Две от луните на Нептун в невиждан танц по орбитите си (видео)

Дори по дивите стандарти на външната Слънчева система странните орбити, по които се носят двете най-вътрешни луни на Нептун, са безпрецедентни, според новопубликуваните изследвания.

Експертите по орбитална динамика наричат това ​​„танц на избягване“, изпълняван от малките луни Найад и Таласа. Двете са истински партньори, обикалящи само около 1850 километра един от друг. Но те никога не се доближават толкова много. Орбитата на Наяд е наклонена и перфектно разчетена. Всеки път, когато задминава по-бавно движещата се Таласа, двете са на разстояние около 3540 километра един от друг.

В тази вечна хореография Наиад се завърта около ледения гигант на всеки седем часа, докато на Таласа по външната писта обиколката отнема седем часа и половина. Наблюдател, седнал на Таласа, ще види Наяд в орбитада минава два пъти отгоре и след това два пъти отдолу. Този модел нагоре, нагоре, надолу, надолу се повтаря всеки път, когато Наяд изпревари с четири обиколки Таласа.

Въпреки че танцът може да изглежда странно, той държи орбитите стабилни, казват изследователите.

"Има много различни видове" танци ", които планетите, луните и астероидите могат да следват, но такъв никога не е виждан досега", казва Марина Брозович, експерт по динамика на слънчевата система в Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена, Калифорния и водещ автор на новото изследване.

Далеч от притеглянето на Слънцето, гигантските планети на външната Слънчева система са доминиращите източници на гравитация, с десетки и десетки луни. Някои от тези луни са се образували заедно с техните планети и никога не са се придвижвали другаде, други били пленени по-късно, след което останали в орбити, продиктувани от техните планети. Някои орбитират в посока, обратна въртенето на техните планети; други разменят орбитите си, сякаш за да избегнат сблъсък.

Нептун има 14 потвърдени луни. Несо, най-отдалечената от тях, орбитира в силно елиптичен контур, който го отнася близо 74 милиона километра от планетата, а обиколата отнема 27 години.

Наяд и Таласа са малки. Те са две от седемте вътрешни луни на Нептун, част от система със слаби пръстени. ;Смята се, че  когато Нептун заловил своята гигантска луна Тритон, е имало сблъсък в негов спътник и тези вътрешни луни и пръстени са се образували от остатъчните отломки.

"Подозираме, че Наяд е бил изхвърлен в наклонената си орбита от по-ранно взаимодействие с една от другите вътрешни луни на Нептун", каза Брозович. "Едва по-късно, след установяването на орбиталния си наклон, Наяд е можел да се установи в този необичаен резонанс с Таласа."

Брозович и нейните колеги открили необичайния орбитален модел, използвайки анализ на наблюдения от космическия телескоп Хъбъл на НАСА. Изследването им дава и първия намек за състава на вътрешните луни на Нептун. Изследователите използвали наблюденията, за да изчислят тяхната маса и, следователно, плътността им, която се оказала близка до тази на водния лед.

"Найад и Таласа вероятно са били заключени заедно в тази конфигурация от много дълго време, защото това прави орбитите им по-стабилни. Те поддържат мира, като никога не се приближават твърде много", казва Марк Шоултър, планетарен астроном от института SETI в Маунтин Вю, Калифорния и съавтор на новото изследване.

Marina Brozović et al. Orbits and resonances of the regular moons of Neptune, Icarus (2019). DOI: 10.1016/j.icarus.2019.113462, https://arxiv.org/abs/1910.13612

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ще ви предложи възможности за постигане на цел, към която отдавна се стремите. Съсредоточете се в работата си, това ще ви спести неприятности. Усилията, които положите ще бъдат оценени, евентуалното ви бездействие също. Среща с партньори в бизнеса ще създаде условия за удачно влагане на пари, и което е по-важно, бързото им нарастване.
16 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се запознаете отблизо с идеите на човек от вашите среди и заедно ще планирате общи действия. Други ще ги занимават лични, духовни или интимни преживявания. По-важното е, че ще има какво да ви зарадва. Денят е подходящ да подобрите отношенията си с някой, изразявал съмненията си във вас.
16 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Многообещаващо начало на новата седмица. Имате реални шансове да постигнете онова, към което се стремите, затова действайте решително и ще успеете. Онези от вас, които все още не са открили любовта, днес ще постигнат много в тази посока. Спокойни и уверени сте и това е най-важната предпоставка за успеха ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Благодарение на усърдието ви ще добиете повече яснота по интересуващ ви въпрос и това ще ускори действията ви, но вече освободени от съмнения и вредни мисли. Първите резултати ще повишат увереността в собствените ви сили, друго не би могло и да е, а разбирането, което срещате ще ви мотивира да продължавате.
16 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отнасяйте се с повече търпение към обкръжението си и не давайте израз на обземащо ви раздразнение. Ще за твърдите постиженията си в областта, в която съсредоточавате най-много усилия. Не пренебрегвайте чувствата на онези, които ви обичат, покажете им уважението си и направете живота на всички ви по-добър. приемете подаръците, каквито и да са те.
16 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Деловите срещи ще преминат успешно и ще можете да защитите в голяма степен интересите си. Заложете на уменията си да убеждавате и тактично насочвайте разговора в изгодната за вас посока. Ще напредвате, стига да не се колебаете дълго. Предстоящо пътуване, преместване или друго организирано мероприятие ще ви ангажира с организацията по него.
16 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В живота си вие навлизате в нов етап. Имате добри шансове за професионален напредък, опитайте се да използвате удачно покровителството на звездите. В личен план ще е добре, ако се отървете от съмненията си по отношение на вашия интимен партньор. В противен случай рискувате да влошите отношенията си.
16 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Приемете предложението на партньорите си, това е най-доброто, което можете да направите за момента. Внимавайте, това е шанс, особено, ако сте попаднали на нещо отдавна желано. Издигане в кариерата и повишаване на възнаграждението ви. В интимен план ви предстоят приятни моменти.
16 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Водени от високите си амбиции, е добре да разчитате предимно на собствените си сили. Така няма да търсите вина в другите, ако не успеете във всичко. В личен план ви очаква положително развитие на връзка, която до сега ви е притеснявала. Тя може да се отнася и до отношенията ви с човек, комуто за нещо сте длъжници.
16 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако се отнесете с повече внимание към мнението на другите, ще си създадете нови приятели и улесните изпълнението на задачите ви днес. Обемът информация, която поемате и натовареността ви се отразяват на емоционалното ви и физическото ви състояние, което ви прави раздразнителни и пречи на връзките ви.
16 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Имате приятното усещане за нещо вълнуващо и силно, и чувството ви не е измамно. Дружелюбното ви отношение към някого ще ви възнагради, предстои да изживеете силни емоции. За едни те са свързани с нова любов, за други с успешен бизнес или друга съвместна изява.
16 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
С интерес ще се включите в обща задача, изпълнението на която може скоро ще ви отегчи. Ще се почувствате обнадеждени от едно предложение, от вас зависи да го развиете в желаната посока. Пътуванията, на близко или далече ще са приятни и безаварийни. Изразете обичта си към някого и ще се радвате на взаимност.
16 дек 2019
Последни новини