Влизат по дворовете в Пловдивско заради чумата. Преглед на печата

24 часа

Как в Германия коментират избора на VW

Къде да е заводът на "Фолксваген" - в България или в Турция, е гореща тема за немските медии, както и за немалко германци, които заявяват свои становища и коментари във форуми.

Колкото повече напредва времето до момента, в който надзорният съвет на германската компания ще вземе окончателно решение, толкова по-чести са новините, анализите, коментарите, а и спекулациите.

В медиите в Германия в последния месец се спекулираше сериозно, дори в надпреварата бяха включени Саудитска Арабия и Катар. През юли коментарите се нагорещиха особено след заседание на надзора на "Фолксваген", след който изтече новина, че Турция е предпочитана.

В петък Bild публикува разработка със заглавие "Шефът на VW Дийс се заиграва с Ердоган". "Германци лежат в турски затвори заради Ердоган, немските туристи спират да ходят на почивки в Турция като протест срещу Ердоган, но шефът на "Фолксваген" Херберт Дийс явно няма проблеми с това", пише медията.

Труд

Черният август по пътищата

Осем души загинаха и над 110 бяха ранени при тежки катастрофи от 1 август до 4 август следобед. Кървавият кошмар напомни, че е започнал най-черният месец от годината, при който в България от 3 десетилетия насам загиват средно над 100 мъже, жени, деца и старци.

Досега тази картина не успяха да променят нито една акция на "Пътна полиция", нито една промяна в Закона за движение по пътищата, а още по-малко ще могат да направят това от някоя Държавна комисия по безопасност на движение или дежурен щаб в МВР по пътната обстановка.

Статистиката на КАТ по месеци от 1990 г. насам категорично сочи, че пикът на жертвите е в трите месеци от лятото плюс септември. По принцип през този период времето е топло, пътищата по често са сухи, светлата част на деня е дълга, децата са във ваканция, а хората пътуват през отпуските си с автомобили по курортите у нас или в чужбина, както и по родните си места.

Монитор

Влизат по дворовете в Пловдивско заради чумата

Живите прасета ще бъдат маркирани с трайна маркировка и до 24 часа трябва да бъдат заклани. Ако това не се случи в този срок, от агенцията ще пристъпят към принудително конфискуване и евтаназиране на животните. Животновъди от района поискаха специална защита за заплодените вече свине майки и те да не бъдат принудително умъртвени.

Междувременно кметовете от селата в Кюстендилско започват преброяване на прасетата по места, стана ясно след проведено месечно съвещание в областния град. Причината за въведената мярка е опасността от чумата по свинете, която все още не е засегнала региона. "Всеки един от нас си познава хората и знаем кои от тях отглеждат свине. Трябва да тръгнем от къща на къща и да направим регистър. Лошото е, че трудно можеш да обясниш на някоя баба да не пуска прасето по ливадата. Повечето казват, че това са измишльотини", коментира кметският наместник на Лелинци и Търсино Венета Тодорова. В Горна Гращица например има около 30 прасета. Всички те трябва да бъдат описани от кмета Румен Чучков, а след което документите трябва да бъдат представени в БАБХ. "Един вид ние ще бъдем като ментори и ще разясним на хората колко опасна е тази болест. Отделно от това без тази регистрация при евентуално установяване на чума те няма да получат обезщетение от държавата", уточни Чучков.

Стандарт

Наглост! Джип паркира на плажа край Приморско

Пореден тузарски джип паркира на плажа, при това на метри от обособения паркинг. Рейндж Роувър с временни номера буквално заора в пясъка пред Международния младежки център край Приморско, съобщи Флагман.бг.

Белият джип, чиято пазарна цена за базов модел от 2015 г. към момента е 83 хил. долара или над 130 хил.лв., е паркиран невъзмутимо на пясъка. От снимката се вижда, че в съседство има обособена за коли зона, но шофьорът невъзмутимо я е пренебрегнал.

Сега

България - държава тип "заден двор"

А ако заразата по прасетата беше опасна за хората? Този видимо риторичен въпрос може да си зададе всеки, като наблюдава разрастването и разпространението на болестта и като види какви са реакциите на властта. Дълго време те се свеждаха само до половинчати мерки, с непрекъснатите уверения, че населението няма да бъде засегнато, защото вирусът не го поразява - стига дори заразено месо да бъде обработено на висока температура.

Такива успокоения са нагли. Защото от седмици наред страната е в небивала криза заради напредващата епидемия от африканска чума по прасетата. И едва когато положението стана неудържимо, започнаха да се прилагат мерки, които би трябвало да са взети още преди поне година. А засегнати ще бъдат всички българи. Онези, които гледат животни в дворовете си - пряко. Останалите ще бъдат ударени с растящите цени на месото и на колбасите.

Капитал дейли

Софийският пазар засега поглъща новите офиси

Отдаването под наем на сгради, докато още са в строеж, продължава да е устойчива тенденция на пазара на офиси. "Големите компании имат много конкретни изисквания към офис средата. Запознават се с проектите още на ранен етап и когато дадена офис сграда отговаря на нуждите им, сключват договор за наем преди разрешението за ползване. Не чакат да я видят готова", обяснява Станимира Пашова, мениджър офис площи в консултантската компания за бизнес имоти Cushman & Wakefield Forton. Пашова допълва, че това внася предвидимост на пазара и е добър знак, че качествените офис проекти се усвояват изключително бързо.

Според българския офис на международната консултантска компания Colliers при наемни договори за 61 000 кв.м през първото полугодие 22% са за наемане на площи на етап "в строеж". Основен дял обаче имат сделките за преместване на офиса - 28% от площите, следвани от тези за разширение на фирми, които вече присъстват на българския пазар - 26% от квадратурата.

Дума

Трети ден пътят Сливен-Ямбол остава блокиран

Втора нощ прекараха на пътя Сливен-Ямбол протестиращи стопани на домашни прасета. Трасето ще остане блокирано за трети ден днес. Хората са там от петък и са гневни, защото никой не чува бунта им. Казват, че прасетата им не са болни и не разбират защо трябва да унищожат единствения си поминък. Те отказват да заколят прасетата си и настояват да отлагане на спешните мерки и за повече гаранции от страна на държавата за обезщетения и коменсации.

Близо 40 души са нощували на пътя край с. Крушаре, предаде БГНЕС. Припомняме, че селото вече се превърна в знакова точка на протеста, в блокадата на пътя се включват хора от цялата страна. Недоволните стопани са категорични, че няма да се откажат.

Земя

Синдикатите притеснени, че 20 000 заети в 65-те свиневъдни ферми могат да останат без работа

От КНСБ са притеснени,че 20 000 заети в 65-те свиневъдни ферми могат да останат без работа заради кризата с африканската чума. "Добрата новина е, че те са осигурени за всички рискове и дори да закрият съответната ферма, могат да стигнат до бюрото на труда", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров.Той изрази надежда, че повечето от тези хора ще бъдат запазени на работа.

В Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ няма достатъчно ветеринарни лекари, агенцията е хронично недофинансирана и заплатите са ниски. За това предупредиха на пресконференция президентът на КНСБ Пламен Димитров и Светла Василева, председател на Федерацията на независимите синдикати в земеделието. Те говориха за социалните аспекти на кризата с африканската чума по свинете. В момента има 267 държавни ветеринарни лекари, колкото е броят на общините, но те не успяват да покрият всички населени места и малки общини. Необходимо е удвояване на лекарите, особено в критичната ситуация с чумата. Работните заплати в БАБХ са с 250 лева под средната за страната, а има все още специалисти, които са със заплати от порядъка на 660-800 лева, каза Светла Василева. Сега заплатите на ветеринарните лекари са от 930 до 1000 лева , но от КНСБ искат стартова заплата от 1200 лева, за да бъдат привлечени младите хора. Има 70 свободни щатни бройки в БАБХ, но за тях няма кандидати. Лекарите са принудени да изпълняват и дейностите по дезинфекция, тъй като много от хората на тази длъжност са били съкратени - от създаването на агенцията са съкратени 800 души, посочиха от КНСБ.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини