Сибирските пожари задимиха територия по-голяма от Европа, ще повлияят глобалното затопляне (видео)

Димният облак от горските пожари в Сибир сега обхваща по-голяма площ от тази на целия Европейския съюз, според учен от Финландския метеорологичен институт (FMI), съобщи Евронюз.

Анти Липонен заяви, че димният облак се простира на площ от 7 милиона квадратни километра, докато площта на ЕС е 4.476 милиона квадратни километра.

Според учените димът ще има ефект върху глобално затопляне.

"Димът над облаците може да бъде особено важен за климата", заяви Анти Липпонен, изследовател от FMI, пред Euronews. "Димът абсорбира слънчевата радиация, която в противен случай би била отразена обратно в пространството от облаците, но сега част от радиацията не се отразява, поради дима."

Пиер Маркузе, експерт по сателитни изображения, показа в профила си в Twitter как изглежда количеството дим от пожари в руската република Саха, граничеща със Северния ледовит океан.

Ану Мария Сандстрьом, друг изследовател от Финландския метеорологичен институт, показва, как димът на пожарите е достигнал северния бряг на Аляска.

Greenpeace заяви в понеделник, че площта, засегната от горски пожари в Сибир, продължава да расте и днес се простира до 5,4 милиона хектара.

Константин Фомин, говорител на Greenpeace в Русия, потвърди, че от началото на годината пожарът е засегнал 14,9 милиона хектара.

Рекордът на изгорялата площ е достигнат през 2012 г., където горски пожари опустошиха 18,1 милиона хектара, число, което може да бъде надминато през 2019 г., казва Фомин

Той добави, че на пожара се противодейства само на 282 200 хектара, тъй като най-голямата част от пожарите са в отдалечени райони, където властите не са задължени да ги гасят.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини