Съд в Австралия: Законно е да бъде уволнен държавен служител, ако критикува властта в социалните мрежи

Законно е да бъдеш уволнен, ако си държавен служител и пускаш критични туитове срещу правителствената политика, постанови съд в Австралия. 

Магистратите отхвърлиха искането на Михаела Банержи, уволнена през 2013 г., да обявят отстраняването й от работа в сектор миграция за нарушение на правото й на свободно изразяване, съобщи Би Би Си. 

Какво се е случило пред 6 години?

Госпожа Бенержи е работила в отдел за имиграция и защита на границите, който е част от министерството на вътрешните работи е Австралия. Използвайки туитър акаунт под псевдонима „LaLegale“, тя е писала постове, които критикуват имиграционната политика на страната. Постовете са публикувани от личното й мобилно устройство.

След като работодателите на Бенержи научили, тя била уволнена за нарушаване на австралийския кодекс за поведение в обществената служба, който заявява, че служителите не могат да изразяват политическите си възгледи.

По-късно жената завела дело в апелативен съд, който установил, че уволнението е нарушило правото й на свобода на словото, но правителството е оспорвало решението във Върховния съд в Австралия.

Какво е постановил съдът?

Според съда уволнението на Михаела Бенержи не е нарушило правата й, тъй като държавният служител „трябва да прави разумни стъпки, за да избегне конфликт на интереси, свързани с работата му“. Правилата изискват от служителите да бъдат „аполитични“, казва още съдът.

Така бе отхвърлено твърдението на Бенержи, че тя е неправомерно уволнена, тъй като в акаунта не пише, че е държавен служител. 

Каква е по-голямата картина?

Решението засяга близо два милиона австралийски служители и съдържанието на постовете им в социалните мрежи, казва Съюзът на общността и публичния сектор. Говорителят му Надин Флууд споделя, че държавните служители „трябва да имат равни права с всички останали граждани, а не да се изправят пред цензура заради работата им.“

Алън Анфорт, който е адвокат на Бенержи, казва: Отражението може да бъде много по-голямо и да засяга връзката между служител и работодател. Ако служителят не е съгласен с политическите възгледи на своя работодател, то той може да бъде уволнен, казва юристът.  

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.06.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Освободете се от напрежението, загърбете минали неприятности и гледайте с надежда напред. Очакват ви успехи, основите на които дълго са поставяни от вас. Благоприятни перспективи се очертават за работещите в областта на търговията и предприемачите. Бъдете внимателни при работа с документи. Добри новини.
04 юни 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес ще успявате. Ще реализирате плановете си дори по-добре от предвиденото. Близък човек ще ви ангажира с проблем, по който едва ли ще можете да сте му полезни. Не позволявайте хорските приказки да променят отношението ви към определена личност, защото тя заслужава повече внимание и уважение.
04 юни 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от творчески идеи, които горите от желание да споделите и осъществите. Предлага ви се чудесна възможност за изява. Ще се радвате на вниманието и обичта както на близките си, така и от страна на колеги и на хора, на които ще бъдете представени. Нова сърдечна тръпка ще ви разтърси и само вие знаете колко далеч искате да стигнете.
04 юни 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Днес ще отделите повече време на работата си, служебна, делова, лична или обществена. Довеждате до край започната задача и това ви кара да прецизирате детайлите, в очакване на добри резултати. Благоприятно развитие на делови въпрос, касаещ и близките ви, свързан с имоти, дела или други начинания.
04 юни 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще отбележите ново начало за бизнеса си или друга, обвързваща ви с перспективите си активност. Измежду нещата, които определяте за важни са професионалното ви утвърждаване и личния ви живот. За последното ще се погрижите повече, предвид растящите ви желания. Поява на нов човек в живота ви или подновяване на връзка с вече познат ще придобие по-дълбок смисъл за вас.
04 юни 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Разнообразната работа днес, която ви налага общуването с много хора, може да ви изнерви. Старанието ви да сте изрядни във всичко, с което се заемете, често ще бъде проблемно, и то не по ваша вина. Можете да разчитате на помощта на близък приятел, който няма да ви подведе. Независимо от всичко бъдете усмихнати и сърдечни с другите.
04 юни 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Не всичко днес ще се подрежда според очакванията ви. Възможно де възникнат проблеми, чието решаване ще наложи компромиси от ваша страна. За да имате по-малко разочарования, ограничете контактите си до минимум. Бъдете уравновесени и резервирани към непознатите. Не парадирайте с успехите си. Ако го сторите може скоро горчиво да съжалявате.
04 юни 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Привличат ви непознати неща и затова едва ли днес ще се задоволите с обичайните си занимания. Опитвате нещо нестандартно, което ще помните дълго. Едва ли е трудно да ви привлече човек на своя страна, тъй като сте в настроение и лесно се съгласявате с привлекателни идеи. Ако започвате нещо днес, непременно го довършете, защото иначе ще си създадете двойна работа.
04 юни 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Радвате се на един полезен ден. Независимо от заниманията си ще запазите доброто си настроение и ще успеете да го предадете и на околните. Разбирате се чудесно с човек, който отдавна ви привлича и нищо чудно скоро отношенията ви да се задълбочат.
04 юни 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Разтоварващи занимания ще ви помогнат да се освободите от натрупаното напрежение и ще подобрят настроението ви. Заобиколете се с обичани хора, с които чувствата ви са взаимни. Неочаквани новини ще ви зарадват. Решението ви да помогнете на някого е похвално и ви прави чест.
04 юни 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако трябва наложете усилия за да намалите темпото и да не сте все заети и активни просто по навик. Важно е да проявите благоразумие. Днес не всичко, което ви е доставяло удоволствие или ви е носело придобивки, ще ви въздейства по същия начин. Отделете от времето си и помогнете на близките си, но в никакъв случай не чакайте отплата.
04 юни 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Характерни за този ден са спокойствието и доброто настроение. Подхождате положително към всяко нещо, с което се сблъскате и това до голяма степен определя и добрите резултати, които постигате. Отпадат съмненията ви относно човек, когото сте считали за прегрешил спрямо вас. Имате чудесната възможност да се отпуснете и забавлявате вечерта.
04 юни 2020
Последни новини