Глоби и забрани: за какво да внимаваме на плажа!

Потни и почти голи - само по бански костюми - туристите по дюни и паркове дразнят жителите на курортите. Миналата година в курорта Геленджик в Русия, създадоха компютърна игра - „Голопузики”, в която всеки може да шамароса гол турист. Съдейки по броя на влизанията над 70 000 виртуални летовници са били набити. Някои аспекти на живота по плажовете в Русия и други страни се регулират от закона. 
За какво могат да ви глобят на морския бряг, в хотела и курорта, за това разказват специалисти пред РИА Новости:

Повечето забрани са стандартни - по плажовете не може да се носи и да се пие алкохол. Тази година Асамблеята (законодателната власт) в провинция Гоа в Индия одобри изменение на Закона за туризма. Така вече консумацията на алкохол, готвенето и изхвърлянето на отпадъци в туристическите обекти е престъпление. Туристите са заплашени с глоба, а ако не платите, можете да отидете в затвора. 
В Тайланд от февруари м.г. пушенето по плажовете е забранено. Нарушителите се наказват с глоба до 3000 долара или лишаване от свобода до една година. „Въпреки че пушенето на обществени места е строго ограничено, на много популярни плажове има специални зони, където забраната не се прилага”, казва Виктория Худаева, представител на голям тур оператор. В Русия за пушене на плажа или в плажно кафене или ресторант могат да ви глобят до 1500 рубли, въпреки че съществуват и изключения.

В Европа глобата за пушене на грешното място, в зависимост от страната и предишни нарушения, глобите варират от 50 до няколко хиляди евро. Можете да пушите на някои европейски плажове, но не и на други. В Италия пушенето е забранено, по-специално, на 8-километровия плаж „Бибионе” във Венеция, както и на някои плажове в Сардиния, Лигурия и други. На летните веранди на кафенета и ресторанти в Европа хората обикновено нямат нищо против пушенето.
Много страни отхвърлят пластмасови торби и контейнери. Включително - в Тайланд на остров Кох Самет. Глобата в размер до 500 евро се налага да платят туристите, които се опитват да използват пластмасови прибори за еднократна употреба на италианските острови Тремити (те са пет на брой). Същото става от 1 май на остров Капри, а от 1 юни - по египетските курорти Хургада и Марса Алам. Броят на плажовете, където пушенето е забранено расте, така че преди почивката си проверете каква е ситуацията в избрания от вас курорт.

В страни с богато историческо наследство е забранено да се вземат и изнасят предмети, намерени на брега или на дъното на морето. В Тайланд и Египет е строго наказвано събирането, съхранението и износът на корали. "Италианският остров Сардиния е известен със своите красиви пясъчни плажове, така че властите забраниха на туристите да изнасят пясък за спомен", казва Виктория Худаева. Това е строго контролирано при проверка на багажа и вече има случаи, когато туристи са глобявани. 
В японския град Тотори има много красиви пясъчни дюни. Така че, тук не можете да правите надписите в пясъка. В испанския курорт Майорка ще бъдете наказани за строеж на пясъчни замъци. На остров Боракай във Филипините, където достъпът на туристи е ограничен, също си струва да се въздържите от архитектурни пясъчни експерименти. Освен това там са забранени танците, паленето на огън, пушенето, пиенето на алкохол и организирането на пикници.

В Доминиканската република не можете да докосвате или да се снимате с известните морски звезди. Всички тези забрани са свързани с борбата за опазване на околната среда. Съществува специален кодекс за поведение по плажовете с международен сертификат за „Син флаг”. Има повече от 4500 такива плажове на планетата. 
Там е невъзможно да се палят огньове, през сезона всички строителни работи са ограничени, казва представител на националната организация - оператор на програмата „Син флаг” Галина Цветкова. „Не бива да замърсявате водата: „пикаещото момченце” е забранено”, шегува се тя. На тези места не бива да ползвате шампоан на плажните душове. 
Друга особеност на плажовете със знак „Син флаг” е разделното събиране на боклука. Освен това там е забранено да идвате с домашния си любимец. Според служител на един от московските плажове в „Серебряни Бор”, всички тези плажове имат едни и същи ограничения: не можете да пиете алкохол, да палите огън, да чупите дървета или цветя. Вярно е, че само на някои от тях домашните любимци не са забранени. 

Облеклото по плажовете също е обект на регулация. Докато на руските курорти голите туристи ги бият само виртуално, в Черна гора властите обсъждат забрана на бикините и голотата. Както споделя Блажо Радженович, член на Общинския съвет, на туристите се предлага да бъде налагана глоба от 500 евро, ако се появят полуголи на плажа и 700 евро, ако влязат по бански на обяд в ресторанта. В Хърватия такива забрани вече са въведени - по искане на местните жители. 
Естествено, най-стриктното отношение към плажното облекло съществува в мюсюлманските страни и там за нарушение на „дрескода” се налагат строги наказания.

Но дори и в една напълно светска Турция може да срещнете неочаквани ограничения. Например, миналото лято в един турски хотел руска туристка бе помолена да премахне геолокацията на снимките си по бикини, направени на плажа на хотела, тъй като администрацията се фокусира върху привличането на клиенти мюсюлмани. 
Преди две години по плажовете на Франция се опитаха да забранят бурките (мюсюлманско облекло за къпане), но накрая идеята беше изоставена. 
На нудистки плажове не може да се появите по бански. Има дори и специални курортни комплекси, в които няма да ви допуснат с дрехи. "Някои хотели се придържат към напълно нудистки подход, други следват политиката „от здрач до зори”, изисквайки от гостите да се обличат само за закуска и вечеря в ресторантите", обяснява Вячеслав Конишев, директор на туристическа агенция, предлагаща пътувания до нудистки курорти. Във Франция има курорт, в който не е необходимо да прикривате голотата си, дори когато посещавате ресторант, банка или полицейски участък.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини