Контролната зала на АЕЦ "Чернобил" е отворена за туристи

Контролната зала на избухналият през 1986 г. Четвърти блок на ядрената централа "Чернобил" край украинския град Припят ще бъде отворена за туристи, съобщи Си Ен Ен.

От туристически компании, организиращи пътувания до мястото на най-тежката катастрофа в историята на ядрената енергетика, казват, че досега в помещението само инцидентно са попадали хора.

Съобщенията за това колко силна е радиацията вътре са противоречиви, но желаещите да огледат останките от контролните пултове и апарати ще трябва да се обличат със защитни костюми, да носят каски и да си поставят филтриращи маски на лицето. След напускането на помещението ще бъдат подлагани на две измервания на радиацията.

Това е част от ефекта от американския минисериал "Чернобил", съживил интереса към събитието и мястото. Създателят на сериала призова туристите при посещение да проявяват уважение към паметта на загиналите и страданието на хората.

През юли с един от първите си укази новият президент Володимир Зеленски обяви Чернобил за официална туристическа забележителност. "Досега Чернобил беше негативна част от репутацията на Украйна, време е това да се промени", заяви той. В изпълнение на указа ще се разработят нови туристически маршрути, включително по вода, ще се построят нови контролни пунктове и ще се обновят вече съществуващите.

Ядрената централа е в центъра на покриваща стотици километри зона с ограничен достъп. Значителна част от нея бе отворена за туристи през 2011 г., но имам места като "гробището" за автомобили и техника, използвани в разчистването след взрива, където все още е напълно забранено да се влиза.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини