Протест на родители блокира центъра на София

Родители излязоха на протест в центъра на София срещу няколко закона, които по думите им застрашават българското семейство и които влизат в сила от 1 януари 2020 г.

Полицията затвори бул. "Цар Освободител" в района на Министерски съвет.

Повече от 160 000 родители казват „не” на "антисемейните закони, които следват принципите на норвежката служба Берневернет, отговорна за отнемането на стотици норвежки и чуждестранни деца от техните родители".

Според родителите частни НПО-та изземват държавни функции.

„Могат да ни наложат задължителни социални услуги, извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чуждестранно финансирани. Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства, ще дават становища за пред съда дали сме годни за родители, ще ни дават задължителни предписания, ще се намесват при родителски спорове, ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите и от чуждестранните си спонсори”, твърдят протестиращите.

Те твърдят още, че всяко дете може да бъде счетено за „дете в риск”, поради неясно дефинирани критерии.

Протестиращите настояват да се спазва Конституцията. Родителите не желаят да се въвеждат права на децата, каквито не са предвидени в Конституцията, както и „доставчици на социални услуги“, а не семейството да следят за тяхното спазване.

Източник: http://btvnovinite.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (8)

 • 1
  Ро
  родител
  7 -7
  22:28, 28 сеп 2019
  Добре беше да добавите,че група от над 50 родители от Хасково участваха в протеста! Можеше да ги разпитате сутринта от мястото на тръгване,да изпратите репортер с тях,да отразите участието им и целия протест,защото тези хора се лишиха от почивния си ден,за да представляват интересите и на децата от Хасково,не да копнете мизерното инфо от БТВ.
  • Бт
   БТВ
   4 -12
   00:38, 29 сеп 2019
   Мърло, връщай се на магистралата. Виж коментара
 • 2
  Др
  Друг родител
  6 -10
  22:54, 28 сеп 2019
  Вие, дето протестирате, сте тотални, незапознати с... Виж коментара
  • Мд
   Мдааа
   5 -5
   11:22, 29 сеп 2019
   Явно толкова ти разбира главата на тебе!
  • Жлъчта,която изляхте,надявам се да ви е нахранила емоционално!Аз пък ще ви кажа съвсем без емоция!Грозните ви думи дори не ме докоснаха!Не може да ме съди човек без капка родителско чувство,който или не се е запознал с направените вече промени в законодателството,или си е продал душата на дявола за пари!
  • До
   До другия родител
   4 -4
   11:36, 29 сеп 2019
   Има една сентенция,че за страданията на децата са виновни само родителите и вие олицетворявате това. Толкова просташко изказване може да каже само един ограничен иппрост човек,дето не е прочел и видял нищо по въпроса. Жалки сте,съжалявам и децата ви,които с такива родители ще израснат като жалки простаци. Ами прочетете проекта на Стратегията,промените в законодателството, влезте в специализирани страници и прочетете хилядите истории на пострадали семейства,или нищо не виждате повече от носа си. Нещастници злобни!
  • От
   Отново другия родител
   6 -3
   12:10, 29 сеп 2019
   Да, точно защото съм ги чел тези неща за разлика от вас, знам, че говорите неверни и преувеличени неща. Хайде, като знаете толкова, кажете къде са тия "хиляди" истории на пострадали, къде точно, на коя страница, на кой ред, от кой документ, са написани нещата, които си въобразавяте, че ще се случат заради тази Стратегия. Може и да сте прочели нещо, ама май на сте го разбрали.
   Бутате лъжливи паранои в главите на хората. Не знам дали децата ми ще израстат прости, но пък предполагам, че децата на родители, които протестират за измислени, подхранени с лъжи каузи, също едва ли ще станат свестни хора, сигурно ще са мрънкала, оплакващи се за щяло и нещяло - а такива, както и простаци, в България вече има предостатъчно.
 • 3
  Жи
  Живко
  3 -1
  14:05, 29 сеп 2019
  Десет години избирахте Боци Маймуната и чак сега разбрахте, че ви го е начукал дълбоко.

Хороскоп за 30.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се чудесно със задълженията си днес. Добре ще е, ако не се ангажирате с чужди проблеми. Вашите оригинални идеи ще намерят реално приложение и това ще остави у вас чувство на задоволство. Самочувствието ви ще се подобри и от финансовата независимост, която създавате за себе си. Прилагате на практика всичко, което сте планирали до този момент.
30 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Можете, ако искате да вникнете и съдействате за решаването на чужди проблемите, от вас зависи да го направите. Това ще ви превърне в уважаван и търсен съветник. А вие на свой ред не бягайте от тези, които щедро ви предлагат подкрепата си. Ще ви е необходима, предвид целите, които си поставяте.
30 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
30 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Онези от вас, на които днес предстои нещо особено важно се радват на забележителен късмет. До последно не се отказвате от целта си и сте готови да я преследвате докрай. Вярвате с своя успех и това донякъде наистина го предопределя. Нямате основания за притеснения и в личен план, където постепенно отношенията ви с любимия човек придобиват облика, който взаимно желаете.
30 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Професионалните ви ангажименти ще напомнят за себе си. Но, други ще се отдадат на почивка и разнообразни занимания. Не обвинявайте околните в незаинтересованост към проблемите ви. Опитайте се да се отпуснете, освободете напрежението и погледнете позитивно на всичко наоколо.
30 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорете си честно какво преследвате и дали целта ви е реално осъществимата. Здраво стъпили сте на земята и въпреки това се нуждаете от събуждане. Дали не искате повече, отколкото можете да дадете. Не пренебрегвайте съветите на близките си, отстрани е по-лесно да се види и оцени проблема.
30 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Предвид душевното си състояние е добре да подходите специално към избора на храни и напитки. Ограничете дразнителите от всякакъв род и вид. Не измъчвайте тялото си и лекувайте душата. Високите ви критерии изискват и вие да сте на висотата им. Обстоятелствата ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
30 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете предпазливи днес и не се ангажирайте с каквито и да било обещания. Денят не е подходящ за взимането на важни решения. Съсредоточете се върху дома и близките си. Мнозина от вас имат нужда от пълноценна почивка и обстоятелствата около вас напълно я благоприятстват. В края на деня някои от вас е вероятно да изпитат леки стомашни неразположения.
30 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Отнесете се към проблемите без излишно драматизиране и бъдете тактични. На моменти е по-добре да отстъпите, отколкото да усложнявате атмосферата. Можете да се справите с домашните си задължения и без излишно напрежение. Не пренебрегвайте личните си нужди. Имате натрупани недоразумения, които е добре да изчистите по-скоро, ако искате нещата ви да вървят гладко.
30 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В добро настроение сте и това ви позволява да говорите непринудено на всякакви теми. Ще дадете воля на скритите си желания и пориви. Благоприятно стечение на обстоятелствата ще направи деня ви успешен, на вас остава да се погрижите за веселата страна на живота си.
30 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Радвате се на много добро здраве днес. В случай че напоследък ви е създавало проблеми, днешният ден е много благоприятен за стабилизирането му. Ако имате възможност не се задържайте дълго у дома и е много вероятно да се натъкнете на приятни изненади. Може би ще срещнете приятел, с когото отдавна не сте се виждали или пък ще се натъкнете на интригуващо предложение.
30 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Раздвижете се днес, трябва да помислите за физическата си форма. Имате нужда да предизвикате самите себе си и да отвърнете достойно на това предизвикателство. Избягвайте всякакви неща, които ви потискат и излезте на дълга разходка сред природата.
30 май 2020
Последни новини