Най-черният материал превърна диамант в "нещо като черна дупка"

В Нюйоркската фондова борса екип от художници и учени накараха 16,78-каратов диамант на стойност над 2 милиона долара да изчезне.

Разбира се, на фондовата борса не е непознато изчезването на огромни количества богатство, но този път учените правят изчезналият диамант е все още там, разказва Live Science. Заедно с артиста Диймът Стреби, екип от изследователи от MIT покриха блестящия жълт диамант с новооткрития тип покритие от въглеродни нанотръби, който превръща тримерните обекти в черни, почти 100% поглъщащи светлината празнини.

Според изследователите, тази новооткрита структура от нанотръби е най-черната от всички черни материали, създавани някога. Тя поглъща повече от 99,996% от всяка светлина, която я достигне. Покритието е описано в изследване, публикувано в ACS Applied Materials & Interfaces, 

"Нашият материал е 10 пъти по-черен от всичко, което някога е докладвано", казва в изявление водещият автор на изследването Брайън Уордъл, професор по аеронавтика и космонавтика в MIT.

Екипът създаде новото покритие случайно, докато се опитва да проектира подобрен процес за отглеждане на въглеродни нанотръби (по същество микроскопично малки струни от въглерод) върху повърхности, като например алуминиево фолио. Според тях един проблем при работата с алуминий е образуването на слой оксиди винаги, когато повърхността е изложена на открито, създавайки досадна химическа бариера между нанотръбите и фолиото. За да елиминира тези оксиди, екипът накисва фолиото в солена вода, след което го премества в малка фурна, където нанотръбите могат да растат без намесата на кислород.

С милиони заплетени нанотръби, които сега обсипват фолиото като микроскопична гора от козина, постъпващите фотони светлина се изгубват и е много трудно да бъдат отразени от повърхността на фолиото. По този начин фолиото става напълно черно, толкова черно, че ръбовете на алуминия стават напълно невидими, когато се гледа направо.

„Спомням си, че забелязах колко черно беше преди отглеждането на въглеродни нанотръби върху него, а след това след растежа изглеждаше още по-тъмно“, казва в изявлението съавторът на изследването Кеханг Куи, професор от университета в Шанхай. "И така, реших, че трябва да измеря оптичната отражателна способност на пробата."

Учените сравнили отразяващата способност на новото си покритие с други поглъщащи светлината наноструктури, включително предишния рекордьор по тъмнина, Vantablack. Макар разликите между различните наноструктури да са незначителни за човешките очи, изследователите открили че покритието им наистина е по-черно от всяко друго черно, което тествали, независимо от ъгъла, под който пада светлината върху покритието.

Ефектът, както можете да видите на изображението на диаманта по-горе, е зловещ. Веднъж изложен на покритието, блестящият жълт диамант на пръв поглед губи всичките си страни, изравнявайки се в онова, което артистът Диймът Стреби нарече "нещо като черна дупка", по която няма нито светлина, нито сенки.

Между другото, това покритие може да се използва някой ден, за да помогне на астрономите да видят истински черни дупки, като прилагат материала върху сенниците в телескопите, които помагат за намаляване на отблясъците от звездите. Зсега обаче чернотата с форма на диамант може да бъде видяна от публиката единствено в Нюйоркската фондова борса, където ще бъде изложена до 25 ноември.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини