Строги забрани за тютюнопушене в Гърция

Регионалните власти в Гърция в понеделник получиха подробни инструкции за стриктното прилагане на забрана за тютюнопушене, която официално влезе в сила преди повече от десетилетие, но до голяма степен не се прилага оттогава, съобщават гръцките медии.

Подписано от министъра на здравеопазването Василис Кикилиас, бележката е напомняне на властите за намерението на правителството да приложи закон от 2008 г., забраняващ пушенето във всички закрити обществени пространства.

Освен всички държавни, правителствени, местни, медицински, образователни и детски услуги, забраната включва и спортни арени, всички закрити барове, ресторанти и кафенета - където законът има тенденция да се крие грубо - работни зони, летища (с изключение на специално обособени помещения за пушачи), чакални за пътници, обществен транспорт и таксита. Той също така забранява тютюнопушенето в превозни средства, независимо дали са публични или частни, в които има деца под 12-годишна възраст.

Най-високите проценти на нарушения са в обществени сгради като Парламент, министерства, полицейски райони, съдилища, общински служби, барове и нощни клубове.

Панелинската медицинска асоциация също приветства стремежа на премиера Кириакос Мицотакис да наложи забраната, описвайки активното и пасивното тютюнопушене като "основен проблем за общественото здраве".

Дясноцентристкото правителство обяви намерението си да ограничи тютюнопушенето в обществени зони като една от първите си задачи, след като беше избрано на 7 юли, като заяви, че ще се ангажира с услугите на полицията, за да гарантира спазването на забраната.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини