BG филмът "Бащата" взе голямата награда на Карлови Вари

Да спечелиш голямата награда на най-значимия кинофестивал в Централна и Източна Европа като Карлови Вари е все едно някой от спортистите ни да се сдобият със Златен медал на световно първенство. Дали толкова прочути у нас ще станат режисьорският тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов, колкото "златните" ни момичета и момчета, прославили страната, времето ще покаже, но е факт, че именно техният филм "Бащата" получи голямото отличие "Кристален глобус" за най-добър филм на 54-ото издание на Международния филмов фестивал в Чехия.

"Бащата" е последната част от замислената от тях трилогия. Преди него "Урок" и "Слава" също се сдобиха с множество международни и български отличия, но за първи път техен филм достига толкова високо признание.

И в трите филма главни роли имат Иван Бърнев и Маргита Гошева, които работят с режисьорите и в детския сериал "Островът на сините птици", който съвсем скоро имахме възможност да гледаме на малкия екран.

Сюжетът в "Бащата" ни среща с отчуждени един от друг баща и син, които се срещат заради внезапната загуба на скъп за тях човек - съпруга за единия и майка за другия. Постепенното сближаване на главните персонажи е съпътствано от комични и драматични ситуации, погледнати с хумор и ирония от режисьорите, които внимателно и с респект се вглеждат в дребните човешки прегрешения.

Благодарение на този филмов разказ за страната ни се заговори в едни от най-големите издания като "Холивуд рипортър" и "Дедлайн". "Бащата" пребори конкуренцията с 11 филма в основната конкурсна програма в Карлови Вари.

На 54-то издание актрисите Джулиан Мур и Патриша Кларксън се сдобиха с отличия за "изключителните си заслуги към световното кино". На престижния кинофорум са се прожектирали общо 177 филма, а продадените билети били над 139 000.

Петър Вълчанов и Кристина Грозева са режисьори и на късометражните "Скок" и "Семейна терапия", телевизионния филм "Аварийно кацане", както и режисират някои от българските сериали.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини