Лихви над 30% по бързи заеми падат в съда. Преглед на печата

24 часа

Прокурори застават зад Иван Гешев

Порой от прокурорски декларации и становища в подкрепа на зам. главния прокурор Иван Гешев заля днес Висшия съдебен съвет (ВСС).

Че внушенията, които изразяват политически и икономически субекти срещу кандидатурата на Гешев, представляват недопустима намеса в независимостта на съдебната власт и демократичните ценности на правовата държава, смятат прокурори от апелативната прокуратура в Бургас. Становища има и от прокурорите, следователи и служители от районни и окръжни прокуратури във Видин, Разград, Силистра, Стара Загора, Исперих и Кубрат.

Труд

Лихви над 30% по бързи заеми падат в съда

Фирми за бързи кредити масово отпускат средства на граждани при лихва от 30-40%. Освен това товарят клиентите с различни такси и неустойки и реалната цена на кредита става още по-висока.

Тези лихви са безобразно високи и има съдебни решения, в които се приема, че противоречат на морала, което води до невалидност на целия договор за кредит, каза за "Труд" адвокат Десислава Филипова. Така клиентът трябва да върне само сумата по заема, която е получил, и не дължи абсолютно нищо друго - нито лихви, нито някакви неустойки или такси. Има доста такива решения на съда, допълни адвокат Филипова. Но малко хора имат правна култура и средства за да водят дело.

Монитор

Чумата отнася 100 000 свине, месото нагоре с 30%

Според председателя на Асоциацията на месопреработвателите Атанас Урджанов засега производителите на колбаси не изпитват дефицит, защото разчитат предимно на вносно месо. "Българските свинеферми предлагат повече трупно месо, което отива в транжорните и в магазините за директна продажба", обясни той.

За намаляване на броя на свинете у нас спомага и това, че много хора, отглеждащи къде легално, къде - не, свине в стопанства тип "заден двор", също масово са започнали да ги колят и да ги слагат във фризери или в буркани, за да не ги застигне заразата, или да се окажат в 3-километровата зона на близко огнище, където унищожаването им е задължително.

Стандарт

Американска или руска ще е сделката на 2019

Едва половината година е изтекла, а битката за сделка на годината в България тече с пълна сила. Ако миналите години надпреварата вървеше предимно между споразумения за банкови сливания и препродажби на молове, днес претенденти за първото място са договори в областта на отбраната, транспорта и енергетиката. Независимо, че сделките за американските изтребители F16 и за концесията на столичното летище са на финалната права, все още не е ясно дали големите газови договори - за цената на синьото гориво и транзитното трасе, по което ще тече, няма в последните месеци да се ускорят и да стигнат до парафите. На този фон продажбата на ЧЕЗ изглежда като сделка, която може и да не влезе в топ 5 на договореностите за 2019 година. Особено ако се окаже, че не губим съревнованието за Фолксваген. Или ако не се откажем в последния момент от продажбата на АЕЦ "Белене".

Сега

ЕЦБ откри капиталов недостиг в Първа инвестиционна банка и Инвестбанк

Европейската централна банка (ЕЦБ) оповести резултатите от оценката на качеството на активите и стрес-тестовете на шест български банки. Още вчера от БНБ излязоха с позиция, че оценките, направени от Франкфурт, потвърждават устойчивостта на системата.

Шест са банките, които ЕЦБ избра, за да оцени. Това са трите най-големи банки у нас - Уникредит, ДСК, ОББ, както и трите трезора с изцяло български собственици - Първа инвестиционна банка, Централна кооперативна банка и Инвестбанк.

При четири от тях резултатите показват много голяма устойчивост и стабилност, докато при две има необходимост от укрепване на капитала. Това са Първа инвестиционна банка и Инвестбанк, но реално и двете преминават успешно оценката. Капитал дейли

ЕЦБ откри капиталов недостиг в ПИБ и Инвестбанк

Европейската централна банка откри капиталов недостиг от 263 млн. евро в Първа инвестиционна банка и 52 млн. евро в Инвестбанк. Това става ясно от публикуваните резултати от цялостната оценка на Франкфурт на българската банкова система, която обхваща шест банки. Другите четири - Уникредит Булбанк, ДСК, ОББ и ЦКБ не падат под заложените минимални прагове. ПИБ и Инвестбанк бяха и най-слабо представилите се банки при проверката на БНБ през 2016 г.

При ПИБ ключовият показател - базов капитал от първи ред (CET1), се оказва под търсените от ЕЦБ 8% и след прегледа на качеството на активите и след базовия сценарий на стрес теста, а при утежнения сценарий капиталът пада до отрицателна стойност -2% (при минимално допустими 5.5%). При Инвестбанк след прегледа инстититуцията остава над прага, но и при двата сценария на стрес теста тя е под референтната стойност, като при утежнения сценарий достига -3.1%.

Дума

Структурите на БСП по места сами ще решават коалициите си, но без ГЕРБ

БСП ще търси партньорства за местните избори, а структурите по места сами ще решават с кого да се коалират. Единството ограничение е - никаква коалиция с ГЕРБ, коментира след пленума на левицата в Габрово лидерът на партията Корнелия Нинова. Решението е на базата на коалиция "БСП за България" и на платформата, която днес дискутираме. Решихме да дадем свобода на общинските, районните и градските структури сами да определят в какъв коалиционен формат да се явят на местните избори. Няма да им спускаме готови решения, защото всяка община има специфични отношения. Ограничението е - никаква коалиция с ГЕРБ, подчерта Нинова.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини