Радиация 800 хиляди пъти над нормата около потънала съветска подводница (видео)

Радиацията около на вентилационната тръба на реакторното отделение на потъналата съветски атомна подводница (НПС) К-278 Комсомолец е 800 хиляди пъти по-висока от нормалното. Това сочат последните данни на Института за морски изследвания на Норвегия.

Най-високата специфична обемна активност на цезий-137, която възлиза на 800 бекерела на литър, е отчетена в пробата, взета директно от вентилационната тръба, докато в други проби съответните цифри са по-ниски. Пробите, взети на няколко метра над тръбата, не надхвърлят значително нормалното ниво на радиация, което в Норвежко море се оценява на 0,001 бекерел на литър. 

Организацията подчертава, че в момента замърсяването не представлява заплаха за риболова, но подводницата на морското дъно изисква редовен мониторинг. Учените също забелязали необичайни облаци около тръбата. В момента експертите изясняват връзката им с високата радиация, отчетена там.

Подводницата К-278 "Комсомолец"  потъна на 7 април 1989 г. на дълбочина 1680 метра на 180 км южно от остров Беър в Норвежко море. Загинаха 42 души от 69-те, намиращи се на подводницата. Катастрофата бе предизвикана от пожар в седмото отделение на подводницата. К-278 "Комсомолец" се потапяше на рекордна дълбочина 1027 метра. Подводницата има ядрено задвижване и две торпеда с плутониеви бойни глави.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини