Момчетата обичат повече играчките, отколкото заетите си родители

Момченцата се привързват повече към любима играчка или телевизионен герой, отколкото към вечно заетите си родители, предупреди британската специалистка по детска психология Сю Палмър, цитирана от в. "Дейли телеграф".

Психоложката смята, че ако родителите слагат децата си пред телевизионния екран вместо лично да се занимават с тях, когато пораснат, децата могат да срещнат проблеми в емоционалния си живот. Те не се научават да играят с другите деца и да общуват с хората.

Ако родителите не внимават и особено ако често отсъстват от къщи, връзката на сина им с Елмо (герой от "Улица Сезам"), Боб Строителя или Сам Пожарникаря може да е по-силна, отколкото със самите тях, казва Палмър. Строителят Боб особено импонира на момчетата поради интереса им към инструменти и машини и те може да свикнат да свързват любимия герой с чувството за сигурност и щастие.

Палмър съветва майките и татковците по-често да говорят с децата си, да им четат приказки и да им пеят песнички. Разговорите, приказките и песните помагат на малчуганите да развиват говора и езика си, да свикнат да проявяват съпричастие и творчество.

Ако възпитанието на детето бъде поверено на телевизора, то ще свикне да обръща по-голямо внимание на нещата, които се случват на екрана, и ще се отчужди от реалните игри и реалните хора.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини