Тодор Топалов: В местната власт трябва да влязат млади хора с кауза

Тодор Топалов е кандидат за общински съветник в Хасково от Коалиция "Демократична България-Обединение". Той е съпредседател на "Демократична България-Обединение" - Хасково и председател на ПП "Движение Да България".

Топалов е магистър по Международни икономически отношения от УННС. Развива собствен бизнес. Женен, с едно дете.

В интервю за Haskovo.net, той обясни вижданията си за местното самоуправление.


Г-н, Топалов, кое ви накара да се кандидатирате за общински съветник?

Причините са две. Първата е, че като млад и образован човек мога да допринеса за доброто управление на моя град. Втората – смятам, че е много важно в местната власт, и то не само в Хасково, да влязат млади хора с кауза. А кауза за мене и за "Демократична България-Обединение" е да се преборим за децентрализация и освобождаване на общините от опеката на правителството. Повече самостоятелност и финансова автономия ще позволи на общините в България да решат най-добре своите проблеми и да вървят напред.

Защо смятате, че правителството опекунства над общините?

Аз не смятам, аз го виждам. Съвсем ясно при срещите и разговорите ми с избирателите и при подготовката на нашата програма, свързани с развитието на редица важни сектори - здравеопазването, културата, образованието и пр. Що за общински училища имаме, ако Общинският съвет и кметът на практика отговарят единствено за ремонта и поддръжката на сградите? Що за местна власт имаме, ако кметът и съветниците не могат да назначат директора на училището, нито пък имат дума в самия образователен процес. Това е реалността. Резултатът от това няма нищо общо с българските традиции от времето на Възраждането, в което нашите патриотично настроени управленци едва ли не се кълнат. В крайна сметка резултатът от тази политика на управляващите е, че учениците излизат на пазара на труда неподготвени и най-често не се реализират по своята специалност. Или пък направо поемат към чужбина. Само за миналата години общината са напуснали 1200 нейни жители, повечето от тях млади са хора.

Вярно е, че общините в България изнемогват и много често четем как някои от тях са пред фалит, а други, особено в Северозападна България направо обезлюдяват. Кой е отговорен за това положение?

Ние в "Демократична България-Обединение" смятаме, че отговорност носят преди всичко и най-вече управляващите, включително и на местно ниво. Още в миналия си мандат ГЕРБ и тяхното правителство оповестиха широко намеренията си за децентрализация, за предоставяне на повече правомощия и финансова самостоятелност. Нищо от това не се случи, нито пък се вижда на хоризонта. Тъкмо обратното – правителството продължава да бъде опекун на общините. И съответно да упражнява правомощия и дейности, които в цяла Европа са присъщи на местната власт. След като ГЕРБ нямат политическа воля за децентрализация и за реформа в местното самоуправление, естествено няма как да я имат и техните представители в местната власт.

Тодор Топалов е с преференциален номер 103 в листата на Коалиция "Демократична България-Обединение" No 66 в бюлетината.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Haskovo.NET

Хороскоп за 07.04.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Не се разпилявайте в странични занимания, само ще отнемат от времето ви и ще разпилеят енергията, без да свършите своите задачи. Бъдете отговорни към себе си и бизнеса си, имате ангажименти, които не търпят отлагане. Здравето ви също не търпи пренебрегване, възможни са изненади, които могат да ви изведат от кондиция и да ви навредят.
07 апр 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Възможно е някои от вас да се отдадат на делови ангажименти, имате възможност да свършите наистина добра работа. Не се отказвайте и от предложение за приятно прекарване на втората част от деня. Очаква ви интересно откритие в личен план. Отворете се повече към възможностите, които ви се предлагат.
07 апр 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате доста работа днес, затова не се разсейвате с неща, които могат да ви отдалечат от работата ви, а предпочитате да се съсредоточите и да изпълните всичко в желания срок. Въпреки това обаче е възможно да ви убягнат важни въпроси днес, на които ще се наложи да обърнете внимание по-късно. Научавате добра новина, свързан с ваш делови проект.
07 апр 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще ви носи повече удоволствие, отколкото сте очаквали. Това е така, защото най-после виждате реалните резултати от упоритата си работа напоследък. Приятна среща с човек от вашата професионална сфера ще разнообрази деня ви. Подходете по-дипломатично към личен въпрос, който вълнува и ваш близък и се постарайте заедно да се справите.
07 апр 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще срещнете недоброжелателни към вас хора, затова бъдете предпазливи и не отстъпвайте от собствените си интереси. Не се главозамайвайте и мислете трезво върху плановете си. Също така не си поставяйте неизпълними задачи. Близките ви подкрепят и това ви дава допълнителни сили.
07 апр 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Имате чудесната възможност да осъществите намеренията си. Ще се радвате на късмет във всяко едно отношение. Ще успеете да се възползвате от ситуацията на работното място и то по начин, който да ви гарантира добри позиции и за в бъдеще. В личен план ви предстоят промени, към които се стремите от доста време насам.
07 апр 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се почувствате много добре ако опитате да не налагате на всяка цена мнението си, особено що се отнася до въпроси от служебен характер. Успеете ли да видите позитивното в предложенията на хората около вас ще спечелите много не само в материален план. Отношението към вас също ще се подобри и може би това е по-важното в случая, тъй като ще се създадат условия за бъдеща ползотворна работа.
07 апр 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Твърдо решени сте да промените нещата, които ви пречат да живеете пълноценно и спокойно. На първо време ще се заемете със себе си, давайки отговор на това, какво и от кого го искате. Има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите, а защо не и от отрицателни мисли.
07 апр 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Денят ви предлага много изкушения и мнозина от вас едва ли ще устоят, пък и не е нужно. Интимните ви похождения ще се увенчават с успех, а опитите ви да укрепите финансовото си състояние също няма да са напразни. Все пак въздържайте се от прекалено смели покупки.
07 апр 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Очаквате нещо днес, на което възлагате наистина големи надежди. Не пестите усилията си, за да останете доволни, дори околните ще се опитат да ви бъдат от полза. Постигате своя близка цел, свързана с човек, от когото сте силно привлечени. Разбирате се добра с човек от обкръжението си по въпрос, който сте считали че може да се окаже спорен.
07 апр 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ще е успешен за вас, тъй като подготвяте почвата за бъдещите си делови начинания. Свойството ви да действате постъпателно и да не избързвате ще ви бъде от особена полза на този етап. Акцентирайте върху възможностите си за развитие. Възможно е да се замислите по-сериозно върху предложение, което получавате днес.
07 апр 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Още един напрегнат и наситен с предизвикателства ден. Бъдете достатъчно концентрирани и максимално прецизни в работата си, за да си спестите от неприятности времето. Ако може да си го позволите е препоръчително да сведете излизанията си от вкъщи до минимум, като потърсите защитата на домашния уют. Това ще ви предпази и от излишно харчене.
07 апр 2020
Последни новини