Американската армия премахна флопи дисковете от системите на ядрените оръжия

Военновъздушните сили на САЩ най-накрая прекратиха използването на 8-инчови дискети, които биха могли да бъдат използвани при изстрелването на ядрени ракети за силови експлозии на територията на цялата страна, сочи доклад от четвъртък на британския отбранителен сайт C4isrnet.

Архаичната стратегическа автоматизирана система за командване и управление замени използването на флопи дискове за съхранение на своя програмен код, към по-съвременни, сигурни и надеждни технологии за съхранение, съобщава подполоковник Джейсън Роси, командир на 585-та Strategic Communications Squadron.

Журналисти са имали възможността да направят едночасова обиколка на центъра за ядрен контрол през 2014 г. и впечатленията им са дали на обществото поглед как и с какви технологии работи отбранителния сектор на САЩ. Освен това, тя разкрива, че в случай, че американският президент разпореди пускането на ядрена бойна глава, командването ще разчита на 8-инчови флопи дискети, произведени от IBM от епохата на 70-те години на миналия век.

Роси каза пред C4isrnet, че въпреки че цялостната компютърна система е наистина стара, модернизирането на технологиите за съхранение, все пак ще повиши сигурността.

„Системата е много стара и е много добра – не можете да хакнете нещо, което няма IP адрес. Това е уникална система“, каза Роси пред изданието.

Съобщава се, че ВВС търсят да заменят SACCS, но не разкриха повече информация. Роси каза пред C4isrnet, че наскоро са направени подобрения, които да осигурят по-добра скорост и свързаност.

Военновъздушните сили не отговарят на искане за коментар.

Източник: kaldata

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини