Данък "богатство" иска КНСБ. Преглед на печата

Предложения. 

"Дума":

Данък "богатство" иска КНСБ

За въвеждане на данък "богатство" за допълнителни жилища, скъпи автомобили, вили, яхти и други настоява КНСБ. Това оповести Любослав Костов от КНСБ по време на семинар за журналисти, организиран от най-големи синдикат и фондация "Фридрих Еберт". Идеята е новият налог да се прилага за 1/10 от най-богатите 1% български граждани.

Данъчната система в България е една от най-несправедливите в ЕС, където косвените данъци са около 2/3 от общите приходи в бюджета.

Неравенствата в страната нарастват, като разликата в доходите на 20% от най-бедните и доходите на 20% от най-богатите българи са вече 7,2 пъти, поясни Костов. Той обясни, че според ООН ръстът на доходите на 40% от най-бедните трябва да е по-висок от ръста на среднсттистическите доходи, но у нас е точно обратното. През миналата година с депозит над 10 хил. лв. са само 11% от българите, а 2/3 от хората нямат никакъв депозит.

От КНСБ настояват за въвеждане на необлагаем минимум, който да съответства на установената минимална за страната заплата. Да бъдат облагани с 10% доходите над минималната заплата, като данъчната основа се образува от разликата между получаваната заплата и установената минимална заплата.

Друго предложение на синдиката е поетапно увеличаване на максималния осигурителен доход до сума, равна на 10 пъти от минималната заплата. нарастването на осигурителния доход не означава нарастване на данъците на хората, а напротив - този ръст се изразява в повече права за обезщетения при безработица, по-високи пенсии и по-високи нива на заплащане за майчинство, коментират синдикалните експерти.

Скандали. 

"Сега":

НФСБ и ВМРО отстраниха Сидеров от шеф на ПГ на патриотите

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров вече не е председател на парламентарната група на "Обединени патриоти". Решението е взето на заседание на парламентарната група във вторник вечерта, на което не са са присъствали депутати от "Атака" и самият Сидеров, съобщи "Дневник"

Групата на малкия партньор в управляващата коалиция ще се управлява от съпредседатели - Валентин Касабов (НФСБ) и Искрен Веселинов (ВМРО). Заместник-председатели вече са Милен Михов (ВМРО) и Борис Ячев (НФСБ). Юлиан Ангелов (ВМРО) и Христиан Митев (НФСБ) ще са секретари.

Решението на парламентарната група е внесено в деловодството на парламента вчера и беше прочетено от председателя на парламента Цвета Караянчева днес.

Статистика. 

"Монитор":

МВР регистрира по две престъпления на час

Вътрешното министерство е регистрирало по два сигнала за престъпления за час през 2018 г. Това става ясно от годишните доклади за дейността на МВР и прокуратурата. Според него през миналата година у нас са регистрирани общо 96 187 престъпления, от които 87,9% - против личността и собствеността на гражданите, и 12,1% - икономически. В данните на полицията има и добра новина - отчита се намаление на регистрираните престъпления с около 9,8% спрямо 2017 г.

От данните на разследващите става ясно още, че топ 3 на най-криминалните градове спрямо броя на населението у нас са София, Бургас и Враца. В същото време като най-много регистрирани по брой престъпления класацията отново се води от столицата, където са отчетени 22 557 криминални деяния, или 23,5% от общия брой. След София се нареждат областите Варна - 7140 (7,4%), Бургас - 6924 (7,2%), Пловдив - 6470 (6,7%), и Стара Загора - 4185 (4,4%).

Учебници.

"24 часа":

Учебниците за комунизма вече поправени 

Три от издателствата са поправили учебниците си по история за 10-и клас, в които има уроци за комунизма.

Това обяви в сряда министърът на образованието Красимир Вълчев.

Тези учебници ще бъдат одобрени от образователното министерство и ще могат да се ползват от училищата.

Две от издателствата обаче все още не са нанесли корекции и при тях ще има нужда от редакции, за да получат одобрението на министерството.

Поправката на проектите за новите учебници за 10-и клас се наложи след обществено недоволство, че периодът на комунизма е представен меко и създава впечатление, че диктаторът Тодор Живков е полагал грижи за народа. Реакцията накара Красимир Вълчев да поиска нова редакция, въпреки че учебниците бяха минали предварително одобрение от експертите на образователното министерство.

Източник: Parvomai.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

  • 1
    X
    X
    0 0
    11:52, 11 юли 2019
    Тодор Живков - Диктатор
    Турско робство = турско съжителство. Гербаджийте се ебават с историята на българия
  • 2
    Jo
    John
    0 0
    15:28, 11 юли 2019
    циреите в кнсб нямат един ден трудов стаж!
Последни новини