Първият плувен басейн с "жива вода" отвори в Канада

Изображение 1 от 6

  Зашеметяващият плувен басейн без химикали е в град Едмънтън, Албърта и е дело на базираните в Торонто архитекти gh3.

  Напълно натуралният басейн Borden Park заменя съществуващ басейн от 50-те години на миналия век. Пречистването се извършва в няколко иновативни процеса на естествена филтрация, комбинация от филтриране с камък, чакъл, пясък и растения, за да се запазят естествените качества на водата.

  Проектът е мащабно начинание от самото начало. Старият басейн и инфраструктурата трябвало да бъдат напълно преработени, за да се създаде място за новия басейн, напълно без химикали.  На площ около 6 хил. кв. м са разположени сезонен павилион и озеленената зона на басейна, която побира до 400 плувци. Освен основната зона за плуване има и детски басейн. В непосредствена близост голяма съвременна сграда помещава съблекалните, душове и бани. Има също пясъчен плаж и зона за пикник, както и волейболно игрище и изложбено пространство.

  При проектирането на този изцяло естествен плувен басейн, който да е безопасен за плувците, проектантите трябвало да работят в рамките на ултра строгите правила на Канада за обществени басейни. Да се избегне напълно използването на химикали е предизвикателство, но екипът работил с няколко експерти, за да създаде балансирана екосистема, където растителните материали, микроорганизмите и хранителните вещества се събират заедно, за да създадат система с "жива вода".

  Водата в басейна се филтрира по два начина: с помощта на биологично-механична система или с помощта на изградените влажни зони и чакълен филтър, напълнен със зоопланктон. Тези системи без почва позволяват филтриране без химикали и дезинфектанти, при което водата се прочиства напълно чрез естествен процес, докато циркулира. 

  Системата включва дълъг процес на циркулация, при който първо водата преминава през пясъчно и каменно езерце, а след това през езерце с водна растителност. В близост до тези водоеми е монтиран фосфатен адсорбционен блок по  дължината на басейна, което позволява водата да циркулира от единия край до другия незабележимо. Цялата система позволява естествен процес на пречистване без химикали, който е изцяло екологичен и безопасен за плувците.

  Източник: + gh3*

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 17.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
  17 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
  17 ное 2019
  Последни новини