Брутално: 70 ранени на масов протест пред парламента в Грузия

Масовият протест е предизвикан от посещението на заместник-председателя на Държавната Дума Сергей Гаврилов и други делегати от Русия в 26-ата сесия на Общото събрание на Международната асамблея по православие в Тбилиси.

Над 70 души по последни данни са пострадали тази нощ при разпръскването на протест на опозицията пред сградата на грузинския парламент в столицата Тбилиси, съобщи пресслужбата на министерството на здравеопазването на Грузия. По-рано имаше информация за повече от 50 ранени.

"38 от пострадалите са служители на правоохранителните органи, а останалите - участници в акцията", посочи пресслужбата.

Протестиращите в Тбилиси са разгромили централата на управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия" на булевард Руставели, съобщи обществената телевизия на Грузия "Пeрвий канал". Отбелязва се, че демонстрантите също така са изгорили намерените в офиса знамена с емблемата на партията.

По информация на местни медии полицията е използвала сълзотворен газ и гумени куршуми, за да прогони демонстрантите.

Няколко хиляди души се събраха вчера пред зданието на законодателния орган с искане за оставки на министъра на вътрешните работи на председателя на парламента. Демонстрантите опитаха да пробият полицейския кордон, замеряха силите на реда с бутилки и измъкнаха щитове от ръцете на полицаите. Полицията за борба с безредиците отговори със сълзотворен газ и стреля с гумени куршуми по протестиращите.

 

Причини за масовия митинг стана участието на заместник-председателя на Държавната Дума Сергей Гаврилов и други делегати от Русия в 26-ата сесия на Общото събрание на Международната асамблея по православие в Тбилиси. Вчера сутринта Гаврилов откри заседанието в сградата на грузинския парламент. Опозиционните грузински депутати бяха възмутени от факта, че Гаврилов се е обърнал към делегатите от председателското място в парламента.

Грузия и Русия нямат дипломатически отношения, откакто водиха кратка война през 2008 г., а след това Москва призна независимостта на два отцепнически региона, Южна Осетия и Абхазия, където сега са разположени руски войски, припомни Ройтерс.

Вътрешната политика в Грузия е доминирана от отношенията с големия съсед и сюзерен от съветската епоха. Опозицията обвинява управляващата партия "Грузинска мечта - Демократична Грузия", че не е достатъчно твърда към Москва.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини