Астероид доближи Земята

Центърът на НАСА за изследване на близки до Земята обекти (CNEOS) е открил масивен астероид, който специалистите очакваха да премине опасно близо до Земята на 8 юли. Астероидите, които приближават планетата на много близко разстояние, представляват заплаха за Земята поради нейното гравитационно привличане, в обсега на което попадат.

Близко преминаващият астероид е означен от НАСА като 2019 МТ2. Според космическата агенция този близък до Земята обект е наблюдаван за първи път на 30 юни. Неговият подход до момента е единственият регистриран случай на близко прелитане на астероид край Земята. CNEOS ще може да събере повече данни за астероида, за да прогнозира бъдещия му курс.

Според CNEOS, 2019 MT2 има максимален диаметър около 32 метра. Агенцията отбелязва, че астероидът в момента се движи със скорост от 11,04 километра в секунда или над 40 хил. километра в час (скоростта е спрямо Земята).

Очаква се 2019 MT2 да премине край Земята на 8 юли в 1:15 ч. следобед. По време на доближаването му най-близкото разстояние до Земята ще бъде около 0.01118 астрономически единици или приблизително 1.6 милиона километра от центъра на планетата. Това е еквивалентно на около три пъти разстоянието между Земята и Луната.

Засега, въпреки че Земята не е застрашена от този астероид, има вероятност той да удари планетата в бъдеще. Както показват предишни проучвания, има някои области в космоса, известни като "ключалки". Това са области, които са засегнати от гравитационното привличане на близките планети и други големи космически тела.

Ако някой обект премине през ключалка, той ще бъде засегнат от гравитационните сили в района, което ще го накара да промени пътя си във възможен курс на пряк сблъсък.

В случая с 2019 МТ2, тъй като той да преминава близо до Земята и Луната, гравитационното привличане от тези два космически тела може значително да повлияе на орбитата на астероида и да го тласне в различен курс. Това означава, че има вероятност астероидът да се насочи пряко към Земята по време на следващото си посещение.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 07.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете по-смирени днес. Откажете се от грандиозни дела. Отделете внимание на близки хора около вас. Ако забележите дребните промени случили се около вас напоследък, ще си дадете сметка, че живота не е само бизнес, а едно приятно преживяване на малки радости. Насладете им се тихо.
07 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
С повишена активност ще пристъпите към ангажиментите си и ще наложите свое темпо. За да останете доволни от себе си се старайте да изпипвате всяка подробност. Оценката, която ще получите за работата си ще бъде положителна. Отнасяйте се с повече уважение към хората от обкръжението си и не се надценявайте.
07 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Може би най-сетне ще успеете да разрешите въпрос, който отдавна ви занимава. Изпитвате остра необходимост от промяна и същевременно не знаете кое точно да промените. Едно от решенията е просто да освежите обстановката в жилището си като разместите мебелите или промените цвета на стените.
07 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Денят ви ще бъде спокоен и ведър. Деловите задачи ви носят удоволствие от добре свършената работа, още повече, че резултатите ще са добри. Откриват ви се перспективни възможности в служебен план, но трябва да подходите с повече такт и търпение. Доверете се на човек, когото уважавате. Любовта ви е в унисон с настроението.
07 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Усилията да сте във фокуса на вниманието изморяват и изхабяват емоционално. Бъдете обективни към себе си и не стигайте до крайности. Добри възможностите в посока на отдиха ще ви предостави днешния ден, използвайте ги. Здравословното ви състояние също се нуждае от грижи, не пренебрегвайте хронично страдание.
07 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ако непременно държите да покажете предимството си пред някой, има опасност да се нагърбите с чужди проблеми и с това да усложните взаимоотношенията си. Излишното натоварване би ви се отразило недобре на здравето, психиката и настроението. Осигурете си повече минути за отдих.
07 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Заложете на премерения риск. Всичко, което правите е добре замислено. Не позволявайте да ви поднасят изненади, които да ви правят безучастни. Намирате разрешение на важен за вас въпрос, който ще спомогне за по-нататъшното ви професионално развитие. В центъра на вниманието сте и се чувствате много добре.
07 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Всичко около вас днес е твърдо динамично и ще останете доволни от свършеното само ако се придържате към този начин на действие. Не очаквайте прекалено много от обещанията, които получавате, те са по-скоро несериозни. Предстои ви стабилизиране на финансовото състояние, но бъдете търпеливи с деловите си партньори. Пазете се от измами.
07 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Очаква ви изключително разнообразен ден днес. С каквото и да се замете, настроението ви е прекрасно и вследствие на това успявате да останете доволни от всичко свършено. Същевременно чувството ви за хумор кара хората около вас да се забавляват истински. Добра новина, свързана с близък приятел ще ви зарадва към края на деня.
07 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Енергични сте и със замах ще се справите с професионалните си ангажименти днес. Ще планирате бъдещи проекти, които грижливо обмисляте. Не прибързвайте в решенията си. Наред с грижите, които проявявате към делата си, е нужно да се замислите и за отношенията си с близките ви хора.
07 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Отношенията с партньора ви носят добро настроение и ви карат да не мислите за грижи и проблеми. Не пренебрегвайте нечие внимание към вас, това сега може и да не ви вълнува особено, но обстоятелствата ще ви принудят да се съобразявате. Близо сте до разрешаването на битов дискомфорт.
07 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ваши близки ще предизвикат значителна промяна в живота ви. Това ще ви помогне да преодолеете лично пристрастие или стара позиция. Бъдете по-гъвкави и по отстъпчиви в отстояване на мнения и позиции. Това ще ви направи по-общителни и ще ви помогне да заживеете в мир с другите и дори със себе си. Една съдбовна среща, защо не и с чуждестранни претенденти за сърцето ви. Романът ще е необичаен но непременно зареден със страст.
07 авг 2020
Последни новини