Кметове в община Смолян скочиха срещу ограниченията заради африканска чума, искат падане на забраните

  Разрешават извозването на добита дървесина от временни складове  в  зоните с наложени ограничения

  Огромно недоволство заради ограниченията, наложени срещу африканската чума по свинете, се разрази днес по време на ежеседмичното заседание на епизоотичната комисия в областната управа в Смолян. Горовладелски кооперации, лесовъди на частна практика и кметове скочиха срещу рестрикциите, наложени в заразените територии в Смолянско.

  Към днешна дата-22 август 2019-та година, зоните с констатирана зараза от АЧС са три – ДГС „Извора“ в Девин, района на доспатското  село Змеица и района на чепеларското село Забърдо и природния феномен Чудните мостове.

  За момента най-сериозен е проблемът в Забърдо, където ограничението за достъп до горски територии за дърводобив засяга няколко горовладелски кооперации. Забранен е и достъпа на туристи, а самите Чудни мостове попадат в горска територия и също са оградени с ленти. Как обаче ще бъдат спрени от ограниченията туристите?, питат засегнатите от ограниченията и допълват, че освен туризма и дърводобивната промишленост в района, загуби и неудобства търпят и местни стопани, които имат овцеферми там, но не могат да изкарат животните.

  Зам.-кметът на Смолян инж. Марияна Цекова връчи на областния управител петиция от името на всички кметове на населени места от Община Смолян. В нея се възразява срещу рестрикциите, които според местните кметове са безсмислени. Петицията е отворена и към нея могат да се присъединят и други кметства.  В нея се настоява ограниченията да отпаднат и ако това не стане – започва подписка и евентуално ще последват протести.

  На заседанието стана ясно още, че на територията на 9 общини от областта доброволно са заклани 391 прасета, от общо 198 стопанства, те са обезпаразитени и ще получат обезщетение, като за община Смолян няма подадена справка.

  В зоните с ограничения да стане възможно да се извозва само добитата и складирана на временни складове дървесина, но да не се извършва дърводобив. Това е решението, взето днес от комисията, което ще важи и за в бъдеще, ако в други зони бъдат наложени ограничения.

  Областният управител на Смолян предложи по спешност да се съберат общинските епизоотични комисии, които да вземат решение и в последствие да предложат на областната епизоотична комисия възможности, за да се изменят тежките рестриктивни мерки, които вече бунтуват хората в засегнатите райони.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 21.09.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Всичко, което не е спешно може да го отложите, давайки предимство на вече започнатите си задачи. С компромиси и чувство за хумор ще успеете да се споразумеете с онези, които предявяват претенции към вас. Делова среща ще ви направи по-гъвкави и активни, други ще проведат успешна търговска сделка.
  21.09.2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Запазвайки самостоятелността си ще работите за утвърждаване на авторитета и повишаване на финансите си. Превръщате се в обединителна фигура за много хора, но ви е трудно да го осъзнаете. Освободете се от всичко, което ви пречи да се чувствате свободни и живейте така, както разбирате.
  21.09.2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Потиснете раздразнението си, ако такова съществува и изяснете отношенията си с онези, с които имате противоречия. Нечие предложение ще ви заинтригува и с внимание ще подготвите следващите си действия, обвързващи ги с него. Погрижете се за отдиха си и укрепете силите си.
  21.09.2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Спокойно изчаквайте развитието на събитията и не прибързвайте в оценките и реакциите си днес. От правилното ви поведение ще зависят резултатите, както и безпрепятствената реализация на делата ви. В противен случай са възможни главоболия за в бъдеще. Занимания с приятни неща ще ви помогнат да се разтоварите от стреса.
  21.09.2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Време е да се порадвате на заслужен успех в резултат от дълъг и упорит труд. Старанието ви ще бъде щедро възнаградено. Споделете радостта си с любимия човек. Постарайте се да не разочаровате ваши близки, които много разчитат на вас по определен въпрос. Не се натоварвайте с работа вечерта, намерете време за почивка.
  21.09.2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Бъдете искрени пред себе си и назовете ясно целите си, какво искате и към какво се стремите. Това ще ви помогне да изградите нужната ви мотивация и да продължите напред. Успехите ви могат да бъдат в много посоки, от вас зависи да ги сътворите. Има кой да ви насърчи и погрижи за вас, позволете му да го направи.
  21.09.2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Дребни и приятни случки ще определят облика на дена ви. Ще ви занимават нещата от личния ви живот и всичко свързано с дома ви, семейството и духовните търсения. Очарованието на деня ще се затвърди и от вести, които ще получите от далече. Скорошно посещение на ваши близки ще ви хвърли в трескави приготовления.
  21.09.2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Повечето от вас прекарват в движение този ден, независимо с какво изберат да се заемат. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Очаквате прекалено много от човек от обкръжението ви, но е твърде възможно той да не оправдае доверието ви. Направете приятна изненада на любимия човек днес.
  21.09.2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  В добро настроение сте и ще постигате желаните резултати. На моменти ще имате нужда от подкрепа, която няма да ви бъде отказвана. Приятно е с хората, които имате до себе си. Потърсете начин да им се отблагодарите. Увереността ви нараства и ще търсите нови предизвикателства.
  21.09.2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Днес са възможни изненади, някои от тях и приятни. Семейството ще ви занимава със своите проблеми и това допълнително ще внася напрежение в ежедневието ви. Нещата не са непоправими. Гледайте по-спокойно на случващото се. Желана среща ще ви помогне да се отпуснете и насочите мислите си в по-приятна посока.
  21.09.2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете доброто в себе си и ще ви бъде по-лесно да общувате, работите и да се реализирате. Денят ще ви предложи добри възможности за изява на творческите ви търсения, късметът ще бъде с вас, стига да сте активни и да не проявявате не на място капризите си. Започната задача ще ви създаде повече грижи, но има защо.
  21.09.2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Инвестирайте свободните си средства в недвижими имоти. Вероятно днес някои от вас ще попаднат на изключително изгодна оферта. Ако нямате достатъчно пари за това денят ще ви зарадва с неочаквани финансови постъпления.
  21.09.2019
  Последни новини