Вот за Кристалина Георгиева. Втората жена начело на МВФ

Управителният съвет на Международния валутен фонд ще одобри днес Кристалина Георгиева за управляващ директор на МВФ. На изслушването във вторник тя е убедила членовете на борда, че е подходяща за поста, съобщи "Ройтерс", цитиран от "Дневник".

Гласуването е в значителна степен церемониално, а българката, подкрепена от самото начало от френския президент Еманюел Макрон, е кандидат на Европейския съюз и има негласното одобрение на САЩ.

"Тя убеди съвета, че е лидерът, от когото тази институция се нуждае, както и че е силен привърженик на мултилатералната система", разказва източникът на "Ройтерс", пожелал анонимност поради това, че обсъждането на кандидатурата не е публично.

Георгиева, която в момента е вторият човек в йерархията на Световната банка, става първият управляващ директор на МВФ от развиваща се икономика и втората жена начело след Кристин Лагард, която се оттегли на 12 септември. Георгиева има репутация на лидер, който е прям, защитава равнопоставеността на жените и се бори с климатичните промени. Новият директор ще ръководи кредитна институция с близо 1 трилион долара, но в сложен момент за световната икономика и търговия - основно заради търговската война между САЩ и Китай, ръста на протекционизма и оттеглянето на Вашингтон от редица установени международни структури.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Ne
    nelicha - нелича
    4 -1
    23:16, 25 сеп 2019
    Парадокси . Сталин е заклеймен от Евро парламента .А едно момиченце , което е кръстено на него . Рожденното име на Кристалина Георгиева е Сталинка . Става шеф на МВФ .
    • Ан
      анжелис 13
      2 0
      15:53, 2 окт 2019
      С какво е виновно едно момиченце че родителите му са членове на БКП!!!
  • 2
    Мв
    МВФ
    0 -2
    15:01, 27 сеп 2019
    Лъжеш, русороб.
Последни новини