Съдът не разреши на "Булгартрансгаз" да сключи договор за "Турски поток"

Върховният административен съд не позволи на "Булгартрансгаз" да сключи договор с консорциума "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", съобщава БНР.

Причината е, че все още не са приключили споровете с отстранената саудитска компания "Аркад".

Припомняме, арабският консорциум беше сменен в края на май с мотива, че не е подал необходимите документи в срок, а междувременно вторият класиран - "Газово развитие и разширение в България" подал по-изгодна оферта.

По тази причина през юни арабската фирма сезира фирма Комисията за защита на конкуренцията, която определи решението на "Булгартрансгаз" за смяна на изпълнителя на проекта за газопровода като неправомерно и остави в сила първоначалното класиране, според което обществената поръчка трябва да се даде на "Аркад".

Това решение на КЗК обаче се обжалва от "Булгартрансгаз" пред Върховния административен съд.

Междувременно българската газова компания поиска от регулатора разрешение да сключи договор с втория участник, въпреки че производството все още не е приключило, с мотива, че към сделката има голям обществен интерес.

КЗК обаче отхвърли искането на газовата ни компания. Това решение също беше обжалвано - този път от обединението "Газово развитие и разширение в България". Именно с произнасянето по тази жалба Върховният административен съд не позволява на "Булгартрансгаз" да сключи договор с "Газово развитие и разширение в България" за изграждането на българския участък на газопровода "Турски поток", докато текат споровете с "Аркад".

В началото на поредицата от обжалвания изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов прогнозира, че те ще забавят изграждането на проекта за газопровода на територията на страната ни.

Източник: БНР

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини