгъл, и да решите бързо загадката.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Избягвайте всякакви спорове днес, дори да сте сигурни в правотата си. Спокойствието взима връх над всичко и днес никой няма да е в състояние да ви изнерви.Отдайте се на любимото си занимание и не се занимавайте с чужди проблеми. Ще имате възможност да наситите душата си с хубави емоции, ако разбира се това ви вълнува.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Овладейте емоциите си и се заемете сериозно със задачите си. Отдавате прекалено голямо значение на нечие поведение, а можете просто да го пропуснете покрай себе си. В същото време не бъдете недостъпни за човек, който ви показва добрите си чувства. Възможно е здравето ви да ви създаде грижи.
07 авг 2020
Последни новини