Кметове в община Смолян скочиха срещу ограниченията заради африканска чума, искат падане на забраните

  Разрешават извозването на добита дървесина от временни складове  в  зоните с наложени ограничения

  Огромно недоволство заради ограниченията, наложени срещу африканската чума по свинете, се разрази днес по време на ежеседмичното заседание на епизоотичната комисия в областната управа в Смолян. Горовладелски кооперации, лесовъди на частна практика и кметове скочиха срещу рестрикциите, наложени в заразените територии в Смолянско.

  Към днешна дата-22 август 2019-та година, зоните с констатирана зараза от АЧС са три – ДГС „Извора“ в Девин, района на доспатското  село Змеица и района на чепеларското село Забърдо и природния феномен Чудните мостове.

  За момента най-сериозен е проблемът в Забърдо, където ограничението за достъп до горски територии за дърводобив засяга няколко горовладелски кооперации. Забранен е и достъпа на туристи, а самите Чудни мостове попадат в горска територия и също са оградени с ленти. Как обаче ще бъдат спрени от ограниченията туристите?, питат засегнатите от ограниченията и допълват, че освен туризма и дърводобивната промишленост в района, загуби и неудобства търпят и местни стопани, които имат овцеферми там, но не могат да изкарат животните.

  Зам.-кметът на Смолян инж. Марияна Цекова връчи на областния управител петиция от името на всички кметове на населени места от Община Смолян. В нея се възразява срещу рестрикциите, които според местните кметове са безсмислени. Петицията е отворена и към нея могат да се присъединят и други кметства.  В нея се настоява ограниченията да отпаднат и ако това не стане – започва подписка и евентуално ще последват протести.

  На заседанието стана ясно още, че на територията на 9 общини от областта доброволно са заклани 391 прасета, от общо 198 стопанства, те са обезпаразитени и ще получат обезщетение, като за община Смолян няма подадена справка.

  В зоните с ограничения да стане възможно да се извозва само добитата и складирана на временни складове дървесина, но да не се извършва дърводобив. Това е решението, взето днес от комисията, което ще важи и за в бъдеще, ако в други зони бъдат наложени ограничения.

  Областният управител на Смолян предложи по спешност да се съберат общинските епизоотични комисии, които да вземат решение и в последствие да предложат на областната епизоотична комисия възможности, за да се изменят тежките рестриктивни мерки, които вече бунтуват хората в засегнатите райони.

  Щиляна Чакърова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  От заниманията си ще спечелите, както в духовен, така и в материален план. От вас зависи дали ще постигнете очакваното удовлетворение от работата и срещите си. Преодолейте инерцията си и ще бъдете възнаградени. Любимият човек очаква повече от вас и вие знаете как да го удовлетворите.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Днес ще се окажете в центъра на страстите на хората около вас и ролята на техен регулатор като ще ли е точно за вас. Приемате спокойно всяко нещо, случващо се на близките ви и сте в състояние трезво да прецените всяка ситуация. Възможно е обаче това да ви поизтощи, затова не забравяйте навреме да помислите за себе си.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Не разполагате с нужната ви информация и докато не си я набавите, сте възпрепятствани да вземете окончателно решение. Настроението ви ще се подобри и делата ви ще потръгнат напред, за това ще се погрижи доверен човек, с когото имате засилено общуване. Промените в семейството ще ви накарат да се съобразявате с тях.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Материални придобивки ще подобрят настроението ви. Нямате причини да сте недоволни от живота си. Дава ви се добра възможност да успеете, от вас зависи на къде ще насочите интересите и усилията си. Не търсете несъществуващи причини да се оплаквате, има толкова неща, заради които си струва да се живее.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви натоварен ден, по време на който ще ви се налага да взимате решенията си в движение. Бъдете готови за всякакви изненади и не смятайте каквото и да било да абсолютно сигурно. Установявате връзка с изключително полезен за вас човек, който занапред много ще ви помага. Предстоят ви приятни мигове с любимия човек, не се лишавайте от тях заради работата си.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Изяви за онези, които се занимават с творческа дейност. Имате изострена чувствителност и това ви помага да усещате и претворявате вълненията си така, че да бъдат интересни за широката публика. Обърнете повече внимание на сърдечната си връзка и не наранявайте човека, дръзнал да търси от вас любов.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ако потърсите път, ще го откриете, независимо на къде сочи той. Съюзите ли се с любовта, ще развиете нови качества и ще станете по-добри. Това е сигурно, работете и за духовното си усъвършенстване, няма да ви липсва подкрепа. В бизнеса са възможни изненади от конкурентите ви.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Добри новини свързани с професионалните ви ангажименти или тези на ваши близки ще ви радват днес. Може да се наложи да промените плановете си за близкото бъдеще и то в желана насока. Откриват ви се нови перспективи и е много вероятно мислите ви да бъдат изцяло насочени в тази насока и въобще да не ви е до забавления.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Не пропускайте да поздравите близък човек за успеха му, както и да се погрижите за собствените си дела. Изглаждане на различията помежду ви може да направи чудеса за вас. С приятели ще ви бъде по-лесно да намерите верния тон и в компанията им да се забавлявате вечерта.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Повечето от вас ще се вълнуват от проблемите на работното място. Енергията, която влагате ще направи възможно постигането на целите, а също така няма да ви липсват и развлечения. Любовта е сред темите, които живо ви интересуват и ще й отделите подобаващо място в мислите и постъпките си.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Прекалено емоционални сте и това може да ви попречи в осъществяването на плановете ви. Срещите ви с различни хора ще засилят увереността ви и ще внесат повече яснота в делата ви. Обърнете внимание на интимния си партньор, особено, ако сте го наранили. Незабавно му се извинете и направете нещо специално за него.
  29 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Днес ще успеете да се справите с проблем, който сте смятали за много трудно разрешим. Наистина няма да ви е лесно, но вие сте упорити когато се касае за работата ви. Не прибързвайте в решенията си, а разчитайте на подкрепата и съветите на близките си хора. Предстои ви приятно прекарване вечерта, не го пропускайте.
  29 фев 2020
  Последни новини