Параграф 22 с ТЕЛК: системата остави инвалид без пенсия

  Той е на 64 години. С 29 години и 9 месеца трудов стаж. Допреди няколко години животът му е на средностатистически българин-работи, живее що- годе добре, радва се и на малкото, което има, изкарано с труд. През 2005 година инцидент с мотор преобръща живота му. 

  Допреди година е преживявал с инвалидната си пенсия заради 52 % инвалидност, която му е определена. Заради новите регламенти за определяне на ТЕЛК обаче, според държавата, днес той вече не е инвалид. Днес е бездомник без пукнат лев.

  Съдбата на Хартюн Тютюнджиян е като на много други българи, които се завъртат в машината на бюрократична ни здравна система, за която в крайна сметка май нито здравето, нито достойнството имат значение.

  Мъжът е от Хасково, дълги години живее в Силистра. Имал е съпруга, с която от 9 години не поддържат връзка. Бездетен е. С брат си също не се имат.

  Преди няколко години се връща в родното си Хасково, за да се грижи за майка си. „Пропътувах 500 километра, буквално, за да я спася от глад. Беше с много ниска пенсия, вече възрастна жена, която не можеше да се грижи за себе си“, разказва той. 

  Започва работа като шлосер в завод “Родина“ и двамата преживяват дните. До 2005 година, до деня, в който на излизане  работа го блъска мотор и ходенето по мъките започва... 

  След период, в който не могат да му поставят точната диагноза, в крайна сметка се оказва, че е със стеноза на гръбначния стълб и сраснал нерв в счупеното ребро.  Следват няколко операции, лечение, в последствие и операция на стомаха след язва на дванадесетопръстника, вследствие на тромбофлебия не е читав и левият му крак.

  За да плаща лечението си се налага да продаде апартамента си в Силистра. С част от парите погасява натрупани дългове за три операции и дългите процедури по възстановяването. Първоначално е с ТЕЛК решение  за 52 % инвалидност. С инвалидната пенсия от 170 лева и работата, която намира от време на време, успява да преживява. Успява да си плаща и наема от 60 лева за квартирата.

  Преди година обаче експертизата за трайно намалената работоспособност от ТЕЛК-Димитровград му излиза с 40 % инвалидност и пенсията му е спряна, понеже има право на нея, ако е над 50 % освидетелстван. Подава жалба, но и второто решение на Комисията Димитровград, което е от 19-ти юни 2019 година, е със същото становище. Няма право и на социална пенсия, понеже не е навършил възрастта за нея- 70 години.

  От година време  Хартюн Тютюнджиян е без дом и на практика без средства. Налага се и да напусне квартирата си. Не може да кандидатства и за общинско жилище, тъй като няма необходимия по наредбата период с адресна регистрация в Хасково.
  На останалия без средства и без дом 64-годишен мъж подава ръка приятел. Но в приемното семейство положението също не е розово- преживяват със социални помощи, имат дете, грижат се и за по-възрастен родител. „Благодарен съм, че има добри хора като тях, но вече ми е неудобно една година моят приятел и семейството му да ме издържат. Аз мога да върша  с ръцете си някаква работа, но където и да съм потърсил, все ме отпращат с обещанието, че ще ми се обадят. После нищо не следва...Идва новият ден и аз отново се чувствам ненужен, излишен, притеснен, че съм в тежест“. 

  При последния преглед са му изписани специални ластични чорапи, които трябва да носи заради тромбофлебията. Те обаче струват 40 лева. Няма да ги купи, но това е малкият му проблем, отдавна  Хартюн не може да си позволи и всички поддържащи лекарства, които трябва да пие за многото си заболявания. „Не купувам лекарствата, карам на самотек: ако стане, стане“.

  Ако оживее, оживее-така явно държавата поглежда на хора, като Хартюн Тютюнджиян. Де юре той е трудоспособен и няма нужда от подкрепа, но де факто, и без да си лекар, ще ти стане ясно, че не е пълноценно трудоспособен, за да се издържа без помощ.

  „Този случай се дължи на новата методика за определяне на  ТЕЛК, която влезе в сила от 29-ти юни 2018 година.  Получило се е така поради забраната за събиране на процента инвалидност при различните заболявания. В настоящите разпоредби се признава само най-високият процент на инвалидност. Ние работим само с документи и нямаме право да променяме каквото и да е. А становището за състоянието на пациента идва от лекарите, извършили прегледа.“, коментира едни от членовете на ТЕЛК - Димитровград, който не крие, че настоящата методика не е резонна и ощетява пациентите. Надява се обаче, че нещата скоро ще се променят, тъй като в началото на юни правителството одобри изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза. Целта е именно да се прецизират текстовете при определяне на крайния процент трайно намалена работоспособност при лицата с повече от едно заболяване, всяко от което води до увреждане.

  Целта на промените е постигането на по-пълно съответствие между оценката на трайно намалената работоспособност и обективното здравословно състояние.

  А до влизането в сила  на това постановление тези, които подават ръка на Хартюн Тютюнджиян, са служителите от Областната социална служба. Единият вариант за него е да бъде настанен в дома за възрастни хора на „Кенана“, където ще бъде подпомаган и с необходимите му лекарства. 

  Има възможност да получава и месечно подпомагане, социална помощ за отопление, както и да му бъде изплатена еднократна помощ, но преди това трябва да се разведе. Въпреки че с жена си, която е в Силистра, не живеят заедно от десет години, по документи нямат развод, а това се оказва препъни камък за част от социалните помощи,  които може да вземе. Дълги години той отлагал развода заради липсата именно на средства. Надява се в тази посока да му помогнат юристите от Регионалния център за консултиране и правна помощ на хора от уязвими социални групи в Хасково, който е към местния Адвокатски съвет.
  А междувременно Хартюн Тютюнджиян се кани да съди държавата за ситуацията, в която е  в Хага.

  Красимира Славова

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (20)

  • 1
   Гр
   Гражданин
   38 -1
   17:36, 20 юни 2019
   Haskovo.net ,махнете ЕГН и номер на лична карта,презиме и фамилия на човека!
   Тук има лични данни,може някой да се облагодетелства от нещастието на човека!!!!!!
  • 2
   Г-
   Г--н Михайлов
   39 -1
   18:32, 20 юни 2019
   Това може да се случи само НРБ, циг......@ните да вземат пенсия от ТЕЛК, а нуждаещият се да ходи по мъките!! Хартюн,между другото интересувай се за правата си! Европейски е закона ако не ме лъже паметта- 1ч.преди и 1ч след работа,т.е. времето да отидеш и да се прибереш, си застрахован!!! А това вече е трудова злополука а не обикноновен инцидент,което значи 100% инвалидност и съответно пенсия! Така е поне в Европа, а България дали е Европа или не........
  • 3
   По
   Попов
   30 0
   18:41, 20 юни 2019
   Дайте координати,да помогнем на човека
  • 4
   Ba
   baxmamamu
   44 0
   18:46, 20 юни 2019
   Не си само ти на половин България инвалидните пенсии са спрени само и само да има за циганите гласоподаватели . Всичките са астматици епилептици и други заболявания които трудно се доказват . До сега ******* със спрян ТЕЛК не съм виждал или чувал за подобно явление
  • 5
   Ди
   Димов
   28 -4
   18:56, 20 юни 2019
   Страната на Бойко Борисов и Делян Добрев. Великите демократи на България, лишили бюджета от 800 милиона лв годишно от спирането на ЮП. Сега с лични средства Делянчо да подпомогне тоя човек. Той беше активен участник в спирането на ЮП.
  • 6
   До
   До Димов
   32 -6
   19:09, 20 юни 2019
   Аз бих продължил: Страната на Андрей Луканов, страната на Иван Костов, Страната на Ахмед Доган и още много други герои. БКП в действие в 21 век.
  • 7
   Г-
   Г--н Михайлов
   16 -5
   19:34, 20 юни 2019
   Много правилно и точно!!! Страната на...... това беше замислено още в далечната 1984г.- Как да се предаде властта без кръв ( защото усещаха че краят им идва и няма нищо вечно) и същевременно как да продължим да сме на власт? Естествено събраха се тримата глупаци- Гришата Стоичков, Митьо Станишевото и Кубадън Бей и намериха решение- спасението е в малцинствата и криминалните, обаче Дойновото излезе малко по-тарикат и тировете с парата отпътува за Австрия!! Няма как трябва да крадеме всичко от начало!!!
   • 90
    907979
    8 -3
    21:55, 20 юни 2019
    Почти от Освобождението та до днес ,
    България се управлява от
    семейство Сакс-Кобургота ..... които в Британия са известни като Уиндзър :))
  • 8
   Ja
   Jack Bauer
   18 -3
   21:02, 20 юни 2019
   Важно е за саждите да има, хората не ги интересуват. Скапани бюрократи.
  • 9
   79
   790-090
   19 -1
   21:58, 20 юни 2019
   Виздам че шефа на ТЕЛК-а е
   бил Доц.Др Любен Атанасов
   .... та излязоха 2 въпроса :
   1) Чичо Любене , защо си нарушил принципите на Ротарианството и Масонството и си обрекъл беден и добър човек на още страдания ?
   2) Кой ще освидетелства Др.Атанасов дали е с акъла си при положение че е над 75 години ?:)))
  • 10
   Ма
   Маркова
   20 -1
   22:07, 20 юни 2019
   Този така наречен "доцент" докара Хирургия за пълен леш.Сега се оял в ТЕЛК Димитровград.Гушка паричките на мангустите,а иначе се прави на хуманист и ротарианец филантроп,но с чужди парички.
  • 11
   Съ
   Съвет
   13 -1
   23:17, 20 юни 2019
   Д-р Генчев в ДКЦ 1 само срещу 800 ле ще го уреди. Да вземе на заем и ще получи 90%. Цената включва и услугата на д-р Боев от ТЕЛК.
  • 12
   Jo
   John
   0 -15
   09:30, 21 юни 2019
   Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
   • Г-
    Г--н Михайлов
    4 0
    16:27, 21 юни 2019
    Няма по-голяма простотия и наглост да се подиграеш с болен човек. Бай бабо да не те срещне мечка!
  • 13
   Уж
   ужас
   8 0
   09:54, 21 юни 2019
   Горкият човек! Хиляди държавни чиновници на държавна хранилка за социални дейности, а нито един читав закон, защитаващ подобни беззащитни хора. Сега да купят суперкомпютъра за 12 000 000млн да се докарват пред Европа, а населението, което заслужава да бъде подпомогнато с тези пари, да бъде затривано с тоя геноцид.
  • 14
   Ха
   Хасковлийка
   10 0
   10:33, 21 юни 2019
   Искам да ви видя как ще коментирате ситуацията, когато сте в положението на Хартюн Тютюнджиян. Никой не е застрахован и никой не знае каква е съдбата му, така, че бъдете мааалко по- добронамерени, за ваше добро е.
   • Ха
    Хасковлийка
    7 0
    10:34, 21 юни 2019
    Това е отговор на коментара на John.
  • 15
   11
   111111
   4 0
   11:07, 21 юни 2019
   По същата логика тогава да плащаме само един данък този който е най висок
  • 16
   12
   123
   6 0
   15:18, 21 юни 2019
   Много правилно ! По тази логика щом се определя процента от всички съпътстващи заболявания ,а се взима под внимание най-високият защо трябва да плащаме всички данъци ? От всички трябва да плащаме един -например най-високият.
  • 17
   Съ
   Сър Пичук
   3 0
   12:03, 23 юни 2019
   Няма никакъв параграф 22 .Просто не отговаря на критериите, а те са:Да имаш черен цвят на кожата;да крадеш и лъжеш;да не си работил никога;да не плащаш данъци,осигуровки,ток вода;да даваш подкуп за да получиш инвалидна пенсия.Тези които отговарят на споменатите критерии вземат много повече от 170лв., пенсията която е вземал той.Най-голямата му грешка е че е живее на територията.

  Хороскоп за 15.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
  15 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
  15 ное 2019
  Последни новини