Урсула фон дер Лайен ни обеща 100% подкрепа. Преглед на печата

Дипломатическата активност между София и европейските столици е сред тематичните акценти на вестниците в петък.

"Бойко Борисов посрещна новоизбрания председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която пристигна на посещение в България... Визитата е част от консултациите, които Урсула фон дер Лайен провежда с лидерите на държавите-членки на ЕС преди представянето на пълния състав на новата Комисия за одобрение пред ЕП, уточниха от МС. В Европа можем да успеем само ако обединим усилията си, каза Фон дер Лайен преди срещата си с премиера. Тя акцентира върху важността на посещението си и сподели пред журналисти, че за нея е чест и удоволствие да посети страната ни. "Чест и удоволствие е, че съм тук в София. За мен е много важно, че съм тук, защото България е важен член на ЕС", посочи фон дер Лайен. "През последните седмици и днес разговарям с кандидатите за сформиране на колегиум на ЕК. Тук съм, за да слушам много внимателно министър-председателя Бойко Борисов. С голям интерес ще изслушам какви са вашите приоритети и очаквания. Важно за мен е да се постигне баланс в ЕС", заяви още председателят на ЕК. Фон дер Лайен постави акцент и върху предизвикателствата, пред които е изправен ЕС: "Дигитализация, демографски промени, които влияят върху икономиките и обществата ни, също и сигурността. Напълно съм наясно, че в период на миграция е необходимо да намерим ново начало по отношение на миграцията. Ние сме 100 % зад България и ако искаме устойчива идея в рамките на ЕС трябва да сме на ясно, че ние разчитаме на България за действия и информация. В центъра на европейския дневен ред промяната на климата. "Изключително важно е да се инвестира в цифровизацията, образованието, защото младите хора изграждат бъдещето ни. Да инвестираме в научно-изследователските дейности и иновации", добави още тя." - в. "Стандарт".

"Няма да научим почти нищо за разговорите ѝ в София, защото процесът за определяне на ресорите и оценка на предложените от националните столици кандидати е поверителен. Подробностите може да разкрие само Фон дер Лайен и най-вероятно това ще стане най-рано след десетина дни, когато тя представи структурата и състава на екипа си. През октомври всеки от бъдещите еврокомисари трябва да бъде изслушан в съответните комисии на Европейския парламент. Крайното гласуване е само едно - на 22 октомври, по предварителна информация. Единственото име, споменавано в България досега, е на еврокомисаря и предложена за нов мандат Мария Габриел. Премиерът Борисов сложи край на всякакви опити да се обсъждат алтернативи още по време на кампанията за евроизборите. В Европа това няма как да се възприеме като кандидат на консенсус в България. Тя е с малко повече от две години опит в Европейската комисия и смята, че има добри контакти в Европейския парламент, където бе депутат. Но съставът на европарламента сега е доста по-различен и ако отново ѝ бъде предложен ресор, свързан с цифровата сфера, не е изключено по време на изслушванията да бъде питана за безпрецедентното за ЕС изтичане на лични данни на милиони българи. Никоя страна досега, обсъждала с Фон дер Лайен своите номинации и желания, не е разкривала ефекта от първите контакти. Единственото изключение може да се смята Полша, където кандидатът се оттегли в понеделник с обяснение, че на страната е предложен ресор земеделие, а той не е квалифициран за него. В сряда премиерът Матеуш Моравиецки заяви пред местно радио, че вместо Кжищоф Шчерски предлагат Януш Войчеховски, който вече се е срещнал в сряда с Фон дер Лайен и в следващите дни името му ще бъде официално обявено. Германката разговаря в сряда и с естонката Кадри Симсон - бивш министър на икономиката и инфраструктурата, която заяви след това, че ще запази съдържанието на разговора в тайна и че ѝ е бил предложен ресор, свързан с икономиката. Франция обяви също в сряда своя кандидат за комисар - зам.-управителят на централната банка Силви Гулар, която е също бивш министър на отбраната. Великобритания вече обяви, че няма да излъчва кандидат, защото на 1 ноември вече ще е извън ЕС. Така остава единствено решението на Италия, където се спекулира с имена като бившите премиери Паоло Джентилони и Енрико Лета и бившите министри на икономиката Пиер Карло Падоан и Роберто Гуалтиери..." - в. "Дневник".

"Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с гръцкия външен министър Никос Дендиас в Хелзинки в рамките на неформалната среща на първите дипломати от ЕС, съобщиха от МВнР. "Двустранните отношения между България и Гърция имат стратегически и приятелски характер, което се обуславя с активния политически диалог, разширяващо се търговско-икономическо сътрудничество, общите интереси в енергийната сфера и интензивния образователен и културен обмен", заяви Захариева. По нейна покана министър Дендиас прие да посети София на 10 септември т.г. Двамата министри обсъдиха редица въпроси от двустранен интерес, както и теми от политическия дневен ред на региона. Те констатираха, че двустранните ни отношения са на отлично ниво. Географската близост и потенциала на гръцката икономика и пазар предопределят високата икономическа активност между българските и гръцките фирми. През 2018 г. стокообменът между България и Гърция се е увеличил с 7.8% в сравнение с 2017 г. и е в размер на 3,3 млрд. евро. Гърция е на 5-то място в износа ни след Германия, Италия, Румъния и Турция. Междусистемната газова връзка България - Гърция (IGВ) е от първостепенно значение за диверсификацията на източниците на природен газ както за България, така и за региона на Централна и Югоизточна Европа. Интерконекторът ще свързва газовия коридор Север-юг с Южния газов коридор. Капацитетът на газовата връзка е между 3 и 5 милиарда кубически метра." - в. "Труд".

Всекидневниците съобщават също, че мисията на Международния валутен фонд за България има нов шеф.

"Надийм Илахи e новият шеф на мисията на Международния валутен фонд за България и Румъния. Той поема поста от 1 септември, а работата ще е от варшавския офис на организацията. Алехандро Хайденберг, който в момента отговаря за мисията, се връща във Вашингтон. Илахи има опит с наблюдението на Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Изследователската му работа е насочена основно към Югоизточна Европа и икономическите ефекти от емиграцията върху страните от региона, съобщи БНР. Ротацията на ръководителите на мисиите в отделните държави е стандартна практика за Международния валутен фонд." - в. "Сега".

"МВФ вече няма да има общ представител за България и Румъния, както бе досега, става ясно от съобщение на Фонда.Софийският офис на международната финансова институция остава отворен, но занапред България ще се следи дистанционно, от регионалното представителство на Фонда за Централна, Източна и Югоизточна Европа, което е с централа във Варшава. Надийм Илахи, който и сега ръководи звеното в Полша, вече ще отговоря и за България, и за Румъния. Досегашният представител в София и Букурещ Алехандро Хайденберг пък се завръща във Вашингтон. Илахи е с богат опит от Балканите, натрупан през близо 20-годишната му кариера в МВФ. Бил е ръководител на мисията за Босна и Херцеговина, Албания и Черна гора. Работил е още за Египет, Казахстан, Киргизстан и Азербайджан. Роден е в Пакистан, преподавал е в университета Макгил в Канада, има бакалавърска и докторска степен от Калифорнийския университет. Дистанционното наблюдение на България означава, че МВФ не вижда съществени рискове пред икономиката на държавата и не очаква да имаме проблеми с плащанията, които да налагат сключване на заемно споразумение. Следващата мисия на МВФ в България се очаква да е в началото на 2020 година и отново да бъде ръководена от Джейу Лий." - в. "Стандарт".

Наближаващите местни избори също са сред актуалните теми:

"Регистрацията на партиите за местните избори ще започне на 2 септември от 9.00 часа и ще продължи до 11 септември. Това заяви на пресконференция говорителят на ЦИК Александър Андреев. "Посочени са условията за регистрация, представяне на заявление, заедно с приложените документи, както и броят на подписите, които подкрепят партията", обясни говорителят на ЦИК. "Кандидатът за кмет или общински съветник трябва да има постоянен или настоящ адрес в България и в конкретната община", добави още Андреев. По думите му кандидатите трябва да са заявили своята уседналост 6 месеца преди изборите - 26 април 2019 г. "С измененията в Закона за партиите беше изменен и Законът за финансиране на партиите. Допуска се финансирането на партии от юридически лица, еднолични търговци, както и граждани на ЕС. Гражданите на Съюза имат право да кандидатират за кмет или общински съветник", коментира още Андреев. Секции в чужбина за местните избори няма да се разкриват, съобщи Таня Цанева. "Получаваме запитване към ЦИК от гражданите дали ще могат да гласуват, когато са в чужбина в деня на изборите. Секции в чужбина за местните избори няма да се разкриват. Това е новото", обясни Цанева. Тя коментира, че избирателната комисия има запитване и дали ще се предоставят медийни пакети. "Медийни пакети не се предоставят на изборите за местна власт, което не освобождава доставчиците на медийни услуги в 40 дневен срок преди изборния ден да си подадат тарифите и условията за доставчици", добави още Таня Цанева." - в. "Стандарт".

"Омбудсманът Мая Манолова направи още една стъпка към кандидатирането си за кмет на София. С мотив прозрачност и засилен интерес към работата й в четвъртък вечерта на сайта на обществения защитник бе публикуван отчет за четирите години на поста, макар до края на мандата й да има още година. По неофициална информация Манолова, която е в кампания от седмици, ще обяви кандидатурата си за кмет на столицата до няколко дни. Формално тя ще бъде издигната от инициативен комитет, начело на който по информация на "Дневник" ще застане правозащитник. В него няма да участват социалисти. На 11 септември БСП - партията, от която тя бе депутат близо десет години, ще подкрепи кандидатурата й. В отчета на омбудсмана се посочва, че над 122 хил. граждани са потърсили съдействието на Манолова, а постъпилите жалби и сигнали са над 45 хил., от които са приключени 43 569. Тя е имала 114 приемни и редица законодателни инициативи (още за отчетата четете тук). Във финансовата част на отчета за 2019 г. най-големият разход е за хотелско настаняване и самолетни билети - 11 608 лв. В сумата са включени всички служители на институцията. Тази година Мая Манолова е пътувала по работа до Белгия, Гърция и Сърбия, а през миналата - до шест държави, сред които Швейцария и Великобритания. Данъчната основа на възнагражденията й от 20 октомври 2015 г. до края на юли т.г. е около 250 хил. лв." - в. "Дневник".

"Класически ФАЛШификат изследване!!! Звучи като ПРОГноза. Приема се от читателите като изборна ПРОГноза. А това си е равно на "лъжа"... Това написа бившият кандидат за кмет от БСП и социолог Михаил Мирчев в профила си във Фейсбук по повод на социологическо проучване на "Галъп", според което Мая Манолова би получила с 8% повече гласове от сегашния кмет на София Йорданка Фандъкова при евентуален балотаж на местните избори в столицата през есента. Мирчев продължи: "Изследването е само някакъв сондаж. При това от 9 август - време, когато 50% от избирателите в София ги няма. При това интервюта по телефона. Само 800 броя... НЕ Е ПРЕДСТАВително за избирателите в София. А щом няма качеството "представителност" то не може да се внушава, че е прогноза в %-ти...Колегите от ГАЛЪП с това правят една долнопробна РЕКлама на любимата им Мая Манолова... Манипулативно и нечестно... ## Гадостите на гърба на науката ни "социология" започнаха..." - в. "24 часа".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини