Опасна находка в Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват

Останки на камион, открити в Чернобилската зона за изключване в Украйна, може да представляват опасност за живота и здравето на хората. Снимката се появи в неделя във Facebook страницата на от Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват.

"Опасни находки на територията на резервата", написа организацията. Нищо повече не се съобщава за естеството на опасността от обърнатия камион ЗИЛ. Хората веднага предполагат в коментарите, че е източник на радиация, че е горял и е обърнат по време на аварията.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано даде на правителството три месеца, за да приеме мерки за развитие на туристическия потенциал на зоната на изключване в Чернобил.

Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват е мащабна структура, която се учредява на 26 април 2016 г., когато е издаден Указ на президента на Украйна за неговото формиране.

Още 5 години след инцидента в Чернобил учените отбелязват постепенното възпроизводство на животинския и растителния свят. Благоприятни условия за това станали евакуацията на населението и прекратяването на всякаква икономическа дейност. Учените  регистрирали увеличаване на броя на типичните и появата на редки видове флора и фауна. Перспективите за бъдещето изглеждали благоприятни -  очаквало се антропогенните ландшафти бавно да се трансформират в естествените за региона.

След като от аварията изминали 15-20 години, станало ясно, че природата е много по-мощна дори и от толкова ужасен човешки фактор като катастрофата в Чернобил. Територията на няколкостотин хиляди хектара сама по себе си се превърнала в резерват. Там намират подслон и комфортни условия за възпроизвеждане стотици видове, не само типични, но и редки редки животни.

От средата на 2017 г. Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват активно се развива като независима бюджетна институция, в структурата на Държавната агенция за управление на зоната на изключване.

От 2018 г. резерватът активно участва в международни проекти, а научното отделение организира първите научни експедиции за проучване на флората и фауната на територията на зоната на изключване.

Създаден в 30-километровата зона, най-големият резерват в Украйна е основа за изключително важен уникален природен експеримент не само за страната, но и за целия свят.

Според учените в резервата има повече от 400 вида животни, птици и риби, включително такива от Червената книга. Към днешна дата вече са идентифицирани 300 вида, от които 19 са включени в Червената книга на Украйна. Намерени са също 1 228 вида висши растения, от които 61 вида са редки и подлежат на защита.

Основният акцент в изследователската работа е изучаването на редки и типични видове фауна - големи хищници (кафява мечка, рис, вълк) и копитни животни (лосове, елени, сърни), популациите от които са нараснали няколко пъти през последните години. От голям интерес са свободно живеещите от 90-те години коне на Пржевалски. Днес видовият състав на животните на тази територия съответства на естествената фауна на този географски район - Полися.

Чернобилският резерват ще стане важен елемент от "лабораторията на открито", каквато е цялата зона на изключване. Тук ще продължат научните изследвания - екологичен мониторинг на околната среда, инвентаризация на флората и фауната и екосистемите. Ще се разработват научни препоръки за опазване и възпроизводство на редки видове флора и фауна и възстановяване на естествените екосистеми. 

Информационното и образователно въздействие на резервата също не са на последно място с формирането на екологично съзнание и възпитанието на уважение към природата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 10.07.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Пестете енергията си и не се захващайте с нови дела. Ще овладеете конфликт на работното място, породен от недоразумение или нечие желание за показност. Пазете силите си за моментите, в които е нужно да сте борбени и самокритични едновременно. Предстоят ви важни срещи, от представянето ви ще зависят следващите ви проекти.
10 юли 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
10 юли 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ще се вълнувате повече от присъствието на човек, който не крие чувствата си към вас. Може би това означава нова любов или дълготрайно приятелство. Във всички случаи ще се насладите на близостта си. Доволство от постигнатото ще споходи и деловите представители на знака, предстоят им бързи реализации.
10 юли 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Жаждата ви за пътешествия ще ви постави в условия да избирате между две възможности. Затрудненията ви ще се от любознателен характер, по отношение на финансите си не се притеснявайте. Професионалните ви проекти и намерения ще ви срещнат с подходящите хора, с които да ги осъществите.
10 юли 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Предстоят ви задължения, които едва ли ще са ви по сърце. Приемете го като предизвикателство и мислете за това какво бихте правили в свободното си време. Среща със стар, но добър приятел ще разнообрази деня ви и ще ви накара да се почувствате много по-добре. Не бъдете прекалено мнителни към близките си.
10 юли 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Дори да са възможни несполучливи професионални контакти днес, не се отказвайте. Това само ще ви покаже, силата ви е в самостоятелните изяви. В интимните си отношения с партньора се доверете на взаимността и зачитане на другия. Днес това ще е особено наложително. Здравето ви изисква повече внимание, като не пренебрегвате съветите на специалистите.
10 юли 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Гъвкавия ви подход ви дава сериозно предимство. Ще се чувствате тонизирани и весели и с доброто си настроение ще радвате околните. Много вероятно е да се натъкнете и на недоброжелатели, но негативното им влияние може да бъде неутрализирано от увереността ви. Здравословни проблеми отшумяват.
10 юли 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изяснете си деловите или технологични детайли, които могат да ви противопоставят на някого, за да си спестите излишни главоболия. Заложете на открития диалог и се вслушайте в мнението на опонентите си. Това е във възможностите ви, както и други полезни неща, които очакват вниманието ви днес.
10 юли 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За да се избавите от неудовлетворението, което изпитвате напоследък, се захванете сериозно с работата си. Периодът е подходящ за сключване на сделки със значителни материални придобивки за вас. Бъдете по-смели, отстоявайте интересите си и ще се справите. Ставащото е знак за идващи успехи и завоевания на нови позиции.
10 юли 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Израстването в кариерата и бизнеса изискват да сте поне на нивото на конкуренцията. В тази връзка днес ще заложите на обучението и повишаване на квалификацията си, и бъдете сигурни, че времето ви няма да е загубено. Предпазвайки се от изкушения, ще вървите напред. Приятелска среща.
10 юли 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Променете отношението си към случващото се и живейте с положителна нагласа, за да получите удовлетворение от работата си. Поставяйте си непосредствени задачи и проявете постоянство в преследването на дългосрочните си планове. Резултати от интервю за работа ще ви направят фаворити, бъдете готови.
10 юли 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Днес много зависи от способността ви да се приспособявате. Не прекалявайте с ласкателствата и бъдете по-сдържани в отношенията си с непознати. Прекомерната ви чувствителност може да ви изиграе лоша шега. Не взимайте на сериозно всяка хрумнала ви мрачна мисъл.
10 юли 2020
Последни новини