Социолози предричат пълна каша с машинното гласуване

Местният вот е най-сложния вот в България и там ще има най-тежки проблеми с 6000 машини, както е планувано в момента. Това прогнозира пред БНТ бившият член на ЦИК проф. Михаил Константинов.

Той е на мнение, че отпадането на машинното гласуване е добра идея и настоя внимателно да се прецени изобщо ползата от въвеждането на този вид машинно гласуване.

Няма да се уморя да повтарям, че точно такова машинно гласуване в Европа в момента няма, подчерта Константинов. Според него са несъстоятелни твърденията, че който е против машинното гласуване, е против техническия прогрес и иска да фалшифицира изборите.

Той посочи, че отговорността на депутатите е много голяма и трябва да премислят добре какво да правят.

От своя страна социологът Цветозар Томов изрази мнение, че не трябва да има машинно гласуване за местните избори.

"Не сме готови да го проведем разумно и няма да можем да го проведем разумно. Ще стане пълна каша", категоричен бе той. Според него за десет години са направени "маса глупости с въвеждането на машинното гласуване".

Правим едни и същи експерименти от 2009 г. и получаваме едни и същи резултати, обобщи Томов.

ГЕРБ предложиха във вторник машинното гласуване да бъде отменено за местните избори. Предложението беше прието от "Обединени патриоти", "Воля" и ДПС. Мотивите на управляващите бяха, че този вид вот струва скъпо и има риск изборите да бъде провалени.

По-късно през деня от БСП нападнаха ГЕРБ, че винаги в навечерието на избори се променя Изборният кодекс. Те се обявиха категорично против идеята и заявиха, че това е пореден епизод от сериала "Опраскване на Изборния кодекс".

На идеята се противопостави и омбудсманът Мая Манолова, която разтълкува предложението на ГЕРБ с факта, че машините не ядат кебапчета и не вземат по 50 лева.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Z
    Z
    2 -1
    12:56, 10 юли 2019
    Машинното гласуване не може да се проследява и манипулира и Шайката и ДъПъСъто яростно го отхвърлят.
Последни новини