Да се увеличи приемът на археолози и реставратори в университетите, поиска премиерът

    „Ще имате финансиране, вие действате по учебната програма-изгответе професорите и доцентите“. Така с обещание за подкрепа от страна на държавата премиерът Бойко Борисов призова за отварянето повече места за прием на студенти по археология и за разкриването на нови щатове за реставратори.

    Той реагира по темата по време на обхода на строежа на газопровода България-Гърция, при който разгледа и последния археологически обект от спасителните разкопки, преди строежът да започне- селище отреди 4 хиляди години между хасковските села Орлово и Войводово.

    „Нямаме достатъчно средства и щатове за реставратори“, подадоха археолозите в разговора. „Ще имате! Няма само пиари и пиарки да произвеждаме“, отсече Борисов.

    Репликите бяха разменени между него, шефът на НАИМ- доц.Христо Попов и заместник-председателят на БАН-археологът проф. Васил Николов.

    Те посочиха пред премиера, че след ударните 250 обекта, проучени по трасето по газопровода България-Гърция през последната година и половина, предстои също много работа и през следващата година.

    Двойно трябва да са археолозите по трасето, за да се приключат разкопките в срокове, посочиха археолозите.

    „Археолозите разбраха колко ни е важно бързо да се действа. Преди 6-7 години, като започнахме със „Струма“ /б.а Автомагистрала „Струма“/ археолозите се запъваха, бавеха и се карахме, а сега сме един отбор. Сега много работят и по 100-140 души вкарват на обект. На „Хемус“ излязоха и вървяха ударно към Севлиево. На 8 хил. години има селище там. Спряхме за няколко месеца, извадиха всичко, за да отиде в музея и да стартират. /б.а. строителните работи/“, разясни той към придружаващите го по време на обхода посланици на Гърция, САЩ и Азербайджан. 

    "Сега разбирам, защо наричат България археологическо чудо!", възкликна при кратката презентация на артефактите, открити през последните две години, американската посланичка у нас Херо Мустафа, която между другото удиви и с доста приличния си български, който демонстрира на моменти при обхода на трасето. 

    През следващата година ще се проучва ударно по последната част от отсечката по Балкански поток, посочиха археолозите.

    Предвидени са спасителни разкопки и в над 80 обекта по магистрала „Хемус“, между Шумен и Боаза -Тетевен. Там е направено теренното проучване още през 2015 година, отбеляза доц.Христо Попов. Използваме максимума от археологическия състав, подчерта проф. Васил Николов.

    Двамата археолози наблегнаха на момента, че реставраторите у нас са твърде малко и откритите артефакти от последните разкопки отлежават в музеите на части. „Всичко, което касае образование, наука, археология-няма цена. Сега тези неща, когато отидат в музея, няма кой да ги реставрира. Трябва да се направи пробив в това отношение. Музеите са пълни с материали. Ще обучим реставратори!“, заключи премиерът, като се обърна към проф. Николов: Направи една школа, да ти я финансира Министерството на образованието и действате!"

    Археологът обясни, че за утре  е насрочена среща при министъра на образованието Красимир Вълчев, на която ще присъстват и представители от Министерството на културата и темата ще бъде обсъдена.


    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини