Кето диетата набира популярност, но дали е безопасна?

Нова диета за бързо сваляне на килограми добива популярност по света – т.нар кето диета.

При нея тялото започва да гори собствените си запаси от мазнини и хората губят значително тегло в рамките на едва 10 дни.

При кето диетата се приемат 70% мазнини, 25% протеини и едва 5% въглехидрати.

Режимът на хранене облекчава и умерени симптоми на епилепсия при деца, макар учените да не са съвсем сигурни каква е причината за това.

Привържениците му, твърдят че режимът води до бързо намаляване на теглото и повече енергия, докато критиците са категорични, че диетата е нездравословна, а в някои случаи и направо опасна.

Какво е кетоза?

Кето диетата е нисковъглехидратен режим, който въвежда тялото в състояние на кетоза. Кетоза се получава когато хората консумират силно ограничено количество въглехидрати, а в кръвообращението се натрупват кетони.

Ниските стойности на въглехидрати водят до спад на кръвната захар и тялото започва да гори мазнини за производството на енергия.

Кетозата всъщност е мека форма на кетоацидоза. Кетоацидозата засяга най-вече хора с диабет тип 1. Всъщност тя е водещата причина са смъртните случаи сред хората с диабет под 24 годишна възраст.

И все пак мнозина експерти твърдят, че кетозата сама по себе си не е непременно вредна.

Редица изследвания сочат, че кетогенната диета е безопасна при хора със силно наднормено тегло или затлъстяване.

Според клинични изпитвания, обаче, пациентите на нисковъглехидратна диета възвърщат загубеното тегло в рамките на година след прекратяване на режима.

Кето диетата е създадена от италианския хирург Джанфранко Капело.

Той твърди, че наблюдавал огромен успех сред хиляди пациенти. В рамките на изследването му над 19 000 души подложени на режима свалили килограми бързо, без почти никакви странични ефекти, като повечето запазили теглото си година по-късно.

Според доклада от изследването пациентите изгубили средно 10.2 кг след 2.5 цикъла на киато диетата. Капело заключил, че диетата е успешна при хора с наднормено тегло и затлъстяване с незначителни старнични ефекти, като умора.

Кога диетата е нездравословна?

Критици твърдят, че кето диетата е ефективна само в краткосрочен план и може да се окаже нездравословна.

В началото голяма част от сваленото тегло е вода, а не мазнини.

Част от въглехидратите, които метаболизирате включват и гликоген, който задържа вода и ви поддържа хидратирани. В резултат уринирате по-често, което обаче намалява стойностите на натрий и води до обезводняване, запек или диария и лош дъх.

Няколко месеца по-късно достигате до така нереченото кето плато. Терминът се използва за състоянието, в което преставате да сваляте килограми. Едно изследване открило, че хората с наднормено негло свалят около 7-8 кг през първия месец и още 5-6 през следващите два, а после следва застой, въпреки че продължават да спазват режима.

“Веднъж след като навлезете в кетоза, започвате да губите и мускули, изпитвате силна умора и в крайна сметка навлизате в режим на глад. В този момент става още по-трудно да свалите килограми”, казва Лиза Симпърман от Университетската болница в Кливланд, Охайо.

Според други учени, обаче, диетата не предизвиква загуба на мускулна маса, но и те предупреждават, че не е оптимална за хора, които опитват да натрупат мускули.

Франсин Блайнтен е категорична, че диетата трябва да се прилага за кратко и под лекарско наблюдение. Този тип хранене проработил успешно при някои раковоболни пациенти в комбинация с химиотерапия за стопяване на тумори и разреждане на припадъците при хора с епилепсия.

Като цяло според Блайнтен диетата трябва да се прилага само в екстремни случаи, защото може да увреди сърцето, което също е мускул.

Диетата ще донесе повече вреди, отколкото ползи при хора с бъбречни и чернодробни проблеми, предупреждават експертите.

При деца с епилепсия подложени на нисковъглехидратно хранене в продължение на години били наблюдавани проблеми като: бъбречни камъни, висок холестерол и костни фрактури.

Източник: healthline.com, businessinsider.com
 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Следвайте намеренията си, независимо, че ще се намерят хора около вас, които да ви пречат. Отнесете се с уважение към нуждата на близък човек и му помогнете. Наред с всичко друго не пренебрегвайте и собствените си нужди. Отделяйки време и за духовни занимания ще привлечете на своя страна щастието, богатството и успеха.
20 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Независимият ви дух ще отхвърли всяка намеса в личните ви дела. Приятна новина ще ви мотивира да работите още по-усърдно. Въздържайте се от семейни спорове, дори и да мислите, че сте прави. Нуждата от оздравителни процедури ще ви изправи пред дилема, но предимството трябва да е в полза на здравето ви.
20 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Част от вас ще прекарат този ден на път. Имате доста неща за вършене и предпочитате да не губите ценно време. Разбирате се добре с човек, с когото се познавате отскоро. Възможно е да промените поведението си относно въпрос, които досега сте считали да сигурен. Радвате се на нова покупка, която отдавна обмисляте да направите.
20 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Този ден със сигурност ще е наситен с много нови впечатления за вас и с доста неща, които ще ви накарат да се замислите. Учете се от всичко и споделяйте възторга си с хора, на които държите. Очакват ви хармонични отношения с вашия сърдечен партньор. Имате възможност да прекарате желаното време заедно.
20 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще насочите предпочитанията си към занимания на открито, очаквайки те да ви разведрят и откъснат от напрегнатите ви мисли. Приятели ще ви поканят на среща, което идва точно навреме. Решаването на личен проблем не търпи отлагане, колкото по-скоро го направите, толкова по-добре за всички около вас.
20 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Запазете ведрото си настроение. Не допускайте недоразуменията в семейството да помрачат деня ви. Ще откриете интересни предизвикателства, заради които си струва да сте в кондиция. Бъдете предпазливи при даването на съвети. Несъзнателно може да подведете, за което да съжалявате в последствие.
20 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Близките ще ви натоварват с проблемите си и ще настояват за повече от вниманието и средствата ви. Забравете за притесненията си свързани с проект, по който работите. Деловият ви нюх ще ви помогне да избегнете усложненията. Финансовият резултат ще надмине очакванията ви и ще имате повод да празнувате. Всичко ще бъде наред.
20 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Самите вие днес ще се учудвате на невероятния късмет, които ви преследва. Ще се осъществи ваше отдавнашно желание, което косвено е свързано с работата ви. Финансовото ви състояние се стабилизира, не без помощта на близък човек. Удовлетворение ще ви донесе и факта, че съвет който сте дали на колега се оказва безпогрешно точен. Атмосферата у дома е приятна и благоприятства всякакви начинания от ваша страна.
20 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Увеличение на разходите ви очаква днес. Предстои ви взимането на важно решение, което е най-добре да обсъдите с партньора си. Обмислете много добре всяко свое действие. От това зависи позицията ви за в бъдеще. Склонността ви да правите компромиси е решаваща за отношенията ви със сърдечния партньор.
20 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от вас ще отделят време за дома и близките си, осъзнавайки, че заетостта им ги лишава от общуване с тях. Настроението ви ще се повиши и от добра новина, свързана с децата или друг близък ви човек. Ако имате претенции за по-високо заплащане се подгответе за среща с шефа, информираността ви ще е от полза.
20 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Като любители на разнообразието и екстремизма не ви съветвам днес да си останете вкъщи. Много по-добре бихте се почувствали практикувайки любимия си спорт или ако изберете каквато и да е форма на движение. Ще ви се наложи да сте инициатори.
20 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Възползвайте се от благоприятните възможности за действие, които ще ви доближат до целите ви. Не бъдете прекалено непостоянни в личните си взаимоотношения, това може да отблъсне партньора ви. Бъдете внимателни, особено, ако държите на връзката си. Пазете тайните си. Снабдяването ви с повече средства ще ви позволи да отделите повече на духовността си.
20 окт 2019
Последни новини