Учени: Кислородът на Марс се държи необяснимо

НАСА забеляза неочаквани и необясними промени в кислорода на Марс.

Откритието идва след като космическата агенция използва роувъра Кюриосити за измерване на сезонните колебания в газа, изпълващ пространството над кратера Гейл за пръв път в историята.

Но изпратената обратно на Земята информация озадачила учените. Според тях липсва обяснение за странните колебания в стойностите на кислород на Червената планета.

Всичко това се случва докато учените продължават да разгадават мистерията с метана на Марс. Сега към нея се присъединява и кислорода – количеството газ бележи хаотични ръстове и спадове, за което изследователите нямат обяснение.

В рамките на изследването, в което бил използван инструмент за анализиране на въздуха на Марс в продължение на 3 марсиански или близо 6 земни години, учените открили, че газове като азота и аргона се държат съвсем предвидимо. Съотношението на газовете спадало и се повишавало спрямо количеството въглероден диоксид, съставляващ 95% от марсианската атмосфера.

Учените очаквали да наблюдават същите промени и при кислорода. Но били шокирани да открият, че всъщност те се повишават през пролетта и лятото, като стойностите на кислорода в атмосферата варирали, което подсказва, че газът бива произведен, преди отново да изчезне от въздуха.

Първото, което учените направили е да проверят изправността на инструмента, но се оказало, че всичко с него е наред.

Били предложени и други възможни обяснения на база досегашните ни познания за марсианската атмосфера, но в последствие и те били отхвърлени.

Фактът, че кислородът се държи по различен начин всеки сезон, кара учените да вярват, че това няма нищо общо с атмосферната динамика, и че вероятно се касае за химически източник и последващо изчезване на газа от атмосферата.

Приликите в поведението на метана и кислорода в марсианската атмосфера едва ли са просто съвпадение, спекулират учени. Възможно е и двете да се дължат на една и съща, макар и все още неидентифицирана причина.

Учените ще продължат да изследват атмосферата на Червената планета, в опит да разрешат мистерията с кислорода.

Източник: independent.co.uk
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 02.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Срещате неочаквани трудности в работата си. Грешки на ваши колеги усложняват задачата ви и ви създават допълнителни ангажименти. Това обаче едва ли ще се отрази на доброто ви настроение, което днес изглежда непоклатимо. Инвестирани неотдавна средства ви носят първите дивиденти. Перспективите в тази насока са много добри.
02 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е днес да се почувствате неуверени в някое свое действие, но не бива да позволявате това да диктува поведението ви. Добре ще е ако споделите притесненията си със свой близък и чуете и неговото мнение. В личен план сте доволни от отношението към вас. Не изпитвате трудности в общуването си с различни хора, което ви прави доста популярни на място на което попадате.
02 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добри възможности се откриват пред онези от вас, които си търсят работа. Вашите способности ще бъдат достойно оценени и това значително ще повиши самочувствието ви. Трябва повече да вярвате в себе си и в късмета си.
02 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Умението да предизвиквате ентусиазъм у хората е едно от най-големите ви богатства. Начинът да развиеш най-доброто у един човек е, като го цениш и насърчаваш. Не критикувайте, а вярвайте в стимулите. Ако нещо ви хареса, одобрете го от сърце и бъдете щедър в похвалите си. Денят е подходящ за сделки с недвижими имоти. Бъдете внимателни, ако шофирате.
02 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
В общуването си с другите създавате приятна атмосфера. Ще се справите с предизвикателствата на работното място, каквито и да са те. Не поставяйте под съмнение факт, в който вече сте се убедили. Служебен разговор ще подобри настроението ви и ще направи бъдещето да изглежда по-добро.
02 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Динамиката на деня ще повиши емоционалната ви възбудимост, което може да се отрази неблагоприятно на отношенията и работата ви днес. Запазете добрия тон и аргументирано излагайте тезата си, от това ще зависят успехите ви. Модерното ви мислене и излъчване допълнително ще благоприятстват изявите ви.
02 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще споделите намеренията на човек от обкръжението си и заедно ще се насладите на компанията си. Сродната ви енергия ще направи и повече, възможно е успешно сътрудничество, нова любов или друго хубаво изживяване. Отпуснете се и мислете позитивно. Бизнесмените ще се поздравят с финансови придобивки.
02 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
02 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес се посветете на нещата, в които сте силни и ще спечелите. Имате всички предпоставки за успех, както и за прозорливо вникване в бъдещите си реализации. Включете в работата си и хора, на които разчитате и може да им се доверите. Заедно ще постигнете по-бързо напредък.
02 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените на работното място могат да събудят у вас различни чувства. Учете се от всичко и не спестявайте добри думи за хората около себе си. Фактите ще бъдат по-силни от всеки опит да омаловажат приноса ви към конкретно събитие и ще ви помогнат да осъзнаете по-добре мястото си.
02 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
02 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекалено много прибързвате в действията си днес, което може да въвлече в погрешна посока. Ако навреме се осъзнаете и започнете да се вслушвате в съветите на околните, едва ли ще има нещо, което да ви притесни. Налага ви се да се борите с твърдоглавието на ваш роднина, но в крайна сметка с много такт и разбиране ще успеете да се справите.
02 апр 2020
Последни новини