Нещо стана в Южнокитайско море. Ядрена експлозия или фалшива новина?

Роспотребнадзор засили мониторинга на радиационната обстановка в Далечния Изток поради увеличаване на фона в Южнокитайско море "във връзка с радиационния инцидент", съобщава пресслужбата на агенцията. Засега службата не вижда заплаха за руснаците, съобщи Интерфакс. Руската агенция информира, че Ростребнадзор е получила информация за инцидента от Глобалната мрежа за мониторинг на околната среда. Какво точно се е случило там, ведомството не уточнява.

В четвъртък вечер американската радиостанция Hal Turner Radio Show съобщи за мощен подводен взрив, позовавайки се на военни източници. Според тях експлозия с мощност от 10 до 20 килотона тротилов еквивалент е станала на дълбочина около 50 метра и версията за земетресение вече е изключена. В района има подводници на ВМС на САЩ, съобщи радиостанцията, завършва Интерфакс.

От другия край на океана, в САЩ, социалните медии обсъждат дали Китай не е провел ядрен тест, като предупреждение към САЩ. Обратно на това, специалистите смятат за фалшива новина твърденията на Хал Търнър, крайнодесният водещ на радиото.

Търнър спекулира, че китайското правителство е взривило ядрено оръжие, за да  изпрати сигнал на правителството на САЩ заради намесата в протестите в Хонконг, продължаващата търговска война между САЩ и Китай, или може би просто защото наближава Третата световна война, пише Gizmodo.

Един университетски специалист по радиационна безопасност, който говори анонимно с Gizmodo, тъй като не е упълномощен да разговаря с медиите, потвърдиl, че уж зловещите показания на URADMonitor изглежда, че отразяват нормалните нива на радиация на фона и нарече твърденията дива спекулация. Той също така предупреди, че uRADMonitor не е надежден източник. Отчитанията на радиоактивни частици във въздуха, публикувани на страницата RadNet Honolulu на Агенцията за опазване на околната среда, както и на радиационната карта на Япония, също изглежда не показват нищо необичайно.

Gizmodo разговаря с Робърт Роснър, бивш учен от отдела по енергетика и настоящ теоретичен физик на Чикагския университет, който ръководи бюлетина на Съвета за наука и сигурност на атомните учени. Роснер се разсмял на идеята, че всеки ще може да идентифицира подводен ядрен тест от наземни детектори или че някой ще бъде достатъчно глупав да проведе подобен тест в Южнокитайско море.

"Ще се учудя, ако е имало събитие, което някой след това да определи като събитие въз основа на радиоактивен подпис", казва Роснър на Gizmodo по телефона. "Това е невероятно малко вероятно."

Роснър добави, че основният начин за откриване на подобно събитие би бил сеизмичен; първите подводни ядрени изпитания в света били регистрирани от сеизмографите по целия свят. Няма индикации, че в сряда се е случило подобно събитие.

"Ние откриваме подземни събития", каза Роснър. "Стандартният начин е мрежата от сензорни станции по целия свят. Те усещат както подземни експлозии, така и подводни експлозии и дори ако имате надводно събитие, това би създало сеизмичен сигнал в морето."

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 13.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Наложете си да мислите позитивно и гледайте оптимистично на живота. Съдбата ще ви предложи възможност за излизане от положението, в което сте, стига да проявите активност и да не спирате в развитието си. Заниманията ви ще са ползотворни и ще се справите в деликатна ситуация, без да се натоварвате излишно.
13 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
В много добра форма сте днес и нито за миг няма да мислите за почивка. Имате вдъхновение за работа, тъй като стъпка по стъпка се осъществяват плановете ви. Това ви дава ново самочувствие да се захванете с други отговорности.
13 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Водени от вътрешното си усещане за нещата, ще работите, като не пренебрегвате обективните условия край себе си. Ще напреднете бързо, ако прагматично включите в работата си и хора, чиито разбирания са близки до вашите. Общата енергия и интереси ще осигурят по-високи доходи на всички ви.
13 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес е приятна и интересна. Запознанствата, които отбелязвате, може да са ви особено полезни за бъдещите ви проекти. За някои от вас този ден е свързан с нова работа или промяна на дейността. Привлечени сте от нови перспективи и търсите начини да ги осъществите. Засега обаче ще трябва да почакате, докато откриете най-доброто за вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
За бизнесмените денят ще е успешен, ще реализират финансови сделки и ще придобият власт над други активи. Характерно за всички от знака е, че без да се отказват от заявените участия, ще проявят активност и в други форми на изява, в бизнеса, в творческите форуми и лични задачи. Бъдете последователни и ще успеете.
13 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Забележителните ви организаторски способности с пълна сила ще се проявят днес в момент, когато всички погледи са обърнати към вас. Това е шанс да демонстрирате самообладанието си и чувството за отговорност. Насочете усилията си в затвърждаване позициите на екипа ви, като не се страхувате да бъдете безкомпромисни, когато това се налага.
13 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Днес сте в стихията си. Неудържими сте и се изявявате в различни сфери. Моментът е много подходящ да започнете работа по осъществяването на своя идея. Добре е да отделите повече време за проучвания. В случая добрата подготовка ще се окаже решаваща за окончателния ви успех. Получавате добри новини от приятели, в момента са далеч от вас.
13 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес сте по-жизнени от всякога. Артистичността и чувството ви за хумор забавляват околните и печелят симпатиите им. Вашият партньор обаче има нужда по-скоро от привързаност, отколкото от шеги.
13 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да ви липсват емоции от всякакъв характер, но ще постигнете замисленото. Наясно сте с това какво искате и как да го постигнете, а това никак не е малко. Не се задълбочавайте върху това кой какво е казал, изпращайте положителни сигнали към всички и ще се почувствате добре.
13 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Бъдете концентрирани днес, в противен случай може да пропуснете нещо, за което ще съжалявате впоследствие. Помагате на близък приятел да се справи със свой проблем. Умеете да правите компромиси, от което зависи и разбирателството ви с околните. Ако сте в постоянно движение днес, осигурете си достатъчно спокойствие вечерта.
13 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Тревогите и притесненията ви ще се окажат напразни. Работата ви е в ход и ще постигнете напредък в областта, която ви интересува. Интимните ви желания ще се удовлетворят, но бъдете по-смели. Проблем, който не търпи отлагане ще намери своето решение, с което ще удовлетворите всички заинтересовани.
13 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Водени от амбициите си ще работите за собствения си просперитет, дори и това да не се харесва на някои. Ще изпъкнете с идеи и видими постижения. Виталността ви ще привлече личност, която от дълго време храни романтични чувства към вас. Това ще ви разнообрази, а за някои означава и нова връзка.
13 юли 2020
Последни новини