Села в софийско и ямболско протестират срещу унищожаването на прасета

Жители на софисйкото с. Мрамор, организират протест срещу умъртвяването на животните на територията на селото.
 
"В София няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, нито сред домашните животни, нито сред дивите свине", пишат те до редакцията на news.bg.
Протестиращите настоява изпълнителната власт бързо да изработи механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани по модел "заден двор" на пазарна цена, за да се подпомогнат собствениците и да спре социалното напрежение.
 
Те информират, че са изпратили информация за техния протест и до омбудсмана Мая Манолова и са я поканили да присъства. Протестът е насрочен за неделя, от 11 часа пред кметството на село Мрамор.
 
Пътят Ямбол-Сливен продължава да бъде затворен повече от 40 часа заради протести срещу унищожаването на прасета от личните стопанства, съобщава БГНЕС. Движението от Сливен към Ямбол и към автомагистрала "Тракия" се извършва по обходни маршрути. Протестът ще продължи до удовлетворяване на исканията на хората.
Жителите на ямболското село Тенево блокират пътя Ямбол - Граничен пункт "Лесово", протестират срещу заповедта за унищожение на прасетата от личните стопанства, съобщава БНТ.
 
Протестиращите са взели решение пътят от и към Лесово да не бъде затварян през почивните дни. Пътят до село Тенево обаче ще бъде затворен до обяд. Те обмислят да се присъединят към блокадата на недоволстващи от село Крушари.
 
Стопаните не са съгласни с краткия срок за клане на животните заради африканската чума и няма да допуснат ветеринарните служби в дворовете си. Протестиращите настояват срока за клане на животни да се удължи до ноември.
Източник: news.bg

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини