Нещо стана в Южнокитайско море. Ядрена експлозия или фалшива новина?

Роспотребнадзор засили мониторинга на радиационната обстановка в Далечния Изток поради увеличаване на фона в Южнокитайско море "във връзка с радиационния инцидент", съобщава пресслужбата на агенцията. Засега службата не вижда заплаха за руснаците, съобщи Интерфакс. Руската агенция информира, че Ростребнадзор е получила информация за инцидента от Глобалната мрежа за мониторинг на околната среда. Какво точно се е случило там, ведомството не уточнява.

В четвъртък вечер американската радиостанция Hal Turner Radio Show съобщи за мощен подводен взрив, позовавайки се на военни източници. Според тях експлозия с мощност от 10 до 20 килотона тротилов еквивалент е станала на дълбочина около 50 метра и версията за земетресение вече е изключена. В района има подводници на ВМС на САЩ, съобщи радиостанцията, завършва Интерфакс.

От другия край на океана, в САЩ, социалните медии обсъждат дали Китай не е провел ядрен тест, като предупреждение към САЩ. Обратно на това, специалистите смятат за фалшива новина твърденията на Хал Търнър, крайнодесният водещ на радиото.

Търнър спекулира, че китайското правителство е взривило ядрено оръжие, за да  изпрати сигнал на правителството на САЩ заради намесата в протестите в Хонконг, продължаващата търговска война между САЩ и Китай, или може би просто защото наближава Третата световна война, пише Gizmodo.

Един университетски специалист по радиационна безопасност, който говори анонимно с Gizmodo, тъй като не е упълномощен да разговаря с медиите, потвърдиl, че уж зловещите показания на URADMonitor изглежда, че отразяват нормалните нива на радиация на фона и нарече твърденията дива спекулация. Той също така предупреди, че uRADMonitor не е надежден източник. Отчитанията на радиоактивни частици във въздуха, публикувани на страницата RadNet Honolulu на Агенцията за опазване на околната среда, както и на радиационната карта на Япония, също изглежда не показват нищо необичайно.

Gizmodo разговаря с Робърт Роснър, бивш учен от отдела по енергетика и настоящ теоретичен физик на Чикагския университет, който ръководи бюлетина на Съвета за наука и сигурност на атомните учени. Роснер се разсмял на идеята, че всеки ще може да идентифицира подводен ядрен тест от наземни детектори или че някой ще бъде достатъчно глупав да проведе подобен тест в Южнокитайско море.

"Ще се учудя, ако е имало събитие, което някой след това да определи като събитие въз основа на радиоактивен подпис", казва Роснър на Gizmodo по телефона. "Това е невероятно малко вероятно."

Роснър добави, че основният начин за откриване на подобно събитие би бил сеизмичен; първите подводни ядрени изпитания в света били регистрирани от сеизмографите по целия свят. Няма индикации, че в сряда се е случило подобно събитие.

"Ние откриваме подземни събития", каза Роснър. "Стандартният начин е мрежата от сензорни станции по целия свят. Те усещат както подземни експлозии, така и подводни експлозии и дори ако имате надводно събитие, това би създало сеизмичен сигнал в морето."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
06 дек 2019
Последни новини