Астероид доближи Земята

Центърът на НАСА за изследване на близки до Земята обекти (CNEOS) е открил масивен астероид, който специалистите очакваха да премине опасно близо до Земята на 8 юли. Астероидите, които приближават планетата на много близко разстояние, представляват заплаха за Земята поради нейното гравитационно привличане, в обсега на което попадат.

Близко преминаващият астероид е означен от НАСА като 2019 МТ2. Според космическата агенция този близък до Земята обект е наблюдаван за първи път на 30 юни. Неговият подход до момента е единственият регистриран случай на близко прелитане на астероид край Земята. CNEOS ще може да събере повече данни за астероида, за да прогнозира бъдещия му курс.

Според CNEOS, 2019 MT2 има максимален диаметър около 32 метра. Агенцията отбелязва, че астероидът в момента се движи със скорост от 11,04 километра в секунда или над 40 хил. километра в час (скоростта е спрямо Земята).

Очаква се 2019 MT2 да премине край Земята на 8 юли в 1:15 ч. следобед. По време на доближаването му най-близкото разстояние до Земята ще бъде около 0.01118 астрономически единици или приблизително 1.6 милиона километра от центъра на планетата. Това е еквивалентно на около три пъти разстоянието между Земята и Луната.

Засега, въпреки че Земята не е застрашена от този астероид, има вероятност той да удари планетата в бъдеще. Както показват предишни проучвания, има някои области в космоса, известни като "ключалки". Това са области, които са засегнати от гравитационното привличане на близките планети и други големи космически тела.

Ако някой обект премине през ключалка, той ще бъде засегнат от гравитационните сили в района, което ще го накара да промени пътя си във възможен курс на пряк сблъсък.

В случая с 2019 МТ2, тъй като той да преминава близо до Земята и Луната, гравитационното привличане от тези два космически тела може значително да повлияе на орбитата на астероида и да го тласне в различен курс. Това означава, че има вероятност астероидът да се насочи пряко към Земята по време на следващото си посещение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Отстоявайте позициите си и не приемайте по-малко, отколкото смятате, че заслужавате. Полагате много усилия, които скоро ще бъдат възнаградени. Вие знаете, че не винаги е възможно да угодите на всички и няма защо да се ядосвате от това. Притежавате особен чар, с който омайвате мнозина от обкръжението си.
18 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви ангажименти ще ви застигнат днес, но това няма да развали настроението ви. Настроени сте за подвизи на деловия фронт и предизвикателствата само ще изострят апетита ви за по-големи печалби. Не допускайте прекомерната предпазливост да ви попречи.
18 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Много от задачите ви са срочни и не търпят отлагане, започнете деня си с тях. Новостите навлизат в живота ви, готови ли сте за тях? Отговорностите ви нарастват и времето за лични занимания намалява. С малко познати хора ще изградите добри взаимоотношения и това ще ви носи удовлетвореност.
18 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за всички представители на зодията. Онези от вас, чиято работа е свързана със срещи с много хора ще имат доста интересни контакти и ще получат полезна за дейността им информация. Очакват ви приятни мигове и в любовта.
18 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Финансово възнаграждение ще подобри бюджета ви и ще ви помогне да планирате почивните дни. Повечето от вас ще се радват на внимание сред колегите си. Суетата, свързана с предстояща изява ще отстъпи място на осмислено поведение и подготовка. Вечерта посветете на любовта, ще откриете за сетен път силата на споделената връзка.
18 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Отговорното ви поведение и отношение към работата ще определя в голяма степен бъдещите ви ангажименти. Ще получите добра оценка, но в стремежа си да сте сред водещите ще отидете и по-далече. Приятелско събиране ще ви срещне с хора, с които не сте се виждали от дълго време. Ще се радвате на взаимното си внимание и добри чувства.
18 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В старанието си да свършите всичките си планирани задачи, ще подминете други, считайки ги за маловажни, но може да сгрешите. Обърнете внимание на здравето си и не пропускайте да посетите лекаря си, ако се чувствате отпаднали и без тонус. Ще получите добър съвет от приятел, както и насока към печеливша дейност.
18 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се възползвате от всяка възможност, за да реализирате намеренията си по-скоро. Ще се съобразявате основно със себе си, позицията ви е ясна и я следвате безусловно, но внимавайте да не засегнете нечии интереси. Доверявате се на собствената си преценка и приемате това, което считате за правилно, но дали е така от гледна точка на другите.
18 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се изненадвайте, ако околните ви възприемат погрешно. Ако наистина желаете това, което показвате, непременно се борете за него. Ще получите предложение, което може да е свързано с финансово обвързване. Преценете добре плюсовете и минусите преди да вземете окончателно решение.
18 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Професионални и семейни ангажименти ще ви създадат доста напрежение днес. Запазете добрия тон, така ще можете да разчитате и на подкрепа, и на повече съсредоточеност в работата си. Измъчва ви мисълта за раздяла, но не бива да избързвате. Дайте още един шанс на човека, довел ви до това безумно решение. Със сигурност го заслужава.
18 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще се изненадате днес от многобройните шансове, които ви се откриват от различни страни. Иска ви се да опитате късмета си на възможно най-много места, но това може само да разедини енергията ви и в крайна сметка да не останете доволни от свършеното. Преценете най-добрите си възможности и се възползвайте от тях. Близките ви дават ценни съвети.
18 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Не очаквайте друг да се погрижи за развлеченията ви, вземете нещата в свои ръце и ще направите деня си приятен. Ще срещнете разбиране в работата си и с пъргавия си ум ще организирате бързи печалби, за себе си и останалите участници. Запознанство ще привлече вниманието ви върху някого, с когото може да имате сериозна връзка.
18 окт 2019
Последни новини