Опасна находка в Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват

Останки на камион, открити в Чернобилската зона за изключване в Украйна, може да представляват опасност за живота и здравето на хората. Снимката се появи в неделя във Facebook страницата на от Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват.

"Опасни находки на територията на резервата", написа организацията. Нищо повече не се съобщава за естеството на опасността от обърнатия камион ЗИЛ. Хората веднага предполагат в коментарите, че е източник на радиация, че е горял и е обърнат по време на аварията.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски по-рано даде на правителството три месеца, за да приеме мерки за развитие на туристическия потенциал на зоната на изключване в Чернобил.

Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват е мащабна структура, която се учредява на 26 април 2016 г., когато е издаден Указ на президента на Украйна за неговото формиране.

Още 5 години след инцидента в Чернобил учените отбелязват постепенното възпроизводство на животинския и растителния свят. Благоприятни условия за това станали евакуацията на населението и прекратяването на всякаква икономическа дейност. Учените  регистрирали увеличаване на броя на типичните и появата на редки видове флора и фауна. Перспективите за бъдещето изглеждали благоприятни -  очаквало се антропогенните ландшафти бавно да се трансформират в естествените за региона.

След като от аварията изминали 15-20 години, станало ясно, че природата е много по-мощна дори и от толкова ужасен човешки фактор като катастрофата в Чернобил. Територията на няколкостотин хиляди хектара сама по себе си се превърнала в резерват. Там намират подслон и комфортни условия за възпроизвеждане стотици видове, не само типични, но и редки редки животни.

От средата на 2017 г. Чернобилският радиационно-екологичен биосферен резерват активно се развива като независима бюджетна институция, в структурата на Държавната агенция за управление на зоната на изключване.

От 2018 г. резерватът активно участва в международни проекти, а научното отделение организира първите научни експедиции за проучване на флората и фауната на територията на зоната на изключване.

Създаден в 30-километровата зона, най-големият резерват в Украйна е основа за изключително важен уникален природен експеримент не само за страната, но и за целия свят.

Според учените в резервата има повече от 400 вида животни, птици и риби, включително такива от Червената книга. Към днешна дата вече са идентифицирани 300 вида, от които 19 са включени в Червената книга на Украйна. Намерени са също 1 228 вида висши растения, от които 61 вида са редки и подлежат на защита.

Основният акцент в изследователската работа е изучаването на редки и типични видове фауна - големи хищници (кафява мечка, рис, вълк) и копитни животни (лосове, елени, сърни), популациите от които са нараснали няколко пъти през последните години. От голям интерес са свободно живеещите от 90-те години коне на Пржевалски. Днес видовият състав на животните на тази територия съответства на естествената фауна на този географски район - Полися.

Чернобилският резерват ще стане важен елемент от "лабораторията на открито", каквато е цялата зона на изключване. Тук ще продължат научните изследвания - екологичен мониторинг на околната среда, инвентаризация на флората и фауната и екосистемите. Ще се разработват научни препоръки за опазване и възпроизводство на редки видове флора и фауна и възстановяване на естествените екосистеми. 

Информационното и образователно въздействие на резервата също не са на последно място с формирането на екологично съзнание и възпитанието на уважение към природата.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Имате известни претенции днес относно работата на околните и това може да не се хареса на много от хората около вас. Това обаче едва ли е в състояние да ви попречи да реализирате намеренията си. Ще останете приятно изненадани от благоприятната ситуация в която попадате към края на деня. Промяна в личен план ще ви подейства освежаващо, не се лишавайте от нея.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Отворете душата си за романтиката около вас и ще се изненадате от нагласата си за всякакви авантюри. Ще се окажете спокойна спирка и доверен приятел. Ще изживеете мечтани часове с любимия човек. Ще ви занимават имотни въпроси, за които приятели ще ви помогнат да осъществите замисленото.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Позволете си да се откъснете за малко от напрежението в службата и дома. Заредете се позитивно с неща, които ви радват и ви помагат да се отморите. Имате нужда от глътка свеж въздух. Променете еднообразието, което преживявате с интимния партньор. Не преценявайте човека до вас по способността му да сервилничи, а по начина му да взима решения.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Настроени сте за повече удоволствия и развлечения, но бъдете и бдителни. Не всичко сега ви е позволено, и ако нарушите нормите ще страдате. Вашата любвеобилност навлиза в нов етап и се пазете да не прекалите с чувствата си. През този период са възможни хронични ставни и други оплаквания.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес предприемете пътуване само ако е добре обмислено и добре организирано за да не ви изненада неприятно. Денят ще ви предложи много забавления и едва ли ще скучаете. Не се впускайте прибързано във вихрени авантюри.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Времето на открито, извън дома не е загубено. Ако имате нужда от спокойствие, природата е добрата алтернатива. С подходяща компания часовете ще минат приятно. Но при някои се налага да се посветят на учене или да използват деня за наваксване на пропуснатото.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Част от вас ще пристъпят към изпълнение на планираните си задачи, в които влизат и домашните задължения. Други ще използват деня за отмора или просто на разходка, но ще ви бъде приятно. За повечето от вас съдбата е подготвила приятни изненади, придобивки и положителни емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нежеланието ви да се съобразявате с проблемите на приятелите си ще влоши отношенията ви. Мислете за времето, когато ще имате нужда от тях, защото е сигурно, че такова ще дойде. Работата, която намирате за привлекателно ще ви отегчи с непредсказуемите си препятствия. Не се отказвайте лесно.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ако има нещо, което тревожи мислите ви не се колебайте да го споделите. Ще намерите по-бързо решението и ще ви олекне. Добре е да не се ангажирате с прекалено много задачи. Постепенно ще навлезете във форма, но до тогава се щадете повече. Така можете да постигнете резултатите, които очаквате.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Мерете думите си, рискувате да засегнете чувствата на близък човек, оставайки неразбрани. Очакванията ви са големи, а обстоятелствата няма да ви поднесат изненади. Нужно е още да поработите за да стигнете до тях. Желанието ви е голямо, но не е достатъчно. Романтична закачка с приятен представител на другия пол.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Затрупани сте с домашни задължения и няма да може да отделите много време за себе си, а имате нужда. Преценете дали работата по дома е толкова важна и дали ще можете да се справите с упреците на близките си, ако решите да я пренебрегнете. Финансови постъпления може да ви помогнат да се справите по-лесно с броженията у дома.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
За да ви бъде приятно и уютно още от сутринта си помислете как да прекарате деня. Не се поддавайте на негативни мисли и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очаква ви един весел ден в компанията на приятни хора.
16.09.2019
Последни новини