Още една неочаквана полза от кафето - за чревния микробиом

Ново изследване показва, че по-високата консумация на кофеин се свързва с повишено богатство и равномерност на микробиома, свързан с лигавицата в дебелото черво, и по-голямо относително изобилие от противовъзпалителни бактерии, като Faecalibacterium и Roseburia и по-ниски нива на потенциално вредните Erysipelatoclostridium. Данните са публикувани на сайта на Американската асоциация на гастроентеролозите.

Различни проучванията показват ползите за здавето и от консумацията на кофеин, включително намаляване на сърдечно-съдовите заболявания, диабета и чернодробните заболявания. Точните механизми не са известни. Консумацията на кофеин може да модулира микробиома на червата и следователно да повлияе на здравето и риска от заболяване. В новото изследване учените от Медицинския колеж „Бейлор“ разглеждат връзката между консумацията на кофеин и състава и структурата на микробиома на дебелото черво.

В проучването 34 участници са били подложени на скринингова колоноскопия и са имали ендоскопски нормално дебело черво. От тях били взети общо 97 биопсии на лигавицата на дебелото черво. Учените извлекли от тях микробна ДНК и я секвенирали. Те също така установили ежедневната консумация на кофеин. После сравнили разнообразието и относителното изобилие на бактерии при висока (≥ 82,9 mg) и ниска (<82,9 mg) консумация на кофеин. 

Разнообразието е най-голямо при висока консумация на кофеин. Високата консумация на кофеин се свързва с увеличеното относително изобилие на Faecalibacterium и Roseburia (P = 0,02), но намалява нивата на Erysipelatoclostridium (P стойност <0,001) и OTU, принадлежащи към семейство Lachnospiraceae.

Наблюдаваната връзка не зависи от възрастта и диетата.

Други бактерии, често откривани в чревния микробиом, включително Odoribacter, Dialister, Fusicatenibactor, Alistipes, Blautia и множество членове на Lachnospiraceae, са значително по-обилни при участници с по-висока консумация на кофеин.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини