Възстановени алкохолици от Хасково и страната споделиха опит в затвора в Стара Загора

  Представители на сдружение "Анонимни алкохолици" (АА) от страната и чужбина, включително и от хасковската група, проведоха открита сбирка в затвора в Стара Загора. Тя бе част от програмата на Втория международен семинар "Служене в затворите". Целта на този форум е утвърждаване на групите за взаимопомощ в местата за лишаване от свобода чрез обмен на добри практики.

  Сбирката се проведе в една от залите в училището на затвора, където не се разрешава снимане. Освен представителите на АА, на срещата присъстваха затворници, изтърпяващи присъди предимно за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества, психиатри и психолози, представители на медии, служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

  По време на сбирката в старозагорския затвор говориха някои от представителите на АА, които са отказали алкохола и са продължили живота си начисто. Някои от тях също са лежали в затвори и разказаха пред аудиторията за своите провали и успехи в живота. Връщайки се в годините назад, те за пореден път анализираха живота си гласно, съпоставяйки ситуацията от настоящия момент с тази от времето, когато са били алкохолици. Всички бяха единодушни, че животът може да бъде хубав, стига човек да иска да живее добре, да осъзнае проблема си и да потърси помощ, каквато предлага АА.

  Извън пределите на затвора се проведе и лекция за "Ролята на групите за взаимопомощ в лечението на зависими лица", водена от д-р Иван Добринов - попечител на АА България и завеждащ 6-то мъжко отделение в Държавната психиатрична болница в Раднево, в което се лекуват зависими към алкохол и наркотици. Той обясни, че в клиниката е била сформирана група АА през 2007 година и вече има синхронизация между работата на медицинския персонал с организацията на групите.

  "Много от нашите болни, след изписването продължават да посещават такива групи. Единственото, което работи са групите за взаимопомощ. Повечето държавни болници правят единствено детокс, тоест овладяват острото състояние - възстановяваме пациента физически, изписваме го и още на автогарата той е пиян. Ако не до няколко часа, то до няколко дни пак пристига в същото състояние. Това зацикляне тормозеше всички нас", заяви д-р Добринов. Психиатърът обаче е категоричен, че процесът на възстановяване е дълъг, тъй като няма хапче за излекуване на алкохолици. "Много често близките, пък и самите пациенти питат кое е най-доброто лечение на алкохолизъм: Има ли хапче, което да му слагаме тайно в супата и да го излекуваме или да го доведем да го излекувате, че много пие. Много е трудно да се обясни на хората, че става дума за много сериозна хронична болест, която изисква лечение с определени етапи и координация между интервенции в различни сфери", каза психиатърът.

  По време на семинара бе проиграна ситуация с алкохолик, който заради невъзможността си да остане трезвен, губи роднини, приятели, работа и пропада в живота. В последствие бе проследен и пътят на възстановяването му.

  Анета Кутелова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Не
   немой
   9 -1
   17:51, 22 ное 2019
   Не вярвам.
  • 2
   Тр
   Трезвен
   10 -1
   17:55, 22 ное 2019
   Наздраве
  • 3
   Ра
   ракиджия
   9 -3
   21:01, 22 ное 2019
   Единия от лекторите е хасковлията Борю Парапанов! Вади си прехраната като лепи афишите и обяви. Та човека е спрял пиенето, защото няма средства. Ако някой го почерпи на драго сърце би пийнал отново.
  • 4
   Ал
   Алко
   15 -1
   21:42, 22 ное 2019
   "Възстановени алкохолици" - известно време са били въздържатели и като са почнали да жулят пак, са ги възстановили като алкохолици отново.

  Хороскоп за 16.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ще ви предложи възможности за постигане на цел, към която отдавна се стремите. Съсредоточете се в работата си, това ще ви спести неприятности. Усилията, които положите ще бъдат оценени, евентуалното ви бездействие също. Среща с партньори в бизнеса ще създаде условия за удачно влагане на пари, и което е по-важно, бързото им нарастване.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се запознаете отблизо с идеите на човек от вашите среди и заедно ще планирате общи действия. Други ще ги занимават лични, духовни или интимни преживявания. По-важното е, че ще има какво да ви зарадва. Денят е подходящ да подобрите отношенията си с някой, изразявал съмненията си във вас.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Многообещаващо начало на новата седмица. Имате реални шансове да постигнете онова, към което се стремите, затова действайте решително и ще успеете. Онези от вас, които все още не са открили любовта, днес ще постигнат много в тази посока. Спокойни и уверени сте и това е най-важната предпоставка за успеха ви.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Благодарение на усърдието ви ще добиете повече яснота по интересуващ ви въпрос и това ще ускори действията ви, но вече освободени от съмнения и вредни мисли. Първите резултати ще повишат увереността в собствените ви сили, друго не би могло и да е, а разбирането, което срещате ще ви мотивира да продължавате.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Отнасяйте се с повече търпение към обкръжението си и не давайте израз на обземащо ви раздразнение. Ще за твърдите постиженията си в областта, в която съсредоточавате най-много усилия. Не пренебрегвайте чувствата на онези, които ви обичат, покажете им уважението си и направете живота на всички ви по-добър. приемете подаръците, каквито и да са те.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В живота си вие навлизате в нов етап. Имате добри шансове за професионален напредък, опитайте се да използвате удачно покровителството на звездите. В личен план ще е добре, ако се отървете от съмненията си по отношение на вашия интимен партньор. В противен случай рискувате да влошите отношенията си.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Приемете предложението на партньорите си, това е най-доброто, което можете да направите за момента. Внимавайте, това е шанс, особено, ако сте попаднали на нещо отдавна желано. Издигане в кариерата и повишаване на възнаграждението ви. В интимен план ви предстоят приятни моменти.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Водени от високите си амбиции, е добре да разчитате предимно на собствените си сили. Така няма да търсите вина в другите, ако не успеете във всичко. В личен план ви очаква положително развитие на връзка, която до сега ви е притеснявала. Тя може да се отнася и до отношенията ви с човек, комуто за нещо сте длъжници.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ако се отнесете с повече внимание към мнението на другите, ще си създадете нови приятели и улесните изпълнението на задачите ви днес. Обемът информация, която поемате и натовареността ви се отразяват на емоционалното ви и физическото ви състояние, което ви прави раздразнителни и пречи на връзките ви.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
  16 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С интерес ще се включите в обща задача, изпълнението на която може скоро ще ви отегчи. Ще се почувствате обнадеждени от едно предложение, от вас зависи да го развиете в желаната посока. Пътуванията, на близко или далече ще са приятни и безаварийни. Изразете обичта си към някого и ще се радвате на взаимност.
  16 дек 2019
  Последни новини