Опасна находка в Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват

Останки на камион, открити в Чернобилската зона за изключване в Украйна, може да представляват опасност за живота и здравето на хората. Снимката се появи в неделя във Facebook страницата на от Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват.

"Опасни находки на територията на резервата", написа организацията. Нищо повече не се съобщава за естеството на опасността от обърнатия камион ЗИЛ. Хората веднага предполагат в коментарите, че е източник на радиация, че е горял и е обърнат по време на аварията.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано даде на правителството три месеца, за да приеме мерки за развитие на туристическия потенциал на зоната на изключване в Чернобил.

Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват е мащабна структура, която се учредява на 26 април 2016 г., когато е издаден Указ на президента на Украйна за неговото формиране.

Още 5 години след инцидента в Чернобил учените отбелязват постепенното възпроизводство на животинския и растителния свят. Благоприятни условия за това станали евакуацията на населението и прекратяването на всякаква икономическа дейност. Учените  регистрирали увеличаване на броя на типичните и появата на редки видове флора и фауна. Перспективите за бъдещето изглеждали благоприятни -  очаквало се антропогенните ландшафти бавно да се трансформират в естествените за региона.

След като от аварията изминали 15-20 години, станало ясно, че природата е много по-мощна дори и от толкова ужасен човешки фактор като катастрофата в Чернобил. Територията на няколкостотин хиляди хектара сама по себе си се превърнала в резерват. Там намират подслон и комфортни условия за възпроизвеждане стотици видове, не само типични, но и редки редки животни.

От средата на 2017 г. Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват активно се развива като независима бюджетна институция, в структурата на Държавната агенция за управление на зоната на изключване.

От 2018 г. резерватът активно участва в международни проекти, а научното отделение организира първите научни експедиции за проучване на флората и фауната на територията на зоната на изключване.

Създаден в 30-километровата зона, най-големият резерват в Украйна е основа за изключително важен уникален природен експеримент не само за страната, но и за целия свят.

Според учените в резервата има повече от 400 вида животни, птици и риби, включително такива от Червената книга. Към днешна дата вече са идентифицирани 300 вида, от които 19 са включени в Червената книга на Украйна. Намерени са също 1 228 вида висши растения, от които 61 вида са редки и подлежат на защита.

Основният акцент в изследователската работа е изучаването на редки и типични видове фауна - големи хищници (кафява мечка, рис, вълк) и копитни животни (лосове, елени, сърни), популациите от които са нараснали няколко пъти през последните години. От голям интерес са свободно живеещите от 90-те години коне на Пржевалски. Днес видовият състав на животните на тази територия съответства на естествената фауна на този географски район - Полися.

Чернобилският резерват ще стане важен елемент от "лабораторията на открито", каквато е цялата зона на изключване. Тук ще продължат научните изследвания - екологичен мониторинг на околната среда, инвентаризация на флората и фауната и екосистемите. Ще се разработват научни препоръки за опазване и възпроизводство на редки видове флора и фауна и възстановяване на естествените екосистеми. 

Информационното и образователно въздействие на резервата също не са на последно място с формирането на екологично съзнание и възпитанието на уважение към природата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 25.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ще работите по идеите си, оставяйки зад себе си всичко, което не стои на дневен ред. Ще се почувствате добре и от вниманието и подкрепата на специални за вас хора. В домашна обстановка ще обсъждате семейните дела и заедно ще планирате бъдещите си планове. Денят е специален за влюбените, изненадайте приятно любимия си човек.
25 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С навременните си решения и действия ще ускорите работата си по приключване на семеен или друг важен за вас въпрос. Имате опит с подобни натоварвания, но умората няма да ви подмине. Съветите и подкрепата ви са нужни на много хора, най-вече на близките ви, за това не допускайте здравословните проблеми да ви повалят на легло, вземете мерки.
25 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Търсенията ви ще ви срещнат с хора, с които предстои да развиете общ бизнес или друга делова активност. Добре ще се справите в ситуация, изискваща адекватни решения, предвид знанията и опита, който имате. Ще бъдете привлечени от нещо красиво до себе си, изпълващо ви с ведрина и спокойствие.
25 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Самостоятелната ви работа и всичко, свързано с нея е на път да ви донесе очакваните придобивки. Деловите контакти ще ви позволят да напреднете в дейността си, приятелите също ще са налице, в случай, че ви потрябват. Очертава се ползотворен ден за повечето от вас. Подкрепете благотворително подета инициатива.
25 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Има какво да събужда у вас недоволство, както в служебен план, така и в личните ви дела. Професионалното ви отношение към работата не винаги съвпада с представите на другите за нея и това води до разногласия. Към съпътстващите дреболии, които претендират за важност се отнасяйте по-спокойно, за да не ви създават излишно напрежение.
25 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Вслушвайте се във вътрешните си усещания и няма да останете подведени. Водени от интересите си ще предприемете стъпки в тяхна защита, което включва и среща с нови партньори. Не бързайте да поставяте условия, внимателно изслушайте аргументите на другата страна и тогава вземете решение за себе си.
25 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
В подкрепа на намеренията си да загърбите миналото, което ви носи тревоги, ще търсите нови източници на вдъхновение. Със силното присъствие на някой специален за вас човек ще подобрите самочувствието и настроението си. Заедно ще се чувствате добре, а защо не и нещо повече?
25 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нужни са компромиси. Към партньора си сте в позиция да изпълнявате желанията му, и то по ваша причина. Денят ще е разнообразен на събития. От вас зависи дали ще го направите интересен и приятен. Деловите проблеми ще ви потърсят за да внесете повече яснота в отношенията си.
25 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Изясняване на спорни въпроси ще ви поставят в условия да вземете бързи решения. Отхвърляйки деликатната част от работата си, ще помислите за по-приятни занимания, без да пренебрегвате задълженията си. Финансовите ви дела търпят развитие, за повечето в положителна посока.
25 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят ви е зареден с много напрежение, затова се опитайте да релаксирате. Спокойно посрещнете всяко предизвикателство и отвърнете с хладнокръвие и усмивка. Това ще дестабилизира отсрещната страна.
25 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ако попаднете в ситуация, в която е най-добре да не вземате страна, по-добре си тръгнете. Нямате нужда от допълнителен стрес. За някои пламъчето на любовта ще заискри и ще видите, че света около вас съвсем не е лош. Отдайте се на чувствата си без да анализирате и пресмятате.
25 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Имате добри намерения, но е нужно да потърсите съдействието на хора, които биха ви помогнали. Давате си сметка, че не всички са на нивото, което сте достигнали и ще срещнете трудности в разбирането на идеите ви. Някои ще посрещат гости и ще са ангажирани със семейни задължения.
25 яну 2020
Последни новини