Cнимки от зоната на смъртта в Чернобил

  Сериалът на HBO превърна 30-километровата зона на смъртта около Чернобил в туристически хит. Кои са хората, които прииждат на това място – 33 години след катастрофата? Кай Дамбах разказва за едно свое пътуване дотам.

  Покрай излъчването на хитовия сериал "Чернобил" селфитата, направени на мястото на събитията отпреди 33 години, растат лавинообразно. Всички говорят за селфи-туристите, за кликове и споделяния. Но никой не говори за самото място, където са направени снимките - за Чернобил, където на 26 април 1986-а избухва истинска ядрена катастрофа. Всичко това ми напомня за едно мое пътуване до Чернобил преди – когато още не се беше разразила медийната истерия, пише Кай Дамбах.

  Туристически маршрути из Чернобил

  Град Припят е на около четири километра от централата в Чернобил. Той е изграден през 1970 - едновременно с реактора. Припят се намира в епицентъра на 30-километрова  зона около централата. Навремето в града са живеели около 50 000 души - преди той да бъде евакуиран на 27 април 1986

  По време на експлозията загиват двама, още 28 - предимно работници от централата и хора, оказали първа помощ - умират в следващите седмици от изгаряния или от облъчвания. Официалните данни за жертвите варират. Световната здравна организация смята, че пострадалите са 4000 души - толкова са хората, загинали в течение на годините от последствията на аварията. А броят на заболелите вероятно възлиза на милиони.

  И до днес достъп до 30-километровата забранена зона, в която радиоактивното излъчване е най-високо, достъп имат само работници от централата, служители на властите, както и туристически групи, получили специално разрешение.  В първите десет дни след експлозията там е измерена радиация от трилиони бекерела. Като туристическа дестинация районът се предлага от 2011-а година насам - след като властите решават, че влизането в забранената зона вече не е опасно.

  Серей Иванчук е един от организаторите на туристически обиколки из зоната. Той разказва, че посетителите не спират да снимат, докато обикалят. Но повечето посетители проявявали достатъчно уважително отношение към разигралата се трагедия.

  Трагедията като магнит за туристите

  Впрочем - правенето на селфи в района бе известен феномен и преди година и половина, още преди началото на снимките за сериала. Тогава посетих зоната в рамките на организирана обиколка. Бяхме подготвени - с филми и документални разкази за събитията, показани по време на двучасовото ни пътуване от Киев до Чернобил.

  На входа на зоната трябваше да покажем паспортите си - точно както при контролите по летищата. Провериха паспортите ни много внимателно и органите по сигурността ни дадоха много точни указания: не докосвайте нищо, не местете нищо и най-вече - не взимайте нищо със себе си! Гайгеровите броячи, които носехме със себе си по време на цялата обиколка, ни напомняха недвусмислено защо. Понякога се случваше да запищят много силно и тогава поемахме по друг маршрут.

  Минахме през някогашния работнически град Припят, построен в непосредствена близост до реактора. Беше ужасно. Купчините книги, подредени по коридорите на жилищата, бяха от 1980-а година. Имаше и вестник - излязъл само дни преди катастрофата. И пазарният площад, и виенското колело, и лунапаркът - всичко, замислено за приятното прекарване на времето на обитателите, стоеше изоставено, всичко се разпада от над 30 години. Когато бях там, бе страшно студено - минус 20 градуса. Но усещах не само студ, като че ли времето беше замръзнало.

  Сериалът на HBO съвсем точно предава впечатлението, че през 1986-а година никой не е знаел какво е радиоактивността, нито пък как човек може да се предпази от нея. Днес е друго. Преди напускането на сградата всички минахме през специален шлюз, за да сме сигурни, че не сме облъчени. Имаше два пропускателни пункта - един на десет километра от реактора, а през другия се минаваше при напускането на зоната. По този повод си мисля, че по време на всеки трансатлантически полет днешният човек навярно получава повече радиоактивно облъчване, отколкото за един ден в Чернобил.

  Телевизионен туризъм и социални медии

  Чернобил все още е място, което е трудно достъпно. И в чисто физически план, но и що се отнася до получаването на нужните разрешителни. Затова не мисля, че скоро ще бъде връхлетян от туристически тълпи. Но е много добре известно какво е способен да предизвика някой хит в социалните медии - ако се имат предвид други локации, станали популярни покрай телевизията или киното. Особено в случаите, в които могат по-лесно да бъдат достигнати. Това засяга Дубровник в Хърватия или Мая Бийч в Тайланд. В Дубровник бяха заснети сцени от "Игра на тронове" и "Междузвездни войни", а в Тайланд - филмът "Плажът" с Леонардо ди Каприо в главната роля. В резултат на това Мая Бийч бе до такава степен бе наводнен от туристи, че се наложи да бъде затворен поне до 2021-а година - плажът се нуждае от възстановяване.

  Определено става дума за феномен: хората вече не идват заради красивата природа - или както в случая с Чернобил - заради разигралата се там трагедия. Те идват заради филмовите сцени, от които са впечатлени. Търсенето на пътувания до Чернобил е нараснало в последно време с 30-40 процента, съобщават туристически агенции, цитирани от "Ройтерс". Защото Чернобил е нещо много повече от един хит в Инстаграм - мащабите на катастрофата, предизвикала множество жертви, промениха нашия поглед към ядрената енергия веднъж завинаги. От няколко години Чернобил кандидатства да стане част от културното наследство на Юнеско - като предупреждение към човечеството.

  Източник: http://www.dw.com/bg/

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 29.05.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постарайте се да наваксате пропуските в работата си и ще получите увереност за бъдещето си. Интимните връзки ще се задълбочават и скоро ще получите интересно предложение. Интересът към вас нараства и гледайте да не го проиграете хазартно. Други ще имат прозрения, които ще ги подтикнат да потърсят човека, с когото са се разделили.
  29 май 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Зле понасяте ограниченията във всичките им проявления. Широко скроената ви природа се бунтува и това ви създава проблеми. Заявете претенциите си аргументирано и чак тогава ги отстоявайте. Но бъдете умерени и способни да правите компромиси. Намерете сили да се преборите със собствената си тревога, не я превръщайте в публично достояние.
  29 май 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Много от вас ще продължат да се занимават със служебни въпроси, работата изисква да не я отлагате. Наред с това ще помислите за организацията и дисциплинираността на сътрудниците си/ако имате такива/. Не пренебрегвайте здравето си, има какво да направите, за да се поддържате в добра форма.
  29 май 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Обърнете внимание на служебен въпрос, който крие зад себе си нечие двусмислено поведение. Предизвикайте откровен разговор и изяснете позициите си. Вие сигурно имате свои планове за вечерта, но е твърде възможно да ги промените, предвид новите обстоятелства. Не се натъжавайте, може би е за добро.
  29 май 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Промени и осъществяване на желания, такива са перспективите пред част от вас. Има кой да се погрижи за душевният ви уют, а и не само за него. С нов тласък на енергия и вяра ще се устремите към нови предизвикателства. Това ще ви направи по-щедри към консервативно настроените около вас.
  29 май 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Очаква ви спокоен и приятен ден, изпълнен с добро настроение и ведри хора. В подобна атмосфера едва ли ще ви е трудно да си отпочинете и да се заредите с нови сили. Направете нещо лично за себе си, това ще ви подейства доста освежително.
  29 май 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Подготовката за предстоящо събитие ви създава повече стрес, но сте на път да приключите с него. Неизвестните ще отпаднат и ще направят деня ви по-спокоен. Имате шанс да получите и повече от нещата, които искате, стига да сте направили необходимото за това. Не прибързвайте с изводите, за да не въздействате негативно на резултатите.
  29 май 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Не си създавайте излишни проблеми, поддавайки се на емоциите и желанието си да напътствате всеки за всичко. Повишената ви чувствителност се отразява на работата, взаимоотношенията и живота ви. Гледайте по-ведро на случващото се, осигурете си спокойствие и занимания, които ви носят удоволствие.
  29 май 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Обнадеждаващи новини по делови въпроси ще зарадват мнозина от вас. Още по-приятни ще са те имайки предвид източника им. Ще имате възможност и да разрешите недоразумение с любимия човек. Хармонията в личният ви живот ще бъде възстановена.
  29 май 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Решавайки последователно въпросите от ежедневието, ще спестите главоболия и противоречия с партньори и близки хора. Станете по-търпеливи в общуването си и по-малко да се стремете към показност в опита, информираността и значимостта си. В служебните си дела ще постигнете съгласие по спорен въпрос, отново, ако намерите верния тон.
  29 май 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нечии постъпки ще ви подтикнат към действия, осигуряващи защита на интересите ви. С професионални задачи ще запълните по-голямата част от деня си. При добра организация времето ви ще стигне за всичко. Приемете една протегната към вас ръка, каквото и да означава това.
  29 май 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Настроение ще ви носят както резултатите от делови преговори, така и добрите взаимоотношения с партньорите ви. Мислете за себе си, по-малко се преуморявайте и не прибързвайте в действията си. Онези, които търсят внимание ще се насладят на взаимност с човека до тях. Нуждаехте се от това
  29 май 2020
  Последни новини