ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор, на ход е президентът

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) избра Иван Гешев за главен прокурор.

След близо 10-часова процедура кандидатурата му получи одобрението на 20 от магистратите, като само 4-ма гласуваха „против“. Срещу номинацията на Гешев очаквано гласа си дадоха председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов и съдиите Олга Керелска и Атанаска Дишева. "Против" гласува и Красимир Шекерджиев. 

Решението обяви правосъдният министър Данаил Кирилов. Той покани вече избраният за главен прокурор кандидат. "Честито! Успех!", пожела му Кирилов. Самият Гешев благодари за доверието и призна, че особено впечатлен е останал от съдия Шекерджиев и неговото изказване.

За да встъпи в длъжност обаче, за назначаването му трябва да бъде издаден указ от държавния глава Румен Радев. Дали ще го направи или не, все още президентът не е заявил официална позиция, но още в самото начало на процедурата даде да се разбере, че няма да бъде просто страничен неин наблюдател.
Законът не предвижда срок, в който Румен Радев трябва да реши.

Днешното заседание на Пленума продължи около 10 часа и бе съпътствано с протести „за“ и „против“ кандидатурата на Гешев. Магистратите дори прекъснаха за кратко своята работа, след като стана ясно, че е подаден сигнал за бомба в сградата ВСС, но това не доведе до евакуация и спиране на заседанието.

Обичайните критките към номинацията на Гешев отправи председателят на ВКС Лозан Панов, който за поред път го обвини заради показния арест на кметицата на "Младост" Десислава Иванчева, извършен миналата година в центъра на столицата. Панов попита всички членове от прокурорската колегия по какви критерии са преценили, че Гешев е най-достойният кандидат, заслужил тяхната единодушна номинация. Според него кандидатът за главен прокурор има "изключително нисък праг на търпимост", което ще му попречи в процеса на неговата работа. 

В същото време колеги на Панов застанаха плътно зад номинацията на Гешев. "Изборът ми е повече от категоричен", защити го съдия Боян Новански. Колежката му Даниела Марчева припомни за законовите промени, разделили ВСС на две колегии, както част от съдебната реформа в страната, както и че Гешев е номиниран именно от професионалните среди.

Силни думи каза и настоящият главен прокурор Сотир Цацаров."Начело на прокуратурата трябва да застане прокурор!", категоричен бе той в изказването си, в което подчерта, че изразил подкрепа за Гешев единствено заради добрата му работа, както и заради факта, че "не се е огънал в най-тежкото време". Цацаров отговори на всички критики, отправени от Панов и засягащи както качествата на Гешев, така и прозрачността на процедурата. „Г-н Панов говори като човек, чиято процедура е протекла кристално чисто, при пълна информираност и състезателност“, заяви Цацаров и продължи: „По какво тази процедура се отличава по процедурата, с която бе избран председателят на ВКС?“.

„Правихме ли този детайлен преглед на неговите професионални качества, за който той претендира сега?“, попита още главният прокурор. Според него Панов разчита единствено на времето, защото колкото повече тече то, толкова по-малко остават членовете на ВСС, които знаят как той е бил избран за председател на съда. „Няма да го кажа, но не защото уважавам Лозан Панов, а защото уважавам Върховния касационен съд и неговия председател. Не този“, продължи емоционалното си изказване Цацаров.

Главният прокурор коментира и протестите, в които според него участват две категории хора – такива с лични убеждения и такива, които са част от „гнусна политическа игра“. Цацаров припомни и решението на „Демократична България“ да спре предизборната си кампания за местния вот и да призове своите симпатизанти да се включат в протестите срещу Гешев. "Това прозвуча фундамонтелно - все едно спряха влаковете в страната или все едно спря програма "Хоризонт". Лидерът на тази партия каза, че това е политически натиск. Лидерът на тази партия се е фиксирал в институцията "Прокуратура", защото се провали във всички начинания, които му бяха възложени от хората, които стоят зад него - в чужбина и България. Той не може да прости огромния си неуспех. Гешев е поредният негов провал", каза Цацаров.

Освен изслушването на концепцията на Иван  Гешев, както отговорите на въпросите към него, в рамките на заседанието още веднъж бяха представени и резюмета на положителните доклади на Комисията по атестирането и конкурсите и Комисията по професионална етика. Общо 91 бяха писмата със становища или въпроси относно процедурата, като в 73 от тях е заявена подкрепа за кандидатурата му. В 12 становища пък бе изразено несъгласие с нея, като в някои от тях се съдържа и искане за прекратяване на процедурата.

Това бе и първата процедура за избор на главен прокурор след последните промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат право на номинация да имат Прокурорската колегия и министърът на правосъдието. След като Данаил Кирилов не се възползва от него, а колегията издигна Иван Гешев, той остана единственият кандидат за поста, което бе и основният аргумент сред неговите противници.

При този избор за първи път са проведоха и консултации със съсловните организации на прокурорите и следователите.

Кой е Иван Гешев?

Висшето си образовани придобива през 1994 година във Висшия институт на МВР, а общият му юридически стаж надхвърля 23 години. Професионалната си кариера започва през 1996 година като помощник-следовател в Столична следствена служба. Достига до ранг „следовател“, а по-късно преминава през Софийска районна и Софийска градска прокуратура и Върховна касационна прокуратура. През 2016 година ВСС го избра за председател на Специализираната прокуратура, а през 2018 година встъпва в длъжността „заместник на главния прокурор при ВКП“, която изпълнява до момента.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ma
  mafia
  15 0
  21:49, 24 окт 2019
  Организираната престъпност отново си назначи главен прокурор.
  Крадците Пеевски и Борисов засега отървават затвора.
 • 2
  Да
  Да
  5 0
  06:03, 25 окт 2019
  Време е да се назначи главен прокурор ,така че избирайте от кандидатите. Които са?

Хороскоп за 27.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
27 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
27 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
27 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
27 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
27 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
27 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
27 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
27 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
27 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
27 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
27 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
27 сеп 2020
Последни новини