Без пари в нужда: Работникът да плаща болничния си?

Работна група ще решава кой да плаща първите три дни от болничните в рамките на месец. Така се разбраха работодателите от Асоциацията на индустриалния капитал и социалното министерство, предаде Bulgaria ON AIR.

Поводът е предложението на работодателите трите дни да са неплатени, за да се спрат злоупотребите с фалшиви болнични листове.

Румен Радев е икономически директор в холдинг от 14 фирми в Стара Загора с профили от металообработка и шивашко производство до хотелиерски услуги и строителство.

Заявява, че плащането на първите три дни от болничния на служителите не е проблем за холдинга. Но непредвидените отсъствия на работниците възпрепятстват сериозно работния процес.

Издаването на болнични листове на здрави служители на практика е недоказуемо, алармират от Асоциацията на индустриалния капитал.

Те настояват нито работодателят, нито НОИ да поемат първите три дни, с цел да се спрат злоупотребите с фалшиви документи на служителите при желание за отпуск.

Работодателската организация представи искането си пред ресорния министър, представители на здравеопазването и председатели на парламентарните комисии по социална политика и икономика.

Според социалният министър предложението е възможно, но социално неприемливо.

Социалният министър припомни вече правени предложения да се съкрати срокът, в който лекарите могат да издават болнични и периодът, за който са валидни. А злоупотребата с тях може да бъде проверена.

Председателят на ресорната парламентарна комисия Хасан Адемов предлага те да се издават от лекарите със съгласието на работодателя.

От НОИ споделят идеята за т.нар. изчаквателен период преди плащане на болничните.

Окончателните решения ще бъдат взети от Националния съвет за тристранно сътрудничество преди приемането на бюджета на ДОО.
"До 2010 г. първият ден от болничния се плащаше от работодателя, вторите два – от НОИ. През 2010 г. във връзка с бушуващата икономическа криза, след изключително тежки преговори, на отделен протокол като временна мярка беше подписано, че работодателите ще плащат тези пари. Тази 1 година стана 8 години. Договорът не се спазва”, заяви пред Нова тв Теодор Дечев, директор на "Индустриални политики", АИКБ.

Според Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" промените ще се стоварят на гърба на работниците. "Ако си поемем сами първите 3 дни, това означава, че когато имаме най-много нужда от средства, ще бъдем лишени от всякакви средства", заяви Григорова.

"В Австрия периодът на изчакване означава, че продължаваш да си получаваш заплатата. Това не означава, че работникът остава без всякакви средства", заяви Григорова. "Не е проблемът в това, че работодателят плаща в момент, в който работникът му е болен. Ако болният работник идва на работа, всичките му работници ще се разболеят. Има една по-висока цена, които бихме платили, ако не платим 3 дни болничен".
Тя допълни, че когато са проучвали европейската практика, със сигурност екипите са попадали на такава, при която работодателят или лекари правят проверка дали човекът си е вкъщи по време на болничен. "Има практика, при която от осигурителния институт могат да поискат да се направи преглед при техен лекар", коментира още Григорова.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (6)

  • 1
    11
    1111
    13 -1
    13:44, 21 сеп 2019
    Болният работник здравия бизнесмен носи Болен здрав носи
  • 2
    Як
    яко шиба меко бара
    26 -1
    15:25, 21 сеп 2019
    Алчността на някои роботодатели ги докара до липсата на роби които да им работят . В най-скоро ще тръгнат по къщите да се молят за работници или ще наемат кафеви които да ги крадат . И продължават да наглеят . Не може на някой олигофрен да му работиш по 12 часа и повече и накрая да не се разболееш .Ще се разболееш защото колкото и яко теле да си и да търпиш капризите на работодателя и разни кифли и роднини около него рано или късно организма си иска почивката и точно в този момент получаваш средния пръст .Е затова ще търсите работници и ще продължавате да се молите щото мисленето ви е отзад навряно
  • 3
    Ст
    Странен
    9 -1
    15:38, 21 сеп 2019
    Абсолютна простори, защо да не ги плаща даже работодателя на 100%,хем ще може да го успорва ало мисли че е здрав. Сега вместо 3,ще се пускат по 7,така или иначе няма да се плащат, поне да има кяр. А майките дето са заради деца в болничен...
  • 4
    Кю
    Кюмуров
    3 0
    18:57, 21 сеп 2019
    Първият ден трябва да го плаща работника, втория чорбаджията за който работи, третия от лекаря, който издава болничния. Ако откаже да издаде болничен на болен-глоба. Аз съм копал въглища в Димитровград болен, защото лекаря се натягаше на началството.
  • 5
    Ня
    НЯКОЙ
    10 0
    19:42, 21 сеп 2019
    Не им стигнаха далаверите с незаконната работа в почивните и празнични дни,за които не водят стаж и не плащат осигуровки,не се наядоха от неплащането на командировки ,от далаверите с ДДС и печалба,от ниските заплати,които изкуствено потдържат та опряха до болничните на тия дето ги направиха милионери.Но всичко се връща.Имаше един дето викаше "да имат за свещи"!
  • 6
    Мм
    мм
    5 0
    14:06, 22 сеп 2019
    Работодателите да не би сами да си изкарват парите. Изработват им ги работниците. Парите в нои също са от данъци. С фалшивите болнични да се заемат от прокуратурата.Това което в момента се предлага е тотален тормоз на работника и при това на болния.
Последни новини