Нови органични съединения открити в ледените зърна на Енцелад

    Нови видове органични съединения, съставките на аминокиселините, са открити в изхвърления материал от луната на Сатурн Енцелад. Откритията са резултат от продължаващото изучаване на данни на мисията Касини на НАСА.

    Мощните хидротермални отвори изхвърлят материал от сърцевината на Енцелад, който се смесва с вода от масивния подземен океан на спътника, преди да попаднат в космоса като водна пара и ледени зърна. Новооткритите молекули, кондензирани върху ледените зърна, се определят като съединения, съдържащи азот и кислород.

    На Земята подобни съединения са част от химичните реакции, които произвеждат аминокиселини, градивните елементи на живота. Хидротермалните отвори на океанското дъно осигуряват енергията, която е необходима за реакциите. Учените смятат, че хидротермалните отвори на Енцелад могат да работят по същия начин, доставяйки енергия, която води до получаването на аминокиселини.

    "Ако условията са правилни, тези молекули, идващи от дълбокия океан на Енцелад, биха могли да реагират по същия начин, какъвто наблюдаваме тук на Земята. Все още не знаем дали аминокиселини са необходими за живот извън Земята, но намирането на молекулите тези форми на аминокиселини са важна част от пъзела ", каза Нозаир Хаваджа, който ръководи изследователския екип на Свободния университет в Берлин. Откритията му бяха публикувани на 2 октомври в Месечните известия на Кралското астрономическо общество.

    Въпреки че мисията на Касини приключи през септември 2017 г., предоставените от нея данни ще бъдат изучавани  десетилетия. Екипът на Кауая използва данни от космическия прахов анализатор на космическия кораб, който откри ледени зърна, изхвърлени от Енцелад в пръстен Е на Сатурн.

    Учените използват измерванията на масовия спектрометър, за да определят състава на органичния материал в зърната.

    Идентифицираните органични вещества първо са били разтворени в океана на Енцелад, след това се изпарили от водната повърхност, преди да кондензират и замръзнат върху ледени зърна вътре в пукнатините в кората на спътника, установиха учените. Изхвърлени в космоса със струи пара през тези пукнатитни, ледените зърна са били анализирани от спектрометъра на Касини.

    Новите открития допълват откритието на екипа миналата година на големи неразтворими сложни органични молекули, за които се смята, че плават на повърхността на океана на Енцелад. Екипът задълбочава тази неотдавнашна работа за да намери съставките, разтворени в океана, които са необходими за хидротермалните процеси, които стимулират образуването на аминокиселини.

    "Тук откриваме по-малки и разтворими органични градивни елементи - потенциални прекурсори за аминокиселини и други съставки, необходими за живота на Земята", каза съавторът Джон Хилиер.

    "Тази работа показва, че океанът на Енцелад има изобилие от реактивни градивни елементи и това е още една зелена светлина в изследването на обитаемостта на Енцелад", добавя съавторът Франк Постберг.

    Мисията Касини-Хюйгенс е съвместен проект на НАСА, Европейската космическа агенция (ESA) и Италианската космическа агенция. Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА, подразделение на Калтех в Пасадена, Калифорния, управлява мисията. JPL проектира, разработи и изпълни орбитата на Касини. Радарният инструмент е създаден от JPL и Италианската космическа агенция, работещ с членове на екипа от САЩ и няколко европейски държави.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини