Ученици от Смолян обраха наградите на конкурса на Пловдивската митрополия

Изображение 1 от 4

    За шеста поредна година Пловдивска света митрополия проведе национален конкурс на тема „Въведение Богородично“, в който участваха стотици ученици до 12 клас със стихотворения, есета и рисунки. На специално тържество в навечерието на Деня на Християнското семейство и православната младеж, който се чества на 21 ноември, бяха връчени наградите на отличените млади творци - грамоти и подаръци. Един от участниците в поздравителната програма с изпълнение на гайда бе седмокласникът от ППМГ „Васил Левски“ в Смолян Васил Кременаров.

    Четири деца от Неделното училище „Св. Николай Чудотворец“ в Смолян с ръководител отец Васил Маджаров бяха отличени с първи награди, като от предишни години на този конкурс са спечелвали първи или втори места. Тази година и четирите участнички имат първи награди. Антония Кушлева /17 г./ е отличена за есето „Съвремието, децата и Света Богородица“, Йорданка Маджарова /14 г./ за есето „Трите икони“, а Елена Стоева /14 г./ за есето „Как детето израства в прегръдката на Света Богородица“. Първа награда от Неделното училище печели и Дияна Павлова /14 г../ за рисунката си „На празника“.

    В групата на наградените са и три учебни заведения. От ППМГ „Васил Левски“ Петрана Добрикова /11 кл./ с преподавател Милка Кокудева има първа награда за рисунката „Въведение Богородично“. От Първо СУ „Св. св. Кирил и Методий“ Петър Каров /4 кл./ с класен ръководител Руска Василева е първенец за есето „В храма съм заедно със Света Богородица и ангелите“. От ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ първи места имат четвъртокласниците Елена Стайкова /есе/ и Даниел Стоянов /рисунка/ с класен ръководител Елена Василева. Организаторите на конкурса в двете учебни заведения са Радка Георгиева и Николина Жекина, учители и по Православие.

    Конкурсът „Въведение Богородично“ е организиран от Културно-просветния отдел към митрополията, а тази година за първи път с рисунки и есета, но ивън състезанието, се представиха учители. Журито, оценявало творбите е с председател Знеполския епископ Арсений – викарий на митрополита, а членове презвитера Анна Паралингова – ръководител на Ателие по иконография при Пловдивска света митрополия, Евгени Михайлов – художник и богослов, Красимира Вътева - учител по български език и литература и богослов, и Недка Чолакова – завеждащ Културно-просветния отдел в митрополията.

    Митрополит Николай поздрави родителите, че са насърчавали децата си да посещават неделните училища и да изучават православие. „С нашия конкурс се дава възможност за изява на техните таланти. Да пазим децата, докато не е станало късно! Детските души са най-силно уязвими по отношение на вирусите на греха и на злото в тоя свят, в който живеем. На тези вируси, посочи той, има противовес и се нарича божествена благодат.“, каза владиката и поздрави децата с думите: „Бог да ви дари с разум, да успявате в доброто и полезно знание. Да бъдете добри, послушни, прилежни, ученолюбиви, трудолюбиви, да радвате родителите си и учителите си!“

    СмолянБГвести

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини