Този гигантски златен астероид няма да ни направи милиардери

B нaчaлoтo нa мeceцa Вlооmbеrg пyблиĸyвa интepecнa cтaтия, cъчeтaвaщa няĸoи ocнoви нa иĸoнoмиĸaтa cъc cъвpeмeннитe тexнoлoгии, ĸoятo пpeдизвиĸa гoлям интepec в тexнoлoгичнитe пopтaли. Дa ce пpиcъeдиним и ниe

Навярно всички трябва да бъдем радостни, понеже се появи информация, че НАСА възнамерява да посети астероида 16 Psyche, състоящ се от злато и други благородни метали! Предварителните изчисления относно този космически обект показват, че той струва приблизително $700 квинтилиона. Това е достатъчно всеки жител на Земята да получи по $93 милиарда и да стане по-богат от Джеф Безос!

А ето я и лошата новина. Това никога няма да се случи. Ние няма да станем мултимилиардери. Да, на 16 Психея и другите астероиди, един ден ще започне добивът на ценни метали. Но след като големи количества от тези метали излязат на пазара, те ще престанат да бъдат ценни. Независимо от огромната цена на космическия добив. Както всеки студент по икономика навярно знае, колкото е по-голямо е предлагането, толкова по-ниска става цената.

Но има и друга фундаментална причина, поради която огромният златен астероид няма да ни направи приказно богати. Тя е, че богатството ще престане да се оценява във вид на големи парчета благородни метали. Всъщност, истинското и реално богатство е способността да се създава това, което удовлетворява човешките нужди и желания.

Заводът за производство на стомана е реално богатство, понеже стоманата се използва в автомобилите, в строителството и в редица други сфери от човешкия живот. Сградите също са реално богатство, понеже живеем в тях или можем например да ги дадем под наем и да удовлетворим нуждите на някой друг. Дори и хамбургерът е реално богатство, докато все още може да бъде изяден.

В същото време гигантският златен астероид на практика не добавя реално богатство. Този метал се използва в различните индустрии – в електрониката, бижутерията и други области, но всичко това не може да положи началото на нова индустриална революция или значително да намали цените на стоките и услугите, както и да повиши стандарта на живот на повечето хора. Златото не влияе на високата цена просто заради своята рядкост – има редица други много редки неща, които обаче нямат пазарна стойност. Причината е голямото търсене на златото от хората.

А златният астероид не може да повиши търсенето на злато от страна на Земята.

Нещо подобно на златен астероид вече се е случвало в историята на човечеството. На границата между 15 и 16 век Испания завоюва Южна и Централна Америка, където открива огромни находища и запаси от злато и сребро. Разбира се, скъпоценните метали са изпратени в Европа, където се използват за покриване разходите на различните правителства преди всичко за воденето на различните войни. И тъй като по това време златото и среброто се използват като разменно средство – като стокови пари, то падането ценността на благородните метали означава падане стойността на парите. Тоест, инфлация.

Днес златото вече не се използва като валута. Някои валути дори не са обезпечени с благороден метал. По този начин, появата на огромния златен астероид няма да окаже влияние на ценността на съвременните фиатни пари. Цените на стоките и услугите няма да тръгнат нагоре, а просто цената на златото ще падне до смешно ниски суми.

Явно големият златен астероид няма да ни направи милиардери. Но ако някоя космическа компания успее да убеди всички хора, че космическото злато е по-ценно, то тя (но само тя) може значително да забогатее. Особено ако следва методите на диамантената компания De Beers.

Диамантите са изключително редки, докато в Южна Африка откриват огромни находища от диаманти. Британският бизнесмен и колониален правителствен чиновник Сесил Роудс консолидира целия южноафрикански добив на диаманти в рамките на компанията De Beers. Това се превръща в много ефективен монопол, който по-късно се контролира от фамилията Опенхаймер. През годините De Beers успява да запази този монопол, като от време на време предлага на пазара диаманти с ниски цени, което унищожава конкуренцията.

Този монопол дава възможност да се ограничи предлагането и по този начин цените да се поддържат високи. Но De Beers иска повече и затова прибягва до маркетинга и измисля една от най-ефективните рекламни кампании с мото „Диамантът е завинаги„. По този начин брачните двойки от целия свят бяха убедени, че диамантените годежни пръстени са незаменим символ. Ето тази символика е реалната стойност.

Хипотетичните собственици на подобен златен астероид биха могли да приложат същия трик и да стартират рекламни кампании, които да убедят хората да започнат използването на злато за повече неща – например в строителството, а може би и за дрехи. Но към днешен ден изглежда твърде малко вероятно някой да успее да убеди света да плаща големи суми за златото от 16 Психея. Особено ако се появи и друга компания, извършваща добив на скъпоценни метали от астероидите.

Невъзможността за извличане на несметни богатства от 16 Психея ни дава два ценни урока за богатството. Първо, голяма част от богатството съществува само на хартия – когато се опитате да продадете тези активи, цената им пада. Ликвидността – възможността да се продаде даден актив за пари в брой е важен фактор, който често се забравя и подценява.

Второ, този пример показва, че истинското богатство не идва от от натрупаните златни запаси. То идва от продуктивната дейност на човешките същества, които създават неща, които другите човешки същества желаят. Голямото богатство на De Beers в крайна сметка не дойде от скъпоценните камъни, а от способността на компанията да убеди целия свят, че тези „камъни“ са символи на любовта и верността.

Ако искате да се обогатите, не мислете как да се възползвате от някой оскъден ресурс. Помислете как да използвате наличния ресурс по един иновативен начин, за да направите нещо, от което хората наистина имат нужда и много желаят.

Източник: kaldata.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини