Астероид доближи Земята

Центърът на НАСА за изследване на близки до Земята обекти (CNEOS) е открил масивен астероид, който специалистите очакваха да премине опасно близо до Земята на 8 юли. Астероидите, които приближават планетата на много близко разстояние, представляват заплаха за Земята поради нейното гравитационно привличане, в обсега на което попадат.

Близко преминаващият астероид е означен от НАСА като 2019 МТ2. Според космическата агенция този близък до Земята обект е наблюдаван за първи път на 30 юни. Неговият подход до момента е единственият регистриран случай на близко прелитане на астероид край Земята. CNEOS ще може да събере повече данни за астероида, за да прогнозира бъдещия му курс.

Според CNEOS, 2019 MT2 има максимален диаметър около 32 метра. Агенцията отбелязва, че астероидът в момента се движи със скорост от 11,04 километра в секунда или над 40 хил. километра в час (скоростта е спрямо Земята).

Очаква се 2019 MT2 да премине край Земята на 8 юли в 1:15 ч. следобед. По време на доближаването му най-близкото разстояние до Земята ще бъде около 0.01118 астрономически единици или приблизително 1.6 милиона километра от центъра на планетата. Това е еквивалентно на около три пъти разстоянието между Земята и Луната.

Засега, въпреки че Земята не е застрашена от този астероид, има вероятност той да удари планетата в бъдеще. Както показват предишни проучвания, има някои области в космоса, известни като "ключалки". Това са области, които са засегнати от гравитационното привличане на близките планети и други големи космически тела.

Ако някой обект премине през ключалка, той ще бъде засегнат от гравитационните сили в района, което ще го накара да промени пътя си във възможен курс на пряк сблъсък.

В случая с 2019 МТ2, тъй като той да преминава близо до Земята и Луната, гравитационното привличане от тези два космически тела може значително да повлияе на орбитата на астероида и да го тласне в различен курс. Това означава, че има вероятност астероидът да се насочи пряко към Земята по време на следващото си посещение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 06.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Очаквани известия, свързани с дома, децата, професионални изяви и други интересуващи ви събития ще направят деня ви забързан, но и ползотворен. Общуването с приятелите се отразява обновяващо на духа и настроението, чувствате се спокойни и заредени с добри идеи. Следващите дни ще са интересни и вълнуващи.
06 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Имате нужда от почивка, за да възстановите силите си. Заемете се с нещо, което ви е приятно и не се занимавайте с чужди проблеми. Поспортувайте, за да възвърнете добрата си физическа форма и да повишите тонуса си.
06 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Обзети сте от небивал ентусиазъм. Захващате се с по няколко неща наведнъж. Действайте по-съсредоточено и определете приоритетите си. Финансовото ви състояние напоследък е блестящо, а ако не е съвсем скоро ще стане. Може би днес е денят за големият ви удар.
06 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Изостанали служебни задачи ще ви принудят да потърсите по-добри решения, за да наваксате пропуснатото. Работейки и върху квалификацията си, ще попълвате знанията си с последните новости от сферата на професионалните ви занимания. Това ще ви направи по-категорични по отношение на въпрос, интересуващ и други хора.
06 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Категорично ще отхвърлите всяка намеса в личния си живот. С действията си ще накарате другите да се вслушват в съветите ви и по-малко вие в техните. Имате силно въздействие върху обкръжението си, от вас зависи то да е положително и да ви уважават. Финансовото ви състояние ще се подобри чувствително, но бъдете по-пестеливи.
06 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Добре владеете емоциите си днес и не позволявате нещо подобно да провали изявите ви в определен момент. Имате много добри възможности, от които навреме ще се възползвате. Правите компромис при възникнал спор с близък човек и ще останете доволни от избора си. Не се колебаете излишно относно въпрос, касаещ личния ви живот.
06 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Рутината и инициативността ви ще ви подготвят за промените, които навлизат. Динамиката на събитията ще ви подтикне към нестандартни решения и още по-нестандартни действия. Наред с тях ще осъществите намеренията си и с това ще направите живота си по-добър. В лицето на партньора си имате верен съюзник, не го пренебрегвайте.
06 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заемате се с очаквани промени. Момента е подходящ за нововъведения. Справяте се много добре със служебните си задължения и съвсем основателно можете да повдигнете въпроса за повишаване на заплатата ви. Старанието и усилията, които полагате, както в професионален, така и в личен план дават резултати.
06 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще чуете добри думи за себе си, а също и за вашите способности. Това ще ви окрили и ще увеличи доходите ви. Няма да ви липсват и публични изяви, което ще утвърди авторитета ви. Бъдете снизходителни към несъществените неща, подминавайте ги с чувство за хумор. Ще получите предложение, което трябва сами да проверите дали е близко до реалността.
06 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не очаквайте прекалено много от предстоящо събитие. Опитайте се да се съсредоточите и върху непосредствен ангажимент и да го завършите успешно. Действате твърде прибързано и припряно при опитите си да спечелите привлекателна за вас личност. Бъдете по-търпеливи и разумни в действията си и съвсем скоро ще успеете.
06 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Погледнете на случващото се, като на добра възможност да обогатите житейския си опит и в никакъв случай не зачерквайте връзки или перспективи. Ако обедините усилията си с подходящ човек, споделящ интересите и намеренията ви, ще постигнете целите си за по-кратък период от време. В семейството не всичко е както на вас ви се иска, но помислете за промени.
06 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Съзнателно ще търсите промяната, очаквайки чрез нея да разнообразите живота си. От друга стара тя ще оказва влияние и върху творческите ви виждания, което неминуемо ще се отрази на работата ви. С организаторски подход ще осъществите мероприятие, среща или изява, за които ще се говори. Работата ви в интелектуалната сфера също ще носи желаните резултати.
06 дек 2019
Последни новини