Белият дом няма да сътрудничи в разследването за импийчмънт на Тръмп

Белият дом обяви, че няма да си сътрудничи с разследването за импийчмънт на президента Доналд Тръмп, започнало в Камарата на представителите, предадоха Би Би Си и "Ню Йорк таймс".

Адвокат на Белия дом заяви в писмо, че изпълнителната власт няма да участва в разследването. Това стана часове след като президентската администрация блокира изслушване по случая на дипломата Гордън Сондланд, посланик на САЩ в Европейския съюз и един от донорите на държавния глава.

Името му се споменава в публикувани от демократите в долната камара текстови съобщения, в които събеседник на Сондланд изразява тревога от възможността Тръмп да използва властта си, за да оказва натиск върху украинския си колега Володимир Зеленски да разследва бившия вицепрезидент и евентуален опопент на Тръмп на изборите догодина Джо Байдън. Заради този случай започна и разследването срещу Тръмп.

"Белият дом обяви война на разследването за импийчмънт", написа в заглавие "Ню Йорк таймс" след писмото. Писмото сочи, че започнатата процедура се смята в парламента за съдебен произвол, "неоснователна" и "конституционно невалидна". Казва се още, че разследването "нарушава основната справедливост и конституционно определените процедури", особено заради факта, че започването му не е подложено на гласуване в Камарата на представителите.

"Г-н президент, не сте над закона. Ще бъдете държан под отговорност", заяви в отговор Нанси Пелоси, председател на камарата.

Какво означава решението на Тръмп

Американски медии коментират, че това изправя САЩ пред конституционна криза. Администрацията с писмото си от осем страници поставя под въпрос законността на разследването и го нарича "противоконституционно", а демократите смятат, че Камарата на представителите по конституция единствена има право да задейства процедура за импийчмънт и няма нужда от разрешението на Белия дом.

Демократите освен това настояват, че отказът от съдействието дава аргументи в разследването им, например с това, че администрацията на Тръмп възпрепятства работата на конгреса. Ходът на Белия дом обаче ще ги лиши от основни свидетели.

Писмото от снощи е поредният случай, в който президентът сменя рязко позицията си. Той каза миналата седмица, че ще окаже съдействие, тъй като "винаги сътрудничи". "Ще работим заедно" с демократите, обяви той, добавяйки, че смята обвиненията им за безпочвени.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини