Странен горски суперорганизъм поддържа живота на дървесен вампир

В новозеландска гора вампир се е вкопчил в живота.

Някога могъщо каури – вид иглористно дърво с височина до 50 метра – а сега нисък, безжизнен дърнер, който изглежда така, като че ли отавна принадлежи на света на мъртвите. Но новопубликувано изследване ни напомня, че външният вид често е измамен.

Под земята, дънерът е част от горски суперорганизъм – мрежа от преплетени корени на десетки, дори стотици дървета, делящи ресурси. Присаждайки корените си към корените на съседите си, дънерът на каурито поглъща вода и хранителни вещества през нощта, които другите дървета са събрали през деня, оставайки жив, благодарение на техните усили.

Предимствата за дънера са очевидни – при други обстоятелства той би бил мъртъв, защото не притежава зелени тъкани. Но защо останалите зелени дървета поддържат дънера жив, като се има предвид, че те самите не получават нищо в замяна?

Учените се опитали да отговорят на въпроса, проучвайки циркулацията на хранителни вещества из дънера вампир и два от най-близките му съседи. Благодарение на няколко сензора, проследяващи движението на водата и дървесния сок из трите дървета, екипът се натъкнал на любопитен модел: дънерът и съседите му пиели вода в различно време.

През деня, когато зелените дървета били заети с транспорта на вода от корените до листата, дънерът бил неактивен. През нощта, когато съседите почивали, дънерът циркулирал вода през останалата част от тялото си. Дърветата се редували, служейки като отделни помпи в единна хидравлична мрежа.

Но какъв е смисълът от добавянето на почти мъртво дърво към подземната мрежа? Макар дънерът да не притежава листа, е възможно корените му все още да имат някаква стойност - като мост до други жизнени, фотосинтезиращи дървета, на друго място в гората. Възможно е дънерът да е обединил корени със съседите си преди много време, преди да се превърне в дънер. Тъй като хранителните вещества все още преминават през корените му и останалата част от мрежата, съседните дървета може и да не са забелязали липсата му на зеленина.

Мистериозната екипна работа и преплитането на корените карат учените да преразгледат концепцията за гора.

Може би не трябва да гледаме на дърветата като отделни растения, а да възприемаме гората като суперорганизъм.

Възможно е тези горски суперорганизми да създават допълнителна защита от суши, допускат учените, давайки на дърветата с ограничена достъп до вода, шанса да споделят ресурси с по-добре хидратираните си съседи. Това е особено ценно предимство сега, когато честота и интензитета на сушите по света нарастват, в резултат на климатичните промени.

И все пак има и недостатъци. Подобно на хранителните вещества, споделяни между отделните дървета, вредните патогени също могат да се разпространят лесно от едно заразено дърво до цялата гора чрез подземната коренова мрежа.

Източник: livescience.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 27.05.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Направете така днес, че от всяко нещо, което научавате да извличате нещо полезно за личното си усъвършенстване. Денят ви ще е наситен с емоции, повечето приятни и повод за това ще е работата ви и свързаните с нея хора. Успявате с всеки да намерите общ език и това значително улеснява общуването ви. Контактите, които ще осъществите днес ще са ви от голяма полза за в бъдеще.
27 май 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отговорността на работното място днес ще е голяма, тъй като вие ще трябва да взимате решенията по определен въпрос. Естествено можете да разчитате на способността си разумно да преценявате ситуацията, но не подценявайте и съветите на хората около вас. Постигате впечатляващи резултати в нова област, за която дори не сте и предполагали.
27 май 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не пестете труда си, усърдието ви ще се възнагради с професионални успехи и приятни емоции. В обкръжението ви има някой, който е с добри намерения и таи надежди към вас. Дайте воля на желанието си да разпуснете и да наситите душата си с приятни изживявания. Пазете се от настинка, не стойте на течение.
27 май 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Професионалните ви изяви днес ще повишат популярността ви и направят възможно по-бързото ви издигане в йерархията. Ще се съобразяват с решенията ви, което означава и по-големи отговорности. Вие от своя страна ще положите усилия, за да се приспособите към новите условия. Приятна изненада от скъп на сърцето ви човек.
27 май 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Новите идеи, които господстват на работното ви място напоследък няма да подминат и вас. Наистина има с какво да допринесете в тази област, но ще трябва да изложите по-обосновано вижданията си. Не се надявайте че първоначалните отзиви ще бъдат блестящи. Ще трябва да си извоювате нови позиции. Получавате пълна подкрепа от близките си.
27 май 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Въоръжете се с търпение при работата си днес, само така ще успеете да изпълните плановете си за деня. В личен план няма за какво да се притеснявате. Вашият партньор се отнася с разбиране и подкрепа към нещата, които ви вълнуват. Намерете повече време за него. Вечерта ще имате възможност да проведете отдавна отлаган разговор.
27 май 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
27 май 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Околните ще ви изненадат приятно и по елегантен начин. Ще погледнете от друг ъгъл на проблемите на близките си и може би ще намерите добро решение за тях или поне ще ги накарате да се замислят. Дайте шанс на човек, към когото сте резервирани. Моментът е подходящ да се сдобрите.
27 май 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Нетърпеливи сте да споделите идеите си с хората, с които можете да ги осъществите. Денят ще ви предложи изненади, от вас зависи те да са приятни. Не бързайте да давате оценка на нечии труд, запазете мнението си за по-късно, когато резултатите ще са вече известни.
27 май 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Вълнувате се прекалено много от предстоящо събитие, и се задоволявате да правите само незначителни неща. Чувствате се объркани и неспособни да вземете сами важно решение. Спасението е не да отбягвате околните, а да споделите с тях тревогите си. Ще се изненадате колко много ще ви помогнат.
27 май 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Можете да получите доста добра оферта за работа днес или пък очаквайте благоприятно развитие на професионалните си дела. Всичко свързано с работата ви днес ще бъде положително. Материалното изражение на благоприятното стечение на обстоятелствата също е внушително. Може би днес ще успеете да покриете дълговете си(доколкото ги имате) и да си позволите позабравени удоволствия.
27 май 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Консултирайте се по делови въпроси, ако информираността ви не е достатъчна, за да не допуснете грешки. Не режете мостовете с онези, с които пътищата ви се разделят. Някога отново пак ще се срещнете и ще продължите заедно напред, такава е съдбата ви. Тенденция към стабилизиране на финансовото ви положение ще се задълбочи.
27 май 2020
Последни новини