Какъв е бил първият цвят във Вселената?

  Вселената се къпе в море от светлина, от синьо-бялото трептене на млади звезди до дълбокото червено сияние на водородните облаци. Отвъд цветовете, които се виждат от човешките очи, има светкавици от рентгенови лъчи и гама лъчи, мощни изблици на радио и слабото, постоянно присъстващо сияние на космическия микровълнов фон.

  Космосът е изпълнен с цветове, виждани и невиждани, древни и нови. Но от всичко това имаше един цвят, който се появи пред всички останали, първият цвят на Вселената.

  Вселената започва преди 13,8 милиарда години с Големия взрив. В най-ранния си момент беше по-гъсто и горещо, отколкото някога ще бъде. Големият взрив често се визуализира като блестяща светкавица, която се появява от морето на мрака, но това не е точна картина.

  Големият взрив не избухнал в празното пространство. Големият взрив бил разширяване на пространство, изпълнено с енергия.

  В началото температурите били толкова високи, че не съществувала светлина. Космосът трябвало да се охлади - за част от секундата, преди да се появят фотони. След около 10 секунди Вселената навлезла във фотонната епоха.

  Протоните и неутроните се охлаждили до ядра на водород и хелий, а пространството било запълнено с плазма от ядра, електрони и фотони. По това време температурата на Вселената е била около милиард градуса Келвин.

  Но въпреки че имало светлина, все още нямало цвят. Цветът е нещо, което можем да видим, или поне по някакъв начин да го видим. По време на фотонната епоха температурите били толкова високи, че светлината не можела да проникне в плътната плазма.

  Цветът не се появил, докато ядрата и електроните не се охладили достатъчно, за да се свържат в атоми. Трябвало да минат 380 000 години, преди Вселената да се охлади толкова много.

  Дотогава наблюдаемата Вселена била прозрачен космически облак от водород и хелий с размер 84 милиона светлинни години. Всички онези фотони, образувани в Големия взрив, най-накрая били свободни да текат през пространството и времето. Това, което сега виждаме като космически микровълнов фон, е сияние на светлината от времето, когато Вселената най-накрая можела да бъде видяна. За милиарди години сиянието се охладило до сегашните под 3 градуса над абсолютната нула. Но когато за пръв път се появило, Вселената била много по-топла, около 3000 К. Ранната Вселена била изпълнена с ярко топло сияние.

  Имаме добра представа какъв бил този първи цвят. Ранната Вселена имала почти равномерна температура навсякъде и нейната светлина имала разпределение на дължините на вълните, известно като черно тяло.


  Цветът на черното тяло зависи от неговата температура. (Дариуш Ковалчик / Уикипедия)

  Много предмети получават цвета си от вида на материала, от който са направени, но цветът на черното тяло зависи само от неговата температура. Черно тяло на около 3000 К ще има ярко оранжево-бяло сияние, подобно на топлата светлина на стара 60-ватова крушка.

  Хората не виждат цвета много точно. Цветът, който възприемаме, зависи не само от действителния цвят на светлината, но и от нейната яркост и от това дали очите ни са адаптирани към тъмнината. Ако можехме да се върнем към периода на тази първа светлина, вероятно бихме възприели оранжево сияние, подобно на светлината на огъня.

  През следващите няколкостотин милиона години бледото оранжево сияние избледнява и почервенява, когато Вселената продължила да се разширява и охлажда. В крайна сметка Вселената потъмняла до черно.

  След около 400 милиона години започнали да се появяват първите звезди и се появила нова светлина. Ярки синьо-бели звезди. С появата и развитието на звездите и галактиките космосът започнал да придобива нов цвят.

  През 2002 г. Карл Глазбрук и Иван Болдри изчислиха средния цвят от цялата светлина, която виждаме днес от звезди и галактики, за да определят текущия цвят на Вселената. Оказа се блед нюанс, подобен на цвета на кафе със сметана. Те кръстиха цвета космическо лате.

  Дори този цвят ще се задържи само известно време. Когато големите сини звезди остареят и умрат, ще остане само дълбокото червено сияние на звездите джуджета. Накрая, след трилиони години, дори тяхната светлина ще избледнее и Вселената ще се превърне в море от черно. Всички цветове потъмняват с времето и времето ще ни отнесе в мрака.

  Но засега цветовете на Вселената все още я рисуват. И ако някога седнете до огъня с чаша мляко с кафе, докато гледате нагоре в тъмната нощ, знайте, че сте окъпани от космически цветове. Минали, настоящи и бъдещи.

  Тази статия първоначално е публикувана в Universe Today.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.09.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Както и до сега, ще поддържате осведомеността си по въпросите, които ви интересуват и с отношение по социалните проблеми, които вълнуват всички. Ще търсите подкрепата и на други хора, с които да работите за подобряване на настоящето. С решенията си днес ще влияете върху бъдещето, своето и на другите.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Предпочитанията ще ви отведат навън сред природата, със семейството или приятелите. Където и да сте, ще се чувствате добре, удовлетворявайки страстта си към приключения. Не унивайте, дори и да не сте сред инициаторите, това е начин да се разтоварите от стреса. Среща с човек, който не спира да ви вълнува.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Успявате да помогнете на свой близък без да променяте особено плановете си. Постарайте се да свършите работата, която сте планирали за днес, за да не останете недоволни от себе си по странични причини. Печелите доверието на човек, който е имал съмнения към вас. Направете всичко възможно, за да не го разочаровате отново.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Поставяте си различни задачи за днешния ден, но има вероятност голяма част от плановете ви да не се осъществят точно според замисъла ви. Въпреки това бъдете сигурни, че ще останете доволни от нещата, които ще свършите днес. На някои от вас предстои интересно запознанство, което може да даде началото на нещо многоочаквано за вас.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Не възлагайте прекалено много надежди на операции със значителен риск. Шансът днес ще дойде от съвсем неочаквана за вас посока. Бъдете готови да действате бързо и точно. Приятели са ви подготвили желана изненада.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Няма да се чувствате в добра физическа форма и това ще се отрази на всичко, с което се занимавате. Помислете за активна почивка - разходки или спорт. Оставането в къщи не е добър избор - имате нужда от движение. Радостни ще останете от новините, които пътуват към дома ви. Приятелите очакват от вас повече внимание.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще се отнесете отговорно към започната вече задача, чиито срок е днес. Няма да ви остане много лично време, за съжаление на други, които търсят компанията ви. Новите ангажименти ще изискват от вас повече съсредоточеност и енергия, за това отделете време за отдих. Без усилия ще решите финансов проблем.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Денят ви ще е спорен и с по-малко усилия ще постигате повече. Намеренията ви ще срещнат разбиране, което ще се отрази благоприятно на реализацията им. По-спокойни ще се погрижите за идващите дни, така, че да зарадвате близките си. Търсете компанията на онези, сред които се чувствате добре.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  От днес за вас започва период на стабилизация. Чувствате в себе си достатъчно сила и ентусиазъм да се справите с предизвикателствата на вашата дейност. Не след дълго очаквайте финансов еквивалент на успехите си и не забравяйте хората, които са ви подкрепяли. Изграждане на здрава и дълготрайна връзка, но не непременно интимна.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Довършете всичко започнато до тук, и ако ви остане време, подгответе делата си за утре. Не се предвиждат изненади в рутинната ви работа. Погрижете се за гардероба си и зарадвайте някой с вече ненужни за вас аксесоари. Очаква ви приятна вечер с близък на сърцето ви човек.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  В добро самочувствие ще приемете предизвикателствата на деня. Ще отделите голяма част от времето си на личните си дела и ще оползотворите по най-добрия начин даденостите. В откровен разговор с близките си ще решавате семейни проблеми и ще планирате заедно предстоящото.
  27 сеп 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ще бъде един приятен ден за представителите на знака. Ще останете доволни от начина, по който околните се отнасят към работата ви. Получавате примамливо предложение, което ще ви накара да се заинтересувате по редица нови въпроси. Привлечени сте от личност от другия пол, може да се получи нещо вълнуващо.
  27 сеп 2020
  Последни новини