ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор, на ход е президентът

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Иван Гешев за главен прокурор.

След близо 10-часова процедура кандидатурата му получи одобрението на 20 от магистратите, като само 4-ма гласуваха „против“. Срещу номинацията на Гешев очаквано гласа си дадоха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Олга Керелска и Атанаска Дишева. "Против" гласува и Красимир Шекерджиев. 

Решението обяви правосъдният министър Данаил Кирилов. Той покани вече избраният за главен прокурор кандидат. "Честито! Успех!", пожела му Кирилов. Самият Гешев благодари за доверието и призна, че особено впечатлен е останал от съдия Шекерджиев и неговото изказване.

За да встъпи в длъжност обаче, за назначаването му трябва да бъде издаден указ от държавния глава Румен Радев. Дали ще го направи или не, все още президентът не е заявил официална позиция, но още в самото начало на процедурата даде да се разбере, че няма да бъде просто страничен неин наблюдател.
Законът не предвижда срок, в който Румен Радев трябва да реши.

Днешното заседание на Пленума продължи около 10 часа и бе съпътствано с протести „за“ и „против“ кандидатурата на Гешев. Магистратите дори прекъснаха за кратко своята работа, след като стана ясно, че е подаден сигнал за бомба в сградата ВСС, но това не доведе до евакуация и спиране на заседанието.

Обичайните критките към номинацията на Гешев отправи председателят на ВКС Лозан Панов, който за поред път го обвини заради показния арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, извършен миналата година в центъра на столицата. Панов попита всички членове от прокурорската колегия по какви критерии са преценили, че Гешев е най-достойният кандидат, заслужил тяхната единодушна номинация. Според него кандидатът за главен прокурор има "изключително нисък праг на търпимост", което ще му попречи в процеса на неговата работа. 

В същото време колеги на Панов застанаха плътно зад номинацията на Гешев. "Изборът ми е повече от категоричен", защити го съдия Боян Новански. Колежката му Даниела Марчева припомни за законовите промени, разделили ВСС на две колегии, както част от съдебната реформа в страната, както и че Гешев е номиниран именно от професионалните среди.

Силни думи каза и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров."Начело на прокуратурата трябва да застане прокурор!", категоричен бе той в изказването си, в което подчерта, че изразил подкрепа за Гешев единствено заради добрата му работа, както и заради факта, че "не се е огънал в най-тежкото време". Цацаров отговори на всички критики, отправени от Панов и засягащи както качествата на Гешев, така и прозрачността на процедурата. „Г-н Панов говори като човек, чиято процедура е протекла кристално чисто, при пълна информираност и състезателност“, заяви Цацаров и продължи: „По какво тази процедура се отличава по процедурата, с която бе избран председателят на ВКС?“.

„Правихме ли този детайлен преглед на неговите професионални качества, за който той претендира сега?“, попита още главният прокурор. Според него Панов разчита единствено на времето, защото колкото повече тече то, толкова по-малко остават членовете на ВСС, които знаят как той е бил избран за председател на съда. „Няма да го кажа, но не защото уважавам Лозан Панов, а защото уважавам Върховния касационен съд и неговия председател. Не този“, продължи емоционалното си изказване Цацаров.

Главният прокурор коментира и протестите, в които според него участват две категории хора – такива с лични убеждения и такива, които са част от „гнусна политическа игра“. Цацаров припомни и решението на „Демократична България“ да спре предизборната си кампания за местния вот и да призове своите симпатизанти да се включат в протестите срещу Гешев. "Това прозвуча фундамонтелно - все едно спряха влаковете в страната или все едно спря програма "Хоризонт". Лидерът на тази партия каза, че това е политически натиск. Лидерът на тази партия се е фиксирал в институцията "Прокуратура", защото се провали във всички начинания, които му бяха възложени от хората, които стоят зад него - в чужбина и България. Той не може да прости огромния си неуспех. Гешев е поредният негов провал", каза Цацаров.

Освен изслушването на концепцията на Иван  Гешев, както отговорите на въпросите към него, в рамките на заседанието още веднъж бяха представени и резюмета на положителните доклади на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика. Общо 91 бяха писмата със становища или въпроси относно процедурата, като в 73 от тях е заявена подкрепа за кандидатурата му. В 12 становища пък бе изразено несъгласие с нея, като в някои от тях се съдържа и искане за прекратяване на процедурата.

Това бе и първата процедура за избор на главен прокурор след последните промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат право на номинация да имат Прокурорската колегия и министърът на правосъдието. След като Данаил Кирилов не се възползва от него, а колегията издигна Иван Гешев, той остана единственият кандидат за поста, което бе и основният аргумент сред неговите противници.

При този избор за първи път са проведоха и консултации със съсловните организации на прокурорите и следователите.

Кой е Иван Гешев?

Висшето си образовани придобива през 1994 година във Висшия институт на МВР, а общият му юридически стаж надхвърля 23 години. Професионалната си кариера започва през 1996 година като помощник-следовател в Столична следствена служба. Достига до ранг „следовател“, а по-късно преминава през Софийска районна и Софийска градска прокуратура и Върховна касационна прокуратура. През 2016 година ВСС го избра за председател на Специализираната прокуратура, а през 2018 година встъпва в длъжността „заместник на главния прокурор при ВКП“, която изпълнява до момента.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ma
  mafia
  15 0
  21:49, 24 окт 2019
  Организираната престъпност отново си назначи главен прокурор.
  Крадците Пеевски и Борисов засега отървават затвора.
 • 2
  Да
  Да
  5 0
  06:03, 25 окт 2019
  Време е да се назначи главен прокурор ,така че избирайте от кандидатите. Които са?

Хороскоп за 17.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
17 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
17 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
17 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
17 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
17 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
17 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
17 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
17 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
17 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
17 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
17 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
17 фев 2020
Последни новини