АИКБ: Кръгът на заинтересовани лица от по-високите цени на тока е по-голям

Заместник-председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Румен Радев обясни в ефира на предаването „Здравей, България” по Нова телевизия защо е скъп токът за бизнеса. 

Генерално нищо особено не се случва във физическото естество на пазара на електроенергия у нас. Не става дума за физически дефицит, а за търговски дефицит, заяви той

Енергийният министър Теменужса Петкова нареди спешна проверка на свободния пазар на ток .

„Истините много пъти се прикриват от полуистини или недоизречени истини. В максимална степен, особено енергоинтензивният бизнес, се стреми да сключва двустранни договори по възможност директно с производител. Само че, за да стигнете до такъв контракт, трябва да имате сложени количества и на пазара. В случая, при положение, че има ограничени капацитети, това е проблем. Парадоксът в тази ситуация е, че електроинтензвината индустрия е практически в капацитет и товар от порядъка на 200-250 мегавата. Ние имаме чувствително, в пъти по-големи генериращи мощности в България, но това не се получава. Полуистината за т.нар. пазар „Ден напред” – всъщност това е основната платформа, основният пазар, към който се реферират цените и затова всичко, случващо се на него като цени е изключително важно. Там се разчита на добра конкуренция”, обясни той.

Според него има смисъл от нова платформа, която да работи на принципа на Франция и Румъния.

„Дали това ще бъде нова платформа, или ще се обособи някакъв пазарен сегмент в рамките на съществуващата платформа, това са по-скоро технически детайли, но такава възможност евентуално има смисъл да бъде обсъждана. Въпреки на принципното съгласие, което и ние изразяваме, нещата все пак трябва да се огледат внимателно, тъй като в крайна сметка ние имаме много ясни и принципни настоявания. Новата платформа по-скоро пренарежда и приоритизира начините на доставка – това е нещото, което има смисъл и много пъти сме говорили”, обясни той.

„До момента има някакви пробиви. Многократно съм заявявал, че опитите да се явят като една балансираща котва на пазара на едро на електроенергия с цени и да успяват да отстояват цени – това е по възможност само на едрата електроинтензивна индустрия, но това, което накрая виждаме като резултат не довежда до някакви трайни последствия. Постигат се някакви ценови нива и много бързо след това тези цени отново „излитат”. Моето убеждение е, че кръгът на заинтересовани лица от по-високите цени изглежда е по-голям, отколкото си мислим. Изглежда той успява и набира поддръжници сред търговската гилдия например. Това се вижда дори по съществуващите договори, които стават все по-популярни”, обясни той. 

Източник: http://nova.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини