Здравните власти в САЩ предупреждават за опасностите от гръдните импланти

Американската агенция по храните и лекарствата (FDA), под натиска на жени, които твърдят, че са били увредени от импланти на гърдите, препоръча производителите да опишат подробно възможни усложнения от имплантите, включително редки ракови заболявания, редица други симптоми и необходимостта от допълнителни операции.

Агенцията препоръчва производителите да използват предупреждение на опаковката - най-стриктната мярка за предпазливост на FDA, за да изяснят рисковете от имплантите, включително че те не са устройства за цял живот и че шансовете за усложнения се увеличават с течение на времето.

Предупреждението също така ще изброява връзката на имплантите с рядка форма на лимфом и казва, че някои пациентки съобщават за умора, мускулни болки и болки в ставите.

Агенцията също така предложи на пациентите да бъде даден контролен списък, който да ръководи разговорите със техните хирурзи за рисковете и ползите от имплантите, преди жените да се подложат на операция.

Мерките са в отговор на оплаквания от пациентки, които заявиха, че не са били адекватно информирани за потенциални проблеми преди операцията.

"Чухме от много жени, че те не са напълно информирани за рисковете, когато обмислят импланти за гърди", заявиха в изявление главният заместник-комисар на FDA Ейми Абърнети и Джеф Шурен, директор на Центъра за устройства и радиологично здраве на агенцията.

Новите препоръки са "предназначени да подпомогнат информиращи разговори между пациентите и здравните специалисти, когато се обмислят импланти на гърдите“, добавят от агенцията.

Стъпките на FDA са най-новите мерки за справяне с докладите за усложнения, свързани с устройства, които са в центъра на понякога гневни дебати и правни действия от десетилетия.

Имплантите се използват в около 400 000 операции в САЩ всяка година, като 75 процента от участващите жени получават импланти по козметични причини. Повечето от останалите ги получават като част от реконструкция след операция за рак на гърдата.

През последните няколко години пациентите, които казват, че са били увредени от устройствата, стават все по-активни в социалните медии, които дават възможност на десетки хиляди пациенти да обменят информация. Появата на рядък рак, свързан с имплантите през последните години, също привлече повече внимание към потенциалните здравословни проблеми, свързани с имплантите.

FDA заяви, че 573 случая по целия свят са свързали имплантите с рядък рак, откакто агенцията е започнала да проследява проблема през 2011 г. По-голямата част от тези случаи са свързани с текстурирани импланти от Allergan.

Тридесет и три жени са умрели от заболяване, известно като свързан с гръден имплантант анапластичен голям клетъчен лимфом, рак на имунната система, съобщи агенцията. В същото време хиляди жени се оплакват от умора, замъгляване на мозъка и други проблеми, които в съвкупност се наричат "заболяване на гръдния имплант".

Никол Даруда, активистка от Ванкувър, Канада, която ръководи един от най-популярните сайтове за жени, които са имали проблеми с имплантите, приветства съобщението на FDA, но заяви, че то е доста закъсняло.

"Това трябваше да се случи", каза Даруда, на която бяха отстранени имплантите, след като имаше няколко здравословни проблеми. "Но не мисля, че би станало без нашия силен натиск" върху агенцията.

Даяна Зукерман, президент на Националния център за здравни изследвания с нестопанска цел, която работи по проблемите на имплантите от 30 години, заяви, че решенията на FDA са "много важни". Тя обаче изрази загриженост, че те все още са слаби и не са правно обвързващи, защото са под формата на "насоки" към индустрията.

Дали производителите на импланти действително спазват препоръките "зависи от това колко натиск FDA оказва върху производителите", каза тя.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 31.03.2020

Хороскоп за Овен

Овен
В добро настроение ще преминете през днешния ден, вслушвайки се във всичко, което има отношение към вас. Енергично ще се включите в задачите си, в стремежа си да ги приключите навреме и с желаните резултати. Среща с приятели, някои от които ще превърнете в свои бизнес-партньори.
31 мар 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Подтиквани от смели решения ще пристъпите към изпълнение на плановете, без да търсите нечие мнение. Пазете се от преумора, в желанието си да свършите повече работа може да навредите на здравето си. Част от вас ще потърсят ново поприще, с което ще трябва да доказват уменията си отново.
31 мар 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Проявете толерантност към колегите за да си осигурите подходяща работна атмосфера. Много е важно да сте съзидателни, дарявайки топлина и разбиране. Вечерта някои от вас ги очаква приятна изненада свързана с близък човек. Позитивните ви очаквания напълно ще се оправдаят.
31 мар 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Творчески порив събужда у вас желание да работите по осъществяване на скритите си желания. Старанието ви да сте полезни на околните е впечатляващо. Чест ви прави факта, че не изтъквате направеното и продължавате да се грижите според възможностите си. Денят ви ще е ползотворен и интересен от към лични контакти.
31 мар 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Отстоявайте твърдо позициите си и не допускайте вмешателство в личните ви планове. Възможно е да получите новина, която ще ви подейства като стимулатор да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори да мислите, че сте прави. Силно се нуждаете от оздравителни процедури свързани с изчистване на организма ви. Направете нещо в тази посока.
31 мар 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въпроси от делови характер ще изместят посоката на притесненията ви днес. Запазете спокойствие, така ще работите по-пълноценно и ще свършите повече. Не си позволявайте да давате мнение по въпроси, които не ви засягат, но засягат други хора. В желанието си да сте полезни ще нараните някой, за което няма да ви прости.
31 мар 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще се включите във времето и навреме ще приключите започната задача, още повече, че имате финансова изгода от това. Загрижеността ви за здравето на близък човек ще ви накара да потърсите и друго компетентно мнение, с което бихте добили реална представа за нещата. Мислете позитивно.
31 мар 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Занимават ви професионалните ви дела и не мислите за почивка, но е важно да отделите време и за отпускане. Никой не ви притеснява, по-скоро вие сами стимулирате работоспособността си. Запазете я за следващите дни, когато действително трябва да действате безотказно.
31 мар 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нова възможност за професионална реализация или пък началото на интимна връзка, ще вълнуват повечето от представителните на зодията. Денят е начало на промени в живота ви и ако днес може да не са така осезаеми, то в близките дни ще чувствате все по-силно ефекта им. Налага се да вземете конкретно решение по отдавна вълнуващ ви въпрос.
31 мар 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Пониженията тонус се отразява на здравето и общителността ви. Работете за укрепване на духа и имунитета си. Вземайте допълнително витамини, хранете се здравословно и мислете позитивно. Благодарете за всичко, което имате и ще се почувствате по-добре. За някои от вас денят е свързан с пътувания и срещи.
31 мар 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се опитате да наваксате изоставането си от предишните дни. Отнася се за работата ви. Това ще ви донесе спокойствие и увереност, така че, ако все още не сте започнали – действайте. Интимните връзки ще се задълбочават. Интересът към вас е по-засилен от всякога и не бива да го проигравате.
31 мар 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
31 мар 2020
Последни новини