Какъв е бил първият цвят във Вселената?

  Вселената се къпе в море от светлина, от синьо-бялото трептене на млади звезди до дълбокото червено сияние на водородните облаци. Отвъд цветовете, които се виждат от човешките очи, има светкавици от рентгенови лъчи и гама лъчи, мощни изблици на радио и слабото, постоянно присъстващо сияние на космическия микровълнов фон.

  Космосът е изпълнен с цветове, виждани и невиждани, древни и нови. Но от всичко това имаше един цвят, който се появи пред всички останали, първият цвят на Вселената.

  Вселената започва преди 13,8 милиарда години с Големия взрив. В най-ранния си момент беше по-гъсто и горещо, отколкото някога ще бъде. Големият взрив често се визуализира като блестяща светкавица, която се появява от морето на мрака, но това не е точна картина.

  Големият взрив не избухнал в празното пространство. Големият взрив бил разширяване на пространство, изпълнено с енергия.

  В началото температурите били толкова високи, че не съществувала светлина. Космосът трябвало да се охлади - за част от секундата, преди да се появят фотони. След около 10 секунди Вселената навлезла във фотонната епоха.

  Протоните и неутроните се охлаждили до ядра на водород и хелий, а пространството било запълнено с плазма от ядра, електрони и фотони. По това време температурата на Вселената е била около милиард градуса Келвин.

  Но въпреки че имало светлина, все още нямало цвят. Цветът е нещо, което можем да видим, или поне по някакъв начин да го видим. По време на фотонната епоха температурите били толкова високи, че светлината не можела да проникне в плътната плазма.

  Цветът не се появил, докато ядрата и електроните не се охладили достатъчно, за да се свържат в атоми. Трябвало да минат 380 000 години, преди Вселената да се охлади толкова много.

  Дотогава наблюдаемата Вселена била прозрачен космически облак от водород и хелий с размер 84 милиона светлинни години. Всички онези фотони, образувани в Големия взрив, най-накрая били свободни да текат през пространството и времето. Това, което сега виждаме като космически микровълнов фон, е сияние на светлината от времето, когато Вселената най-накрая можела да бъде видяна. За милиарди години сиянието се охладило до сегашните под 3 градуса над абсолютната нула. Но когато за пръв път се появило, Вселената била много по-топла, около 3000 К. Ранната Вселена била изпълнена с ярко топло сияние.

  Имаме добра представа какъв бил този първи цвят. Ранната Вселена имала почти равномерна температура навсякъде и нейната светлина имала разпределение на дължините на вълните, известно като черно тяло.


  Цветът на черното тяло зависи от неговата температура. (Дариуш Ковалчик / Уикипедия)

  Много предмети получават цвета си от вида на материала, от който са направени, но цветът на черното тяло зависи само от неговата температура. Черно тяло на около 3000 К ще има ярко оранжево-бяло сияние, подобно на топлата светлина на стара 60-ватова крушка.

  Хората не виждат цвета много точно. Цветът, който възприемаме, зависи не само от действителния цвят на светлината, но и от нейната яркост и от това дали очите ни са адаптирани към тъмнината. Ако можехме да се върнем към периода на тази първа светлина, вероятно бихме възприели оранжево сияние, подобно на светлината на огъня.

  През следващите няколкостотин милиона години бледото оранжево сияние избледнява и почервенява, когато Вселената продължила да се разширява и охлажда. В крайна сметка Вселената потъмняла до черно.

  След около 400 милиона години започнали да се появяват първите звезди и се появила нова светлина. Ярки синьо-бели звезди. С появата и развитието на звездите и галактиките космосът започнал да придобива нов цвят.

  През 2002 г. Карл Глазбрук и Иван Болдри изчислиха средния цвят от цялата светлина, която виждаме днес от звезди и галактики, за да определят текущия цвят на Вселената. Оказа се блед нюанс, подобен на цвета на кафе със сметана. Те кръстиха цвета космическо лате.

  Дори този цвят ще се задържи само известно време. Когато големите сини звезди остареят и умрат, ще остане само дълбокото червено сияние на звездите джуджета. Накрая, след трилиони години, дори тяхната светлина ще избледнее и Вселената ще се превърне в море от черно. Всички цветове потъмняват с времето и времето ще ни отнесе в мрака.

  Но засега цветовете на Вселената все още я рисуват. И ако някога седнете до огъня с чаша мляко с кафе, докато гледате нагоре в тъмната нощ, знайте, че сте окъпани от космически цветове. Минали, настоящи и бъдещи.

  Тази статия първоначално е публикувана в Universe Today.

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Ще вложите повече старание в работата си, взаимоотношенията ще ви подтикнат към размисъл и за други предстоящи събития. Здравословни неразположения и хронични страдания са измежду препятствията пред вас днес, но ще имате сили да ги преодолеете. Финансови сделки и удовлетворяващи ви споразумения.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионални срещи или други делови начинания ще заемат голяма част от времето ви днес. С участието си в съвместен проект с колеги ще дадете простор на творческата си мисъл и активни действия. Други ще се включат в подготовка на мероприятие от обществен характер.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Чудесно е, че сте ентусиазирани, но не действайте импулсивно, особено когато става дума за средства. Очакваните парични приходи няма да закъснеят и тревогите ви са неоснователни. Добра идея е да заделяте малко за непредвидени случаи. Въпреки, че съдбата е благосклонна към вас и няма да ви липсват в очертаващите се месеци.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Активността ви днес ще се прояви в различни изяви. Служебни ангажименти, в къщи, сред партньори или на път, ще се справите с всичко, което стои пред вас, като цел, намирайки оригиналните решения за изпълнение на задачите си. Семейството ще ви подкрепи и заедно ще се вълнувате от успехите си.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще вземете решения, които ще се окажат важни за бъдещите ви действия. Развитията са на етап, който ще продължи, в зависимост от това, на кое ще дадете предпочитание. Като разумни хора, преди да пристъпите към конкретни действия, ще си дадете сметка за плюсовете и минусите, за да избегнете загубите.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  В никакъв случай не се поддавайте на провокации днес, не позволявайте чужди недобри намерения да ви отклонят от поетата посока. Отнасяте се към близките си с разбиране и готовност да им помогнете, ако имат нужда, и те ви отвръщат със същото.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С повече ще се зарадвате, ако намерите най-прекия път към сърцето на човек, който не ви е безразличен. Може да бъде и колега. Работете в екип и дайте воля на желанието си всички да бъдат добре. Важно е, защото ще повишите тонуса и ще подобрите атмосферата, като я направите ведра и градивна.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Вашата роля днес се състои в това да създавате баланс там, където е необходимо. Независимо дали става дума за емоции или професионални стремежи, вие сте тези които са в състояние да неутрализират излишните енергии. Възможно е вечерта да сте твърде уморени за забавления, затова прекарайте времето си сред спокойна обстановка далеч от шумни места.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес не действайте прибързано, особено ако се касае за делови решения. Наложителни са промени в плановете ви, тъй като се нагърбвате с изпълнението на прекалено много неща. Не се колебайте да посветите вечерта си на приятни занимания, които ще ви отморят. Роднините ще се отзоват на вашите нужди и с готовност ще ви подкрепят.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Заложете на индивидуалните начинания днес и можете да разчитате на впечатляващи успехи. Работата в екип не би ви спорила и би ограничила сериозно възможността ви за бързи и находчиви действия. Нервите ви ще бъдат подложени на изпитание от ваш близък и като че ли най-доброто решение е да не взимате присърце проблемите му и да го оставите сам да поеме отговорност.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес попадате на възможност, която наистина не е за изпускане. Опитвате се да привлечете някого на своя страна, но това няма да се окаже нужно – той сам ще ви потърси съвсем скоро. Близък приятел ще има нужда от съвета ви относно нещо, което ви е добре познато. Опитайте се да му бъдете максимално полезни. Подобрявате отношенията си с любимия човек.
  17 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Забелязвате много неща, които сте пренебрегвали до този момент. Постарайте се да се споразумеете с човек от обкръжението си за нещо, което касае и двама ви. Ще успеете само, ако подходите търпеливо и имате достатъчно желание за компромис. Бъдете внимателни с интимния си партньор. Директността ви може да го нарани.
  17 фев 2020
  Последни новини