Възстановени алкохолици от Хасково и страната споделиха опит в затвора в Стара Загора

  Представители на сдружение "Анонимни алкохолици" (АА) от страната и чужбина, включително и от хасковската група, проведоха открита сбирка в затвора в Стара Загора. Тя бе част от програмата на Втория международен семинар "Служене в затворите". Целта на този форум е утвърждаване на групите за взаимопомощ в местата за лишаване от свобода чрез обмен на добри практики.

  Сбирката се проведе в една от залите в училището на затвора, където не се разрешава снимане. Освен представителите на АА, на срещата присъстваха затворници, изтърпяващи присъди предимно за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества, психиатри и психолози, представители на медии, служители на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията".

  По време на сбирката в старозагорския затвор говориха някои от представителите на АА, които са отказали алкохола и са продължили живота си начисто. Някои от тях също са лежали в затвори и разказаха пред аудиторията за своите провали и успехи в живота. Връщайки се в годините назад, те за пореден път анализираха живота си гласно, съпоставяйки ситуацията от настоящия момент с тази от времето, когато са били алкохолици. Всички бяха единодушни, че животът може да бъде хубав, стига човек да иска да живее добре, да осъзнае проблема си и да потърси помощ, каквато предлага АА.

  Извън пределите на затвора се проведе и лекция за "Ролята на групите за взаимопомощ в лечението на зависими лица", водена от д-р Иван Добринов - попечител на АА България и завеждащ 6-то мъжко отделение в Държавната психиатрична болница в Раднево, в което се лекуват зависими към алкохол и наркотици. Той обясни, че в клиниката е била сформирана група АА през 2007 година и вече има синхронизация между работата на медицинския персонал с организацията на групите.

  "Много от нашите болни, след изписването продължават да посещават такива групи. Единственото, което работи са групите за взаимопомощ. Повечето държавни болници правят единствено детокс, тоест овладяват острото състояние - възстановяваме пациента физически, изписваме го и още на автогарата той е пиян. Ако не до няколко часа, то до няколко дни пак пристига в същото състояние. Това зацикляне тормозеше всички нас", заяви д-р Добринов. Психиатърът обаче е категоричен, че процесът на възстановяване е дълъг, тъй като няма хапче за излекуване на алкохолици. "Много често близките, пък и самите пациенти питат кое е най-доброто лечение на алкохолизъм: Има ли хапче, което да му слагаме тайно в супата и да го излекуваме или да го доведем да го излекувате, че много пие. Много е трудно да се обясни на хората, че става дума за много сериозна хронична болест, която изисква лечение с определени етапи и координация между интервенции в различни сфери", каза психиатърът.

  По време на семинара бе проиграна ситуация с алкохолик, който заради невъзможността си да остане трезвен, губи роднини, приятели, работа и пропада в живота. В последствие бе проследен и пътят на възстановяването му.

  Анета Кутелова

  Източник: Haskovo.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (4)

  • 1
   Не
   немой
   9 -1
   17:51, 22 ное 2019
   Не вярвам.
  • 2
   Тр
   Трезвен
   10 -1
   17:55, 22 ное 2019
   Наздраве
  • 3
   Ра
   ракиджия
   9 -3
   21:01, 22 ное 2019
   Единия от лекторите е хасковлията Борю Парапанов! Вади си прехраната като лепи афишите и обяви. Та човека е спрял пиенето, защото няма средства. Ако някой го почерпи на драго сърце би пийнал отново.
  • 4
   Ал
   Алко
   15 -1
   21:42, 22 ное 2019
   "Възстановени алкохолици" - известно време са били въздържатели и като са почнали да жулят пак, са ги възстановили като алкохолици отново.

  Хороскоп за 15.07.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Проявете повече гъвкавост и разбиране в отношенията с партньора ви и ще ви бъде по-лесно да осъществите намеренията си. Правете по-често компромиси, за да запазите атмосферата приятна за всички. На работното място делата ви ще се развиват според очакванията и изненади не се предвиждат. Предстои ви пътуване, погрижете се за подробностите.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  По финансови или по други причини може да се осуети желано пътуване, но то няма да промени отношението ви към околните. В замяна на това късметът ви ще проработи в друга посока и ще получите придобивки, които ще повишат духа ви. Добрите ви идеи се нуждаят от подходящ екип, с който да ги реализирате.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потърсете причините за безпорядъка наоколо и в самите себе си. Поведението ви не винаги съответства на високите ви изисквания, не мислите ли. Подобрете организацията си на работа и потърсете нови форми за изява на уменията си, промяна ще се отрази благотворно върху финансите ви.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес ще бъдете в стихията си. Чувствате се свежи и изпълнени с енергия за работа. Това ще подейства заразително и на околните, те ще черпят от вашето слънчево настроение. В края на деня помислете как да зарадвате семейството си.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Направете необходимото странични занимания да не ви отдалечават от работата ви и да ви отнемат от времето. Ще останете удовлетворени от своя постъпка, която ще бъде в интерес и на ваши колеги. Очаквате прекалено много от определено събитие, но е възможно да останете разочаровани.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте със собствените си възможности и нищо не може да ви изненада. Увереността ви помага да се справите по-леко с възникващите затруднения и да постигате намеренията си. Радостни вести ще повишат настроението ви, ще ви потопят в атмосфера на сбъднати мечти и желания.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Делова среща ще ви помогне да стигнете бързо до решения, свързани с бизнеса ви. Ще получите подкрепа и ще дадете ход на смелите си идеи. Няма да съжалявате, но трябва да покажете активност и умение да поемате рискове. Перспективите са добри, действайте. Вечерта се съберете с приятели и разпускайте.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможни са технически пречки или зле организирани действия да възпрепятстват работата ви днес. Но ще се справите с трудностите и ще продължите, подготвени сте за всякакви ситуации. Вълнения, породени от нечие специално отношение към вас ще ви направят по-добри и ще повишат активността ви.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Запазете съмненията за себе си, защото липсата на информираност може да ви подведе. Финансовите ви успехи ще зависят от това, доколко добре ще изиграете картите си. Предстоящо събитие ви зарежда с вълнения, но и с известно притеснение. Мълчанието ви може да се изтълкува двузначно.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Приятел ще ви предложи помощта си. Приемете я, за ваше добро е. Не бъдете високомерни и в случай на нужда потърсете компетентна оценка. Ще бъдете обзети от силни чувства към човек, който нехае за тях. А в същото време не забелязвате интереса на друг, истински влюбен във вас човек.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Желанията ви днес ще се сбъдват. Паричните ви нужди ще бъдат задоволени, а романтични вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, имащи отношение към бъдещето ви, ще ви се прояснят, и уверени в него, ще направите деня си красив. Позитивизма ви ще обгърне и други, трасирайки пътя на доброто.
  15 юли 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Готовността ви да се включите в обща задача ще ви изправи пред трудности, които ще се отразят по различен начин на ентусиазма ви. Добре помислете, най-вече за себе си и чак след това вземете решение. Оставащите дни до началото на очаквано събитие използвайте за подготовка и достойно представяне, защото няма съмнение, че ще бъде такова.
  15 юли 2020
  Последни новини